Postdoktor i Analytisk sociologi

Tillbaka till lediga jobb
Ref IEI-2025-00244
Vi har kraften från över 40 000 studenter och medarbetare. Studenter som ger framtidshopp. Medarbetare som varje dag bidrar till att Linköpings universitet tar sig an samtidens utmaningar. Vår värdegrund vilar på trovärdighet, tillit och trygghet. Genom att vara modiga, tänka fritt och göra nytt skapar vi tillsammans, med stora och små handlingar, en bättre framtid. Välkommen att söka jobb hos oss!

Vi söker en till två postdoktorer med inriktning på att använda maskininlärning och kausal inferens för att utvärdera effekterna av lokala utvecklingsprogram i Afrika.

Dina arbetsuppgifter

Som postdoktor kommer du att arbeta mot målen för Observatory of Poverty-projektet som en del av ett tvärvetenskapligt team som finns vid AI and Global Development Lab (information om labbet finns på global-lab.ai) och Institutet för analytisk sociologi (IAS). Labbets vision är att ”kombinera AI, jordobservation och socioekonomiska teorier för att analysera hållbar och mänsklig utveckling globalt”. Vetenskapsrådet finansierar detta labb genom ett forskningsmiljöprogram och ett konsolideringsbidrag. Pilotfinansiering kommer från Chalmers AI Research Centre (CHAIR). Google, i samarbete med Group on Earth Observations, tillhandahåller mentorskap och tekniskt stöd i form av naturaförmåner för labbet.

Omkring 900 miljoner människor - en tredjedel i Afrika - lever i extrem fattigdom. Med utgångspunkt i antagandet att vardagen i fattigdom kan fånga människor i fattigdomsfällor så har inflytelserika utvecklingsorgan som Världsbanken satsat många miljarder dollar för att bryta dessa cykler genom fattigdomsinterventioner. Forskare saknar emellertid metodologiska verktyg för att svara på frågor som till vilken utsträckning finns fattigdomsfällor, och till vilken grad frigör dessa interventioner samhällen från fattigdom. Utmaningen består i att det saknas geo-temporala fattigdomsdata, och ett av målen med projektet Observatory of Poverty är därför att utveckla nya metoder för att ta fram sådana data. Eftersom denna utmaning redan hanteras av vårt team på AI and Global Development Lab, kommer den blivande kandidaten att ansluta sig till labbet för att använda dessa data för att utvärdera effekten av lokala utvecklingsprogram med hjälp av en kausal slutledningsdesign.

Som postdoktor kommer du att bidra till följande mål: att använda våra data för att identifiera i vilken utsträckning afrikanska samhällen är fångade i fattigdom och förklara hur konkurrerande utvecklingsinsatser förändrar dessa samhällens utsikter att befria sig från knapphet. För att uppnå detta mål kommer projektet att ta itu med följande mål:
Projektet syftar till att primärt fokusera på (1) att utveckla metoder för att uppskatta fattigdom genom att kombinera fjärranalys (dvs. satellitbilder) med maskininlärning och (2) att utveckla metoder för kausal inferens med hjälp av satellitbilder för att utvärdera olika utvecklingsprojekt (t.ex. kinesiska eller Världsbanken) i Afrika. Du som söker kommer i första hand välja ett av dessa mål, och därför bör detta val tydligt anges i ansökan.

Du kommer ingå i AI and Global Development Lab och förväntas producera forskning som bidrar till de två ovan angivna målen eller relaterade spin-off-mål (t.ex. baserat på kandidatens forskningsintresse). Sådana avknoppningar välkomnas, särskilt de som ger en ny forskningsvinkel till de angivna målen.

Vi publicerar oss i de bästa tvärvetenskapliga generalisttidskrifterna och i disciplinspecifika tidskrifter.

Du kommer ha mentorer bestående av framgångsrika forskare i labbet.

I arbetsuppgifterna ingår främst att leda artiklar som är publicerbara i högt rankade tidskrifter och att bidra till annan forskning inom ramen för forskningsprojektet. Att delta i veckovisa labbmöten och presentera pågående arbete är också en del av arbetsuppgifterna. Bidrag till metodologiskt orienterade tidskrifter och konferensbidrag kan också vara en del av arbetet, beroende på den sökandes intresse.

Som postdoktor kommer du i huvudsak bedriva forskning. Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock till högst en femtedel av arbetstiden. 

Dina kvalifikationer

För att vara behörig till anställning som postdoktor har du avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Din examen ska vara avlagd senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Det är meriterande om din examen är avlagd högst tre år före sista ansökningsdag för denna anställning. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare, exempelvis vid olika typer av lagstadgade ledigheter.

Eftersom projektet är mycket tvärvetenskapligt välkomnar vi sökande från en mängd olika samhällsvetenskapliga discipliner, till exempel sociologi, ekonomi, statsvetenskap, utvecklingsstudier, datavetenskap eller social epidemiologi. Detta inkluderar delområden (men är inte begränsat till) såsom beräkningsbaserad samhällsvetenskap, politisk ekonomi, ekonomisk sociologi, utvecklingsekonomi, sociala bestämningsfaktorer för hälsa, fattigdom, ojämlikhet, globala frågor, hållbar utveckling och metodik. För de kandidater som är intresserade av metodik kan vi skräddarsy anställningen så att den syftar till att bedriva metodutveckling för kausal inferens i samband med de angivna målen.

Det är ett krav att du har följande färdigheter och erfarenheter:

  1. Utmärkta kommunikationsfärdigheter i skriven och talad engelska.
  2. Utmärkta kodningsfärdigheter i R, Python eller motsvarande språk.
  3. Forskningsintresse för kausal inferens (se t.ex. Morgan och Winship, 2014, Counterfactuals and Causal Inference eller Imbens och Rubin, 2015, Causal Inference for Statistics, Social, and Biomedical Sciences, eller Pearl, 2016, Causal Inference in Statistics)
  4. Träning av djupinlärningsmodeller i stor skala på beräkningskluster.
  5. Dokumenterad erfarenhet av att producera akademiska artiklar, såsom bifogade publikationer i högkvalitativa peer-reviewed tidskrifter eller åtminstone ett working-paper

Det är meriterande om du har erfarenhet av:

  1. Arbete med temporala och geografiska data (eller villighet att lära dig använda sådana data).
  2. Erfarenhet av att använda maskininlärningsmodeller (eller villighet att lära dig använda sådana modeller).
  3. Forskningsintresse för global utveckling, fattigdom, ojämlikhet eller styrning, internationella institutioner, kinesisk politik, Världsbanken, socialdemografi, politisk sociologi eller politisk ekonomi.

Din arbetsplats

Du kommer att arbeta på Institutet för Analytisk Sociologi (IAS) i Norrköping. Forskningen vid IAS är sociologiskt inriktad i termens ursprungliga och breda mening och vid IAS finns forskare från ett flertal olika discipliner. Genom en kombination av statistiska analyser i stora databaser, detaljerade mikrostudier, datorsimuleringar och datorvisualiseringar bidrar forskningen vid IAS till en förbättrad förståelse av viktiga samhällsfenomen. Vid IAS bedrivs även utbildning på avancerad nivå i form av ett masterprogram i Computational Social Science och en forskarutbildning i analytisk sociologi.

Även om vi uppmuntrar kandidaten att fysiskt flytta till Norrköping, kan vi erbjuda möjligheten att arbeta på distans under en viss del av din arbetstid när projektets behov och arbetsuppgifterna tillåter detta. AI and Global Development Lab brukar träffas varje vecka och på distans, med medarbetare baserade i Sverige, USA, Indien, Chile, Storbritannien.

Projektet utgör ett samarbete främst mellan Institutionen för teknik och datavetenskap, Chalmers tekniska högskola, Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, IAS och Statistiska institutionen, Harvard University. Detta innebär att enstaka resor inom Sverige och mellan Sverige och USA kan förväntas.

AI and Global Development Lab och projektet Observatory of Poverty leds av biträdande professor Adel Daoud, som kommer att vara huvudmentor för kandidaten. Daoud är även affilierad vid Chalmers tekniska högskola, Göteborg och har tidigare varit verksam vid Harvard University, University of Cambridge, Max Planck Institute for the Studies of Societies och Alan Turing Institute. Hans forskning har både en samhällsvetenskaplig och metodologisk inriktning. Inom samhällsvetenskapen undersöker han effekten av internationella utvecklingsinsatser på den globala fattigdomen, men också effekterna av plötsliga chocker (t.ex. ekonomiska, politiska och naturkatastrofer). Daoud tillämpar nya metoder inom maskininlärning och kausal inferens för att analysera orsakerna till och konsekvenserna av fattigdom och ojämlikhet. (www.adeldaoud.com).

En andra mentor kommer att vara Connor Jerzak vid University of Texas i Austin. Jerzak har en bakgrund i statistik och statsvetenskap vid Harvard University och har arbetat i Global Development Lab sedan 2021. (www.connorjerzak.com).

Daoud, Jerzak och andra medlemmar i labbet kommer fungera som mentorer för kandidaten.

Om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på två år med möjlighet till förlängning med en sammanlagd anställningstid på högst tre år. Anställningen som postdoktor är på heltid.

Tillträde enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Universitetet tillämpar individuell lönesättning, lämna löneanspråk i din ansökan.

Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 19 maj 2025. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas ej.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!


Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

Maria Brandén

Head of Division, Professor

maria.branden@liu.se

Adel Daoud

Senior Associate Professor

adel.daoud@liu.se

Malin Thunström

HR-partner

+46 13 282583

malin.thunstrom@liu.se

Länk till den här sidan