Stimulering med trombocytlysat och piceatannol/piceatannolanaloger av mesenkymala celler

Odlingar av mesenkymala celler som stimuleras av trombocytlysat och som framställts i olika pH. Proliferation och genuttryck varierar med vilka trombocytlysat som används. Jag studerar effekter av piceatannol och piceatannolanaloger.

Vid skelettdefekter, komplicerade frakturer och lossnade proteser saknas ofta tillräcklig mängd benvävnad för att göra lämpliga rekonstruktioner. Olika ersättningsmaterial används.
För tillväxtstimulering används PRP (platelet rich plasma) eller andra derivat av trombocyt koncentrat, som innehåller rikligt med tillväxtfaktorer.

Studierna har visat att innehållet av viktiga tillväxtfaktorer varierar med pH i lysatet, samt att förekomsten av BMP i trombocyter varierar mellan individer. Proliferation och genuttryck varierar med vilka trombocytlysat som används.

Studier av proliferation av mesenkymala celler som stimulerats med piceatannol/ piceatannolanaloger utförs i samarbete med professor Per Magnusson avdelningen för Klinisk Kemi US /IKE, docent Anders Kalén Ortopedi/IKE, professor Jorma Hinkula avd för molekylär virologi/IKE.

Publikationer Visa/dölj innehåll

2012

2011

Organisation Visa/dölj innehåll