Avdelningen för kirurgi, ortopedi och onkologi (KOO)

Inom avdelningen bedrivs forskning om rörelseapparaten, kirurgiska tekniker och cancer.

Det handlar om allt från nya sätt att förbättra läkningsprocessen vid sen- och benskador, till att odla hud och andra vävnader och att förstå hormoners betydelse för utvecklingen av bröstcancer.

En gemensam nämnare mellan kirurgi och onkologi är behandling av cancersjukdomar och vi bedriver forskning om cancer med ursprung i många av kroppens organ såsom mag- tarmkanalen, de kvinnliga reproduktionsorganen, de endokrina organen och blodet. Studier om orsakerna bakom kronisk inflammatorisk tarmsjukdom är ytterligare ett forskningsområde.

Avdelningen är involverad i undervisning på flera av medicinska fakultetens grundutbildningar och master-program och bedriver också utbildning och forskning inom ämnet katastrofmedicin.

Forskning

Endokrina tumörer

Endokrina tumörer

Molekylärgenetiska analyser av endokrina tumörer (sköldkörtel, bisköldkörtel, binjure, neuroendokrina tumörer): patogenes och metastasutveckling

En banner med fokus på cancerforskning.

Bojmars forskargrupp

Cancer är en systemisk sjukdom. Vår forskning fokuserar på att förstå överhörning mellan olika organ i människokroppen och hur detta påverkar cancerutvecklingen. Vi fokuserar främst på gastrointestinala cancerformer och deras vanliga levermetastaser.

Logotyp för forskningsprojektet abograft med en höftprotes som illustration.

ABOGRAFT

ABOGRAFT-studien är en internationell multicenterstudie för att utforska effekterna av lokala antibiotika vid höftprotesrevision. Målet är att minska antalet patienter som drabbas av infektion vid höftprotesrevision.

Nyheter

Castenbäcks stiftelse delar ut anslag till cancerforskning årligen.

Forskningsanslag till projekt om bröstcancer

Maria Ekholm, docent i onkologi vid Linköpings universitet och överläkare vid Onkologkliniken i Jönköping, har tilldelats forskningsanslag från Castenbäcksstiftelsen.

Henrik Green.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kontakta oss

Ledning och administration

Medarbetare