11 mars 2021

Robert Mare, en affilierad grundare av Institutet för analytisk sociologi och professor i sociologi vid University of California, Los Angeles, dog av leukemi i sitt hem i Marina Del Rey, Kalifornien den 1 februari. Han blev 69 år.

En man
Robert Mare, en affilierad grundare av Institutet för analytisk sociologi och professor i sociologi

Rob var en enastående forskare, en dedikerad, inkännande mentor och en vän till många vid institutet. Rob gjorde betydelsefulla upptäckter för forskningen om social stratifiering, pars homogami och segregation. Hans bidrag sträcker sig långt bortom hans många publikationer genom de många unga forskare som han utbildade och som fortsätter att flytta gränserna för sociologisk och demografisk forskning. Vi kommer att sakna honom mycket och vi önskar att han kunde ha fått mer tid till att inspirera oss och dela med sig av sina insikter och sin visdom. Donationer till hans ära kan göras till Los Angeles Regional Food Bank. Mer information om hans karriär och forskargärning finns hos UCLA.

Organisation

Senaste nytt från LiU

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.

Kvinna i bygghjälm.

Hennes uppdrag är svårt – men kul och fullt möjligt

Vi är mitt uppe i en tuff omställningen som ska rädda vår miljö och leda till en mer hållbar utveckling. Då behövs innovationskraft och kunskap, menar Marie Trogstam, LiU-alumnen som nu är chef för hållbarhet och infrastruktur hos Svenskt Näringsliv.