11 mars 2021

Robert Mare, en affilierad grundare av Institutet för analytisk sociologi och professor i sociologi vid University of California, Los Angeles, dog av leukemi i sitt hem i Marina Del Rey, Kalifornien den 1 februari. Han blev 69 år.

En man
Robert Mare, en affilierad grundare av Institutet för analytisk sociologi och professor i sociologi

Rob var en enastående forskare, en dedikerad, inkännande mentor och en vän till många vid institutet. Rob gjorde betydelsefulla upptäckter för forskningen om social stratifiering, pars homogami och segregation. Hans bidrag sträcker sig långt bortom hans många publikationer genom de många unga forskare som han utbildade och som fortsätter att flytta gränserna för sociologisk och demografisk forskning. Vi kommer att sakna honom mycket och vi önskar att han kunde ha fått mer tid till att inspirera oss och dela med sig av sina insikter och sin visdom. Donationer till hans ära kan göras till Los Angeles Regional Food Bank. Mer information om hans karriär och forskargärning finns hos UCLA.

Organisation

Senaste nytt från LiU

Tre personer i labbrock står och pratar.

Bättre neutronspeglar kan avslöja materiens inre hemligheter

Med bättre neutronspeglar kan effektiviteten vid materialanalyser i neutronkällor bli högre. Den förbättrade spegeln har LiU-forskare utvecklat genom att belägga en kiselplatta med tunna lager av järn och kisel blandat med borkarbid.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Person intervjuas och pratar om sin avhandling

Sigrid blev dubbeldoktor - vid 26 års ålder

En lång men också väldigt rolig resa, så beskriver Sigrid Nilsson sin tid som forskarstuderande vid Forskarlinjen. För nu har hon disputerat och kan därmed både blicka framåt och bakåt på sin forskning.