Doktorand i Miljövetenskap vid TEMA Miljöförändring, Institutionen för Tema
Tillbaka till lediga jobbVi söker nu en doktorand i Miljövetenskap med fokus på nedbrytning av organiska föroreningar i biogasprocesser.
Dina arbetsuppgifter
Doktorandprojektet utgör en del av forskningsområdet "Digestion processes" inom Biogas Solutions Research Center (BSRC) med LiU som värd.
Det huvudsakliga syftet med doktorandprojektet är att undersöka organiska föroreningar som finns i organiska restprodukter från källor som jordbruk, kommunala och industriella verksamheter och bedöma deras öde och omvandling i biogasprocesser. Nuvarande förståelse för dynamiken hos makro- och mikroföroreningar i biogasanläggningar avser främst förändring av bulkegenskaper. Den föreslagna forskningen syftar till att främja denna vetenskap till kunskap om transformationsprocesser genom molekylär upplösning. Denna kunskap kommer att göra det möjligt att definiera strategier för att styra nedbrytningen av dessa föroreningar till ofarliga omvandlingsprodukter.
Mekanistisk förståelse för den dynamiska omvandlingen av komplex biomassa och organiska föroreningar i biogasprocesser kommer att möjliggöra förbättrat utnyttjandet av bioresurser inklusive generering av mervärdesprodukter med riktade egenskaper för olika tillämpningar. Ett exempel på valorisering av rötrester från biogasprocesser är produktion av biogödsel med potential att ersätta mineralgödsel. Rötrestkvalitet är av yttersta vikt. Genom att dra nytta av en ökad förståelse på molekylär nivå för dynamiken hos organiskt material och föroreningar i biogasprocesser kan dess kvalitet och avkastning potentiellt förbättras. Projektet avser att främja principer för cirkulär bioekonomi, viktiga för att främja grön teknik.
Du ska studera den molekylära komplexiteten hos organiskt material för att belysa den anaeroba omvandlingen av makro- och mikroföroreningar samt utveckla strategier för att förbättra deras nedbrytning i biogasprocesser. Analytiska metoder som vätskekromatografi med olika detektionssätt, riktad- och icke-riktad masspektrometri och kärnmagnetisk resonans (NMR) spektroskopi kommer främst att tillämpas.
Som doktorand förväntas du bedriva oberoende forskning i linje med forskningsinriktningen. Arbetsuppgifterna avser särskilt fokus på samspelet mellan fysikaliska, kemiska och mikrobiologiska parametrar med dynamik hos organiskt material och föroreningar i anaeroba bioprocesser. Arbetsuppgifterna inkluderar också hantering och matning av biogasreaktorer. Det ingår ansvar för forskning som innebär planering, provtagning, experimentella analyser, reaktorunderhåll, övergripande laboratoriearbete kopplat till biogasprocesser, databearbetning och att skriva vetenskapliga artiklar.
Du förväntas bidra till en positiv, stimulerande och kreativ arbetsmiljö på TEMA Miljöförändring och BSRC. Ett krav för anställningen är goda kunskaper i engelska i tal och skrift.
Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid.
Dina kvalifikationer
Du har avlagt examen på avancerad nivå eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet har den som har kunskaper motsvarande 90 högskolepoäng i något ämne av central betydelse för ämnet Miljövetenskap. Relevant utbildningsbakgrund för den utlysta anställningen är bioteknik, kemi, analytisk kemi, kemisk biologi, mikrobiologi, miljövetenskap och teknik eller motsvarande.
Dokumenterade tekniska kvalifikationer:
Praktisk erfarenhet och teoretisk kunskap om/inom;
- avancerade analytiska kemiska metoder för karakterisering av organiskt material och mätning av föroreningar är särskilt meriterande.
- NMR-spektroskopi, riktad- och icke-riktad masspektrometri och vätskekromatografi är särskilt meriterande.
- anaeroba bioprocesser är meriterande.
- analyser av mikrobiella samhällen är meriterande.
- bioinformatik och statistik är meriterande.
Förmåga att tänka i termer av kemiska strukturer hos molekyler är meriterande.
Praktisk erfarenhet av drift och övervakning av bioreaktorer är meriterande.
Självgående: tar ansvar för sin uppgift. Strukturerar själv sitt angreppssätt och driver sina processer vidare. Villig att lära sig nya tekniker eller begrepp och tillämpa dem i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö.
Kvalitetsmedveten: är noggrann och väl medveten om mål och kvalitetsstandard. Lägger stor vikt vid att man lever upp till dessa. Har stor uppmärksamhet på detaljer, förmågan att föra omfattande laboratoriejournaler och engagerad i att producera högkvalitativt arbete.
Samarbetsförmåga: Arbetar bra med andra människor. Relaterar sig till dem på ett lyhört och smidigt sätt. Lyssnar, kommunicerar, löser konflikter på ett konstruktivt sätt. Kan verka stödjande i laboratoriemiljö och delta i gemensamma projekt genom samarbete och utbyte av information och kompetens.
Muntlig kommunikation: Talar klart, välformulerat och engagerat i enskilda möten och små och stora grupper. Lyssnar och är mottaglig för motparten och anpassar sig till situationen.
Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.
Din arbetsplats
Tema Miljöförändring bedriver forskning och undervisning om samspelet mellan miljö- och samhällsutvecklingen på ett analytiskt nydanande sätt. Vid avdelningen bedrivs forskarutbildning och grundutbildning med miljövetenskaplig inriktning. Inom grundutbildningen ges ett kandidat- och ett masterprogram samt fristående och lärarutbildningskurser inom miljövetenskap, tematisk naturvetenskap samt geografi.
Vid Temat bedrivs bland annat forskning om biogasprocesser med fokus på process- och teknikutveckling för resurseffektiva och hållbara biogaslösningar i nya tillämpningar. Vi bedriver forskning om anaerob bioteknik med särskilt fokus på samspelet mellan kemiska, mikrobiologiska och fysikaliska faktorer som styr den mikrobiella nedbrytningen av organiskt material i biogasprocesser. Gruppen ansvarar för driften av ett biotekniskt laboratorium med tillgång till bioreaktorer och en uppsättning analysinstrument för att bedöma kemiska, mikrobiella och operationella processparametrar i anaeroba bioprocesser.
Du kommer även att ingå i ett nationellt, transdisciplinärt kompetenscentrum som kallas Biogas Solutions Research Center (BSRC). I centret sker samproduktion av ny och relevant kunskap genom samverkan mellan olika vetenskapliga discipliner samt mellan forskare och praktiker från akademi, industri och offentliga organisationer. BSRC omfattar forskare och stöd från Linköpings universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, ett 50-tal privata och offentliga organisationer som involverar alla delar av biogasproduktionssystemet och har ytterligare stöd från Energimyndigheten.
Om anställningen
I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.
Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplan. Förlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske.
Tillträde enligt överenskommelse.
Säkerhetskontroll kan komma att genomföras innan beslut om anställning fattas.
Lön och förmåner
Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 12 maj 2025. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.
Kontaktpersoner
Sepehr Shakeri Yekta
Universitetslektor, avdelningschef tema Miljöförändring
+46 13 28 22 94