Forskning för förbättrad diagnos och behandling

Mina projekt är fokuserade kring forskning som innefattar mass cytometri (CyTOF) -teknologin som finns etablerat vid Linköpings universitet. Här driver jag bland annat forskningsprojekt där jag analyserar patientprover från leukemisjuka patienter för förbättrad diagnos och behandling. 

Akut leukemi är en av de vanligaste formerna av cancer hos barn. Vår förståelse av de mekanismer som ger upphov till leukemi har ökat under senare år. Trots dessa framsteg har genombrotten haft liten återkoppling till den kliniska vardagen och sjukdomen är alltjämt förknippad med dålig prognos. Akut myeloisk leukemi står endast för 15-20% av barnleukemier men är en mycket aggressiv och svårbehandlad sjukdom där endast 60% av de drabbade överlever. Ett problem med behandlingen är att de cellgifter som används har mycket olika effekt på patienterna, trots att de har samma sjukdom. Ett annat problem är att vissa leukemiceller blir resistenta mot läkemedlet som används. Skillnaderna i behandlingssvar tror vi bland annat kan bero på olikheter i signalerna från utsidan av cellen till dess inre del.

Jag har upptäckt att två olika cytostatikabehandlingar, som i dag används för att behandla AML patienter, har olika effekt på cellerna signalvägar. Jag vill nu ta reda på hur detta påverkar cellernas förmåga att utveckla resistens.

Jag driver också andra forskningsprojekt där jag i huvudsak fokuserar på att studera leukemi i djurmodeller och har ansvar för musmodeller anpassade för forskning av humana celler.


PublikationerVisa/dölj innehåll

2021

2020

2019

2015

OrganisationVisa/dölj innehåll