Förste forskningsingenjör med fokus på design av organiska rumstemperatur fosforescerande (RTP) material för organiska ljusemitterande enheter (OLED) applikationer

Tillbaka till lediga jobb
Ref LiU-2024-03946

Om jobbet

Organisk RTP (ORTP)-strategi för OLED-applikationer är generellt sett ett svagt utforskat område med många begränsningar, men med enorm potential för framtida utveckling och kommersialisering om man tar hänsyn till befintliga utmaningar. Den största fördelen med att använda ORTP i OLEDs är att tripletter är involverade i emissionsprocessen utan några ytterligare stimuli som tungmetallatomeffekt, termisk aktivering eller triplett-triplett förintelse. Således är ORTP-material i sig effektiva med absolut intern kvanteffektivitet. Emellertid är de största utmaningarna med ORTP-material som förhindrar deras användning i OLED:er: 1) livslängd med hög fosforescens, vanligtvis observerad i millisekunder till andra skala. 2) singlett- och triplett excitoner som båda kan avge olika ljus energi och detta förhindrar smalbandiga OLED-utsläpp. 3) täcker ett högenergiblått område av det synliga spektrumet. Det begränsade antalet material som visar ultralång blå ORTP är kända för tillfället, men kortlivad mikrosekundskalad blå ORTP har ännu inte rapporterats. Sålunda är projektets huvudmål att ta itu med de nämnda utmaningarna och att designa röda, gröna och helst blåa rent organiska (metallfria) fosforescerande material i rumstemperatur som visar mikrosekunderskalad emissionslivslängd för framtida syntes och implementering i OLED.

För att förverkliga det föreslagna projektet på ett så effektivt sätt som möjligt krävs flera viktiga kompetenser från potentiella kandidater: 1) Djup kunskap inom molekylär spektroskopi och förståelse av principerna för ljus-materia-interaktioner på avancerad nivå; 2) Erfarenhet av moderna beräkningstekniker (särskilt i multireferens ab initio metoder) för beräkningar av elektronisk struktur och exciterade tillstånd i många-elektronsystem. 3) förmåga att analysera stora datamängder och att extrahera de viktigaste resultaten från dem; 4) expertis i systematisering av resultat och att bygga logiska scheman för målmedveten molekylär design.

Om dig

Vi vill att du har en doktorsexamen eller ha en utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Vidare vill vi att du har, eller är på väg att slutföra en postdoktoral utbildning om 2 år inom närliggande områden (beräkningskemi, kemisk fysik eller liknande). Du brinner för forskning, är kreativ och hu har en stark problemlösningsförmåga. 

Erfarenhet av att använda programvaror som Gaussian, ADF, Dalton, ORCA, QChem etc. och parallellberäkning krävs. Färdigheter i databehandling och visualisering av resultaten från kvantkemiska simuleringar är mycket meriterande (programvaror som Molden, ChemCraft, VMD etc.). Erfarenhet av teori om exciterade elektroniska tillstånd är mycket viktigt, dvs. erfarenhet av TDDFT, TDA-TDDFT, spin-anpassad och spin-flip TDDFT, CASSCF, CASPT2, ADC(n) metoder är mycket meriterande. 

För att kunna kommunicera med experimentalister (syntetiska kemister och experter inom apparatteknik) behövs grundläggande kunskaper i organisk kemi och organisk elektronik samt förmåga att förbereda rapporter, presentationer och utkast till manuskript.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.

Din arbetsplats

Linköpings universitet (LiU) bedriver världsledande tvärvetenskaplig forskning inom områden som inkluderar materialvetenskap, IT och livsvetenskap teknologi. LiU är ett av de största universiteten i Sverige och har idag 27 000 studenter och 4 000 anställda. Studenterna är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden och internationella rankningar placerar LiU konsekvent som ett ledande globalt universitet. Läs mer på http://www.liu.se

Laboratoriet för Organisk Elektronik tillhör Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) och är känt för sin världsledande forskning om elektroniska och optiska enheter baserade på organiska material. Dess primära tema involverar kopplingen av joner och elektroner som signalbärare för tillämpningar inom organisk bioelektronik, tryckt elektronik, organisk energi och elektrokemiska enheter och nanooptik. Laboratoriets forskarstab består för närvarande av cirka 140 forskare (professorer, seniora och juniora forskare och doktorander), se http://liu.se/loe för detaljer. Du komer att tillhöra enheten Teori och modellering för organisk elektronik, läs mer här; https://liu.se/en/research/laboratory-of-organic-electronics/theory-and-modeling-for-organic-electronics. LOE är placerat på Campus Norrköping (Kåkenhus) vid LiU. Alla faciliteter och resurser som krävs för ett framgångsrikt genomförande av forskningsprojektet kommer att tillhandahållas av LOE.

Om anställningen

Detta avser en tidsbegränsad anställning, heltid, under 5 månader. 
Önskar startdatum är september 2024 eller enligt överenskommelse. 

Lön och förmåner

Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning. 

Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Välkommen att skicka in din ansökan med CV och ansökningsbrev senast den 29 augusti 2024. Du söker denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" här nedan. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag kommer inte att beaktas.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!


Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

Glib Baryshnikov

Universitetslektor

glib.baryshnikov@liu.se

glib.baryshnikov@liu.se

Martina Klefbeck

HR partner

011-363166

martina.klefbeck@liu.se

Länkt till den här sidan