Har du funderat över hur kunskap om effektiva flöden och god kvalitet kan bidra till utvecklingen inom sjukvården? Då är detta en kurs för dig. I kursen tar vi oss an den stora frågan: Hur kan vi producera mer vård till fler patienter men som tar mindre resurser i anspråk? Här kommer du att möta flertalet forskare med mångårig erfarenhet av vårdlogistik och kvalitetsutveckling inom vården, samt praktiker som delar med sig av sina erfarenheter.
Kursen riktar sig till yrkesverksamma personer inom näringsliv och offentliga organisationer som vill utveckla kunskaper och färdigheter om hur logistik- och kvalitetsutveckling, primärt utvecklat inom industri och handeln, kan anpassas och tillämpas i sjukvården. Kursen ges on-line så du kan läsa den var du än befinner dig.
Vården står inför stora utmaningar med ökad andel äldre, flera med kroniska sjukdomar och samtidigt en utbredd psykisk ohälsa inom många åldersgrupper. Det sker också stora förändringar inom vården, såsom att högspecialiserad vård lokaliseras till ett fåtal platser i landet, samtidigt som allmänvården såsom Covid-test sker mycket decentraliserat liksom att alltmer vård förläggs i hemmen. Den medicinska och digitala utvecklingen går också snabbt fram och fler sjukdomar kan botas eller behandlas med nya metoder. Framväxt av nya komplexa strukturer medför behov av bland annat nya arbetssätt, organisering och rutiner.
I denna kurs tar vi utgångspunkt i traditionella, industrinära kompetenser inom såväl logistik som kvalitetsutveckling, för att få anpassade angreppsätt, modeller och verktyg användbara i sjukvårdskontexten. Resultatet innefattar kunskap om exempelvis effektiv styrning av flöden, processkartläggning och statistisk processtyrning.
Viktiga förutsättningar för kursen är grundläggande kunskaper inom logistik och/eller kvalitet. Om du inte har läst någon universitetskurs i någon av dessa områden men har skaffat kunskap genom arbetslivet, behöver du ladda upp tjänstgöringsintyg med utförliga arbetsbeskrivningar som styrker din arbetslivserfarenhet på antagning.se för att möjliggöra en bedömning.