Forskarutbildningen inom Filosofiska fakulteten kan vara ämnesdisciplinär, ämnesövergripande eller ha ett tvärvetenskapligt tema. Fakultetens 24 forskarutbildningar finns samlade inom fem av universitetets institutioner.

Vad krävs för att bli antagen till en forskarutbildning?

För att kunna bli antagen till forskarutbildningen krävs att du har både grundläggande och särskild behörighet samt förmåga att klara utbildningen. Grundläggande behörighet innebär att du (a) avlagt en examen på avancerad nivå, (b) fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller (c) på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Undantag från kravet på grundläggande behörighet kan göras om det finns särskilda skäl.

Den särskilda behörigheten specificeras i den allmänna studieplanen för respektive forskarutbildning. Den särskilda behörigheten består vanligtvis av att den sökande ska ha kunskaper inom ett visst ämnesområde som behövs för att kunna tillgodogöra sig forskarutbildningen.

Förutom den grundläggande och särskilda behörigheten bedöms även den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen.

För att bli antagen till forskarutbildningen krävs också att du får en anställning som doktorand vid LiU. Det innebär att du, för att kunna komma ifråga för att bli antagen till forskarutbildning, måste ansöka om en anställning som doktorand. Anställning som doktorand lyses ut löpande under året varför du själv måste hålla dig uppdaterad om vilka anställningar som utlyses och när ansökningstiden går ut.

I vissa fall kan det vara en annan arbetsgivare som bekostar en doktorands forskarutbildning, exempelvis en kommun, myndighet eller företag. Antagningsprocessen ser i dessa fall lite annorlunda ut.

Urval bland behöriga sökande

Efter att den grundläggande och särskilda behörigheten granskats och bedömts går en mindre grupp (exempelvis den tilltänkta huvudhandledaren och ytterligare minst en person från avdelningen) igenom ansökningshandlingarna och rangordnar de sökande. Rangordningen utgör ett underlag för vilka, och hur många, som ska kallas till intervju. Det är slutligen institutionsstyrelsen vid den institution där utbildningen ges som fattar beslut om vem som ska erbjudas anställning som doktorand och därmed också antas till forskarutbildningen.

Doktorsexamen eller licentiatexamen?

Utbildning på forskarnivå för doktorsexamen omfattar 240 högskolepoäng. Efter halva utbildningstiden, 120 högskolepoäng, finns möjlighet att avlägga licentiatexamen. Licentiatexamen kan antingen vara slutmålet för utbildningen eller som en etapp till doktorsexamen. I vissa fall är det bestämt redan från början att utbildningen ska avslutas med en licentiatexamen och då antas doktoranden med slutmålet licentiatexamen. Utbildningen omfattar då 120 högskolepoäng.

Ansökan till forskarutbildning

Ansökan om att bli antagen till forskarutbildning ställs till den adress som framgår i samband med annonsering av doktorandanställningar. Doktorandanställningar annonseras också på universitets hemsida liu.se/lediga-jobb. För närmare information kan du kontakta företrädare för den utbildning som du är intresserad av.

Forskarutbildning vid Filosofiska fakulteten

Bli doktorand vid LiU