Kanske har du lagt märke till Märkesbacken? Den som sträcker sig från norra Corson upp till C-huset på Campus Valla, längs Bredgatan i Norrköping och runt kårhuset Örat på Campus US. Men vad är Märkesbacken egentligen?

Bild på MärkesbackenMärkesbacken på Campus Valla. Foto Magnus Johansson Det sägs att alla vägar bär till Rom men till LiU leder Märkesbacken. På Campus Valla sträcker den sig uppför den kilometerlånga gatan Corson som förbinder universitetsområdet med bostadsområdet Ryd, längs med gräsytorna vid bostadsområdet Colonia och upp till föreläsningssalarna i C-huset. På Campus US slingrar den sig runt kårhuset Örat och på Campus Norrköping löper den från Skvallertorget uppför Bredgatan och fram till Kåkenhus entré. 

Märkesbacken är så välkomnande. Den är ofta det första man ser när man kommer till campus och man känner studentandan direkt. Den är en riktig färgboom.
Elliott Larsson, student på programmet för Kommunikation, samhälle, medieproduktion

studenter målar märkesbacken på Campus US, Linköpings universitet. Sjuksköterskestudenterna målar märkesbacken på Campus US, Linköpings universitet. Foto Ulrik Svedin På backarna syns en kavalkad av symboler, mönster och färger. De är ditmålade av studentkårerna och kårhusen samt de sektioner och föreningar som är verksamma på just det campus som Märkesbacken leder till, och som är godkända av kårernas samarbetsorgan Lust.

Här sitter historien bokstavligen nedtrampad i de färgsprakande sigillen. Tusentals är de studenter som trampat uppför backarna för att hinna i tid till föreläsningar och labbar, till bibliotekshäng och fika i studentcaféerna och till kravaller och finsittningar i kårhusen.  

När ett läsår är slut har färgen börjat flagna och det går inte alltid att läsa vad det står på alla märken. Det börjar bli dags för ommålning. De tre kårerna med framför allt driftcheferna på kårhusen i spetsen planerar och ansvarar tillsammans med universitetet och Akademiska Hus för målningen av märkesbackarna på Campus Valla, Norrköping och US. Det är också de som delar ut platser till nya föreningar som önskar måla sitt märke för första gången. 

Märkesbacken utanför studentbostadsområdet Flamman i Linköping. Foto Charlotte Perhammar Det finns även en mindre märkesbacke vid studentbostadsområdet Flamman i centrala Linköping för de som bor i korridor där. För målningen vid Flamman ansvarar förtroenderådet tillsammans med Studentbostäder. På Campus Lidingö finns ingen märkesbacke – än. Kanske kan det vara en idé för framtiden, för studenter som vill sätta sitt avtryck där?

Färgsprakande mötesplats

Målningen brukar ske i april eller maj för Märkesbacken vid Flamman och i augusti, strax innan terminsstart, för övriga märkesbackar. Då spärras backarna av och studenter samlas för att bättra på färgen på sina märken eller måla nya. Studenter som inte setts under sommaruppehållet träffas igen med färgburkar och penslar i högsta hugg. Kårerna brukar bjuda på något att äta och dricka. Stämningen är hög, det råder en riktig folkfest-känsla. När de nya studenterna kommer och mottagningen drar i gång ska färgen ha torkat. 

– Märkesbacken är så välkomnande. Det är ofta det första man ser när man kommer till campus och man känner studentandan direkt. Det är en riktig färgboom, säger Elliott Larsson, student på programmet för Kommunikation, samhälle, medieproduktion.

Foto Magnus Johansson Under terminernas gång sker en uppsjö av aktiviteter på Märkesbacken och ytorna bredvid. Då ordnas lådbilsrace, pulka- och skidåkning och korvgrillning. Det delas ut flyers, säljs märken till overaller och förköp till kravaller och andra fester. Märkesbacken blir en mötesplats för en rad olika intressen.

Klackarna i backen

Det största återkommande eventet som sker är Stilettracet – en stafett där de tävlande tar sig igenom en hinderbana på Märkesbacken på Campus Valla i stilettklackar. Skorna ska ha en klackhöjd på minst 5 centimeter och klacken ska vara max en femkrona i omkrets. Silvertejp får användas. Hinderbanan har vanligtvis ett tema som kan vara allt från djungel till superhjältar. Pris delas ut till det lag som tar sig fram fortast och till det lag som har snyggast och mest innovativ utklädnad. 

Bild från stilettracet 2022Stilettracet 2022 på Märkesbacken, Campus Valla. Foto Sabrina Holmegren Stilettracet är en del av Utekravallen, ett av de största arrangemangen på LiU ordnat av studenter. Det brukar hållas i maj av Tingeling, Systerskapet, Emma, Donna och Yvette som alla är damföreningar för olika sektioner på Teknologiska fakulteten.

En av dem som varit med och anordnat Stilettracet är Sabrina Holmegren. Hon är före detta PR- och infoansvarig för Donna och student på civilingenjörsprogrammet i Datateknik. 

– Det bästa med Stilettracet är att se både killar, tjejer och icke-binära springa i klackar! Det är så mycket folk som förenas, säger hon.

Vad är det bästa med Märkesbacken?

– Alla intressen och föreningar som samlas på ett och samma ställe. Här på LiU finns verkligen något för alla och även om det är många föreningar och märken har vi något gemensamt. Vi är alla studenter på LiU, säger Sabrina Holmegren.

Text: Teres Wramell

Läs mer om livet som student på LiU