Program

Välkommen till 13:e Nationella Prioriteringskonferensen 8-9 oktober 2025

Program

8 oktober

Program

8.30-9.00 Registrering och kaffe

9.15-10.00 Välkomna och inledning. Etiska plattformen 30 år.

10.00-11.00 En hållbar hälso- och sjukvård

11.00-11.30 Paus

11.30-12.45 Parallella sessioner

12.45-14.00 Lunch

14.00-14.15 Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson

14.15-15.15 Vårdansvarskommitténs betänkande - statlig vård eller inte?

15.15-15.45 Postervanddring

15.45-17.00 Parallella sessioner

Konferensmiddag i Äpplet Folkets hus

19.30 Middag, Mingel från kl. 19.00

9 oktober

Program

8.30-9.00 Registrering och kaffe

9.00-10.00 Civilsamhället och offentlig vård - möjligheter och prioriteringsutmaningar

10.00-10.30 Paus

10.30-11.45 Parallella sessioner

11.45-13.00 Lunch

13.00-14.00 Ett internationellt Sverige

14.00-14.30 Avslutning - Stafetten går vidare, Take way fika







Plenar 

I lokalen Idun

En hållbar hälso- och sjukvård över tid

Klimatfrågan och frågan om ekologisk hållbarhet är en av framtidens ödesfrågor med konsekvenser för hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvården står för ett stort klimatavtryck och behöver hitta nya sätt att bedriva vård. Ett förändrat klimat kommer få konsekvenser för vårt hälsopanorama och innebära nya utmaningar. Detta är något som också bör få konsekvenser för våra prioriteringar. I sessionen kommer vi belysa dessa utmaningar, vilka konsekvenser det kan och bör ha på våra prioriteringar, samt hur hälso-och sjukvården i nuläget väger in detta när vi värderar hälso- och sjukvårdsinsatser.

Medverkande: Johan Wallin, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering och Maria Wolodarski, Läkare för miljön

Vårdansvarskommitténs betänkande - statlig sjukvård eller inte?

I juni 2025 presenterar Vårdansvarskommittén sitt betänkande kring eventuellt förändrat huvudmannaskap för hälso-och sjukvården. Oavsett var kommittén landar i termer av konkreta förslag så väcker det frågor om prioriteringar. Om det skulle ske en förändring, innebär det också förändrade förutsättningar för att kunna göra prioriteringar inom hälso- och sjukvårdssystemet? Om man väljer att behålla nuvarande system, hur föreslår man då att problem med vård på olika villkor över landet ska hanteras och hur kommer sådana förslag påverka prioriteringsfrågan?

Medverkande: Acko Ankarberg Johansson (kd), Sjukvårdsminister, Johan Hultberg (m), Riksdagen och Anna-Lena Hogerud (s), SKR

Civilsamhället och offentlig vård - möjligheter och prioriteringsutmaningar

Vilken roll kan civilsamhället få framöver när resursbehovsgapet i offentlig sektor ökar? Här finns stora förväntningar från politiskt håll (nationellt och lokalt) och medborgare. När arbetet helt eller delvis finansieras offentligt gäller de vanliga prioriteringsprinciperna. Det är dock rimligt att de som bidrar på frivillig väg har möjlighet att påverka hur arbetet i praktiken planeras och utförs. Här finns möjligheter men också avvägning- och samverkansproblem. 

Medverkande: Magnus Karlsson, Marie Cederschiöld högskola, Emma Henriksson, Famna, Ulrika Lundberg, Västra Götlandsregionen, Daniel Boëthius, Linköpings universitet

Prioriteringar i katastrof och krig - svenska prioriteringar i ett internationellt perspektiv 

Pandemin och Rysslands invasion av Ukraina aktualiserade en diskussion kring hur vi bör prioritera inom svensk hälso- och sjukvård i samband med fredstida katastrofer eller krig. Samtidigt finns det erfarenheter av hur den formen av prioriteringar sker i andra hälso- och sjukvårdskontexter, som har varit utsatta i än större bemärkelse än vi har varit. I denna session kommer vi få ta del av erfarenheter av prioriteringar från hälsokriser och krig i andra länder för att ge perspektiv på våra egna etiska principer och hur vi tänker kring prioriteringar i dessa situationer om vi skulle drabbas.

Medarbetare: Johan von Schreeb, Karolinska institutet

Parallella sessioner

Onsdag den 8 oktober kl. 11.30-12.45  

Alternativkostnader i hälso-och sjukvården                    

Alternativkostnad är ett centralt begrepp inom hälsoekonomiska utvärderingar och prioriteringar och den definieras som värdet av bästa möjliga alternativa användning av resurser. Resursanvändningen kan utgöras av monetära enheter, men även av personalresurser, utrustning, utrymmet etc. På senare år har alternativkostnaden ibland uttryckts i termer av hälsa. Men vad alternativkostnaden är kan bero på vilken nivå i hälso- och sjukvården som utvärderas, exempelvis statlig, regional eller kommunal.

Medverkande: Martin Henriksson, Linköpings universitet, Emelie Heintz, Region Stockholm och Kaspar Meili, Umeå universitet

Lokal: Idun

WORKSHOP: Kloka kliniska val i ett prioriteringsperspektiv

Kloka kliniska val är ett arbetssätt som snabbt sprider sig i landet. Det har ett fokus på utmönstring av "lågvärdesvård". I denna session belyser vi tidigare liknande arbete kring utmönstring och effektivisering. Vi diskuterar också hur kloka kliniska val kan omsättas i praktiken ur ett systematiskt och transparant prioriteringsperspektiv.

Medverkande: Alexander Nordgren Selar, Socialstyrelsen, Birgitta Pleijel, Socialstyrelsen, Per Albertsson, Västra Götalandsregionen, Fredrik von Wovern, Region Skåne, Oskar Lindfors, Region Jämtland

Lokal: Studion


Att göra verkstad av etiska principer - prioriteringsarbete i praktiken           

Dagligen görs prioriteringar, ransoneringar och effektiviseringar i hälso- och sjukvård men det är ofta oklart hur de görs. Med ökade vårdbehov utan motsvarande resursförstärkning, är det allt fler vårdverksamheter som efterfrågar ett mer genomtänkt arbetssätt i strävan efter ett hanterbart arbetsliv och att ge god vård. I denna session presenteras och diskuteras exempel på prioriteringsarbete i vårdverksamheter som tar stöd av de etiska principerna - hur de genomförts och vad de kan ge.

Medverkande: Birgitta Westring, Region Västerbotten och Elin Berglund, Örnsköldsviks kommun  

Lokal: Petersson-Berger

Onsdag den 8 oktober kl. 15.45-17.00

Hållbara läkemedelsprioriteringar 

Inom läkemedelsområdet sker en stark utveckling med många nya spännande terapier. Detta väcker samtidigt prioriteringsfrågor kring hur vi skapar ett hållbart läkemedelssystem. Under 2024 kom det förslag från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) kring hur man ska kunna öka tillgången på läkemedel för sällsynta tillstånd och hur man ska kunna spara resurser på vanliga tillstånd. Regionerna Västerbotten och Örebro presenterade också en rapport om hur man uppnår ett hållbart system. I sessionen kommer vi presentera och diskutera dessa frågor tillsammans med företrädare för läkemedelsindustrin.

Medverkande: Douglas Lundin, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Karolina Antonov, Läkemedelsindustriföreningen och Jörn Schneede, Region Västerbotten

Lokal: Idun

WORKSHOP: Att vilja prioritera som politiker - känsla av makt eller maktlöshet

Goda prioriteringar kräver tydliga strukturer och planering - men räcker det? Politik är en fråga om resursfördelning där olika värden, målsättningar och intressen möts. Vilket utrymme har politiken i arbeten med prioriteringar? I den här workshopen diskuterar vi hur politikerrollen kan förstås och hur politiker kan bli stärkta i sin roll när det kommer till prioriteringar.

Medverkande: Emma Bergstedt, Linköpings universitet och Daniel Boëthius, Linköpings universitet 

Lokal: Studion

Jämlik vård i glesbygd och stad: Utmaningar och möjligheter? 

I detta seminarium utforskar vi hur prioriteringar inom vård och omsorg skiljer sig mellan glesbygd och urbana områden. Vi diskuterar de unika utmaningar som glesbygden står inför och hur dessa påverkar jämlik vård. Genom att belysa skillnaderna i förutsättningar och behov, strävar vi efter att hitta lösningar som kan bidra till en mer rättvis vård för alla, oavsett var man bor.

Medverkande: Anette Edin Liljegren, Region Västerbotten, Anna Nergårdh, Regeringskansliet och Toni Dedeu WHO Europa (in English)

Lokal: Petersson-Berger

Torsdag den 9 oktober kl. 10.30-11.45

Vilka prioriteringsprinciper kan gälla i kris och krig i kommunal vård och omsorg

I Sverige pågår ett stort beredskapsarbete i händelse av fredstida kriser eller krig. För att kunna upprätthålla funktionalitet i kommunal socialtjänst och hälso- och sjukvård vid svår resursbrist och ökade vård och omsorgsbehov behövs vägledning. I hälso- och sjukvård finns etiska principer för prioritering men inte i socialtjänsten. I denna session presenterar vi ett forskningsarbete och reflekterar över vilka etiska principer för resursfördelning som kan tillämpas vid svåra situationer.

Medverkande: 

Lokal: Idun

WORKSHOP: Jämföra vården på tvären - om horisontella prioriteringar

En av de största utmaningarna avseende prioriteringar är att jämföra åtgärder från vitt skilda vårdområden. Ändå måste sådana jämförelser göras för att sjukvårdens begränsade resurser verkligen ska hamna där de bäst behövs. I denna workshop ges en kort introduktion till horisontella prioriteringar och deltagarna får därefter på ett reflekterande sätt öva sina färdigheter att prioritera horisontellt.

Medverkande: Joar Björk, Linköpings universitet och Lars Sandman, Linköpings universitet

Lokal: Studion

PrioTrio - Tre regioners samarbete kring verksamhetsnära stöd för horisontella prioriteringar

Prioriteringscentrum stödjer och samordnar sedan 2024 projektet PrioTrio där Region Stockholm, Region Västra Götaland och Region Skåne arbetar med och samverkar kring att konkretisera horisontella prioriteringar på ett transparent och systematiskt sätt. Arbetet innebär olika projekt inom respektive region, men alla fokuserar på att skapa processer som innebär konkret stöd till verksamheterna och medarbetarna för att kunna göra horisontella prioriteringar. I denna session berättar vi om utfall i och erfarenheter i olika konkreta projekt avseende prioriteringar i och mellan nationella vårdförlopp, andra horisontella prioriteringar samt hantering lågvärdesvård. Vi diskuterar hur dessa erfarenheter kan användas av andra regioner. 

Medverkande: Rebecca Oscarsson, Västra Götalandsregionen, Magnus Thyberg, Region Stockholm och Anna-Karin Falk, Region Skåne

Lokal: Petersson-Berger