Här hittar du information som kan vara till nytta under din forskarutbildningstid.

Här finns bland annat information om handledning, individuell studieplan och karriärplanering.

Under forskarutbildningen

Handledning

Till varje doktorand utses en huvudhandledare och minst en biträdande handledare. Ibland kan flera biträdande handledare utses som bidrar med lite olika kompetenser i förhållande till doktorandens avhandlingsarbete. Huvudhandledaren ska vara minst docentkompetent och anställd vid LiU. Den biträdande handledaren ska ska ha avlagt doktorsexamen men kan vara anställd vid annat lärosäte eller organisation.

Doktoranden har rätt till handledning under utbildningen så länge inte rektor beslutat om annat. Rektor ska besluta att doktoranden inte längre har rätt till handledning och andra resurser för utbildningen om en doktorand i väsentlig utsträckning åsidosätter sina åtaganden enligt den individuella studieplanen.

En doktorand som begär det har rätt att få byta handledare.

Vid Filosofiska fakulteten finns en utarbetad handledarpolicy.

Individuell studieplan - eISP

Den individuella studieplanen kan ses som en form av kontrakt mellan doktorand och handledare där man, under angivna villkor, förbinder sig att utföra vissa prestationer. Det viktigt att doktoranden och handledaren på ett tidigt stadium diskuterar och tydliggör vilka förväntningar man har på varandra. En individuell studieplan ska vara upprättad oh beslutad senast två månader efter det att doktoranden påbörjat studierna.

ISP-systemet är ett webbaserat systemstöd för hantering av doktoranders individuella studieplaner.

I ISP-systemet upprättas och revideras studieplanen av huvudhandledare och doktorand, granskas och godkänns av forskarutbildningsstudierektor (FUS) för att slutligen fastställas av prefekt.

Du kan läsa mer om eISP här: Elektroniska individuella studieplaner (inlogg krävs)

Tillgodoräknande

En doktorand som läst och uppnått godkänt resultat på kurser vid annat lärosäte i Sverige eller utomlands har möjlighet att få prestationerna tillgodoräknade i forskarutbildningen. Det är huvudhandledaren som fattar beslut om tillgodoräknande. I den individuella studieplanen ska det framgå vilka kurser som en doktorand ska läsa inom forskarutbildningen. Detta medför att huvudhandledare och doktorand redan på förhand tillsammans har fört en diskussion och gjort en överenskommelse om vilka kurser doktoranden ska läsa. När doktoranden avslutat kurs vid annat lärosäte, med godkänt resultat, kan huvudhandledaren fatta beslut om tillgodoräknande.

Doktorand har också möjlighet att ansöka om tillgodoräknande för sådana kurser som genomförts med godkänt resultat innan studierna på forskarnivå påbörjades. Även i detta fall är det huvudhandledaren som fattar beslut om tillgodoräknande kan göras eller ej. Utbildningsmoment som är nödvändiga för att uppfylla den grundläggande- och särskilda behörigheten får dock inte tillgodoräknas.

En doktorand som fått avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklaga beslutet, senast tre veckor efter kännedom om beslutet ska överklagan vara inlämnad till registrator vid Linköpings universitet.


Stipendier

Östgöta Gilles doktorandstipendium till forskarstuderande vid Linköpings universitet

Östgöta Gille i Stockholm erbjuder tre doktorandstipendier om vardera 25 000 kr till doktorander vid Linköpings universitet. Stipendium kan efter ansökan och bedömning tilldelas doktorand som utfört ett prisvärt individuellt arbete vid någon av universitetets fakulteter. Stipendium bör företrädesvis tilldelas den som bedriver forskning med anknytning till Östergötlands län respektive Linköpings stift och dess samhällsliv, näringsliv, kultur etc. Studerande som genom börd eller uppväxt har anknytning till Östergötland eller Linköpings stift bör särskilt uppmärksammas. Minst ett av de tre stipendierna kommer företrädesvis att tilldelas doktorand som bedriver forskning som bidrar till att väcka ökat intresse för Östergötlands historia.

Universitetet ser med stor tacksamhet på stipendieerbjudandet och det är angeläget att vi tillmötesgår Östgöta Gille genom att föreslå mottagare som uppfyller de föreskrivna fordringarna. Ansökan inlämnas till och behandlas av universitetet som föreslår stipendiater till Östgöta Gilles direktion. Stipendierna överlämnas i Stockholm vid Östgöta Gilles årshögtid den 28 november.

Ansökan bör innehålla en presentation av doktorandens pågående forskning så att dess prisvärdhet kan bedömas. Av presentationen bör forskningens eventuella anknytning till och betydelse för Östergötlands län eller Linköpings stift och dess samhällsliv, näringsliv, kultur etc framgå. Ansökan ska styrkas genom att sökandes handledare eller annan senior forskare skriver en tydlig motivering. Vidare bör ansökan innehålla en presentation av den sökande där information om skolgång, anknytning till Östergötland eller Linköpings stift, intressen, planer för framtiden etc. framgår.

Nästa ansökningstillfälle utlyses före sommaren 2025. 

Blanketter