Individuell studietid och studieplan
Inledningen på utbildningen har som huvudfokus att ge dig mer kunskaper om den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt gör du en plan för dina studier utifrån befintlig kompetens, personliga intressen och arbetsmarknadens specifika kompetensbehov inom valt yrkesområde. Din planering ska spegla dina mål och framtida inriktning i arbetslivet och ligger till grund för hur du väljer att utforma resterande del av utbildningen. Du som student har möjlighet att önska kurser utifrån LiU:s kursutbud, observera då att kurserna kan komma att vara campusförlagda. Planeringen gör du tillsammans med studievägledaren. Utbildningens längd är minst en termin (30 hp) men inte längre än 4 terminer (120 hp). Kurserna planeras i samråd med handledare på utbildningen.
Praktik
I utbildningen ingår det praktik på en arbetsplats. Praktikdelen är obligatorisk. Längden varierar efter behov och önskemål men är vanligtvis mellan 10 och 20 veckor. Var du gör din praktik avgör du tillsammans med en praktiksamordnare på utbildningen. Ansvaret för att hitta en praktik ligger på dig som student tillsammans med praktiksamordnare.
Efter utbildningen
Du rustas med kunskap om arbetsmarknaden samt ges möjlighet till ämnesfördjupning och ämnesbreddning mot nya områden. Sedan gör du praktik och kan skapa nya kontakter och möjligheter till framtida nätverk. Med ökad kunskap om den svenska arbetsmarknaden och en fördjupning inom ditt eget yrkesområde har du möjlighet att öka din anställningsbarhet på den svenska arbetsmarknaden.
Vem är du?
Utbildningen vänder sig till dig som är bosatt i Sverige, har en avslutad utländsk högskoleutbildning samt har ett annat modersmål än svenska.
Observera! Utbildningen är inte avsedd för komplettering till yrken som kräver en viss examen/legitimation/ auktorisation eller annat formellt som till exempel: läkare, lärare, jurist, sjuksköterska, apotekare.
Studieavgift
Att läsa en universitetsutbildning i Sverige är gratis för dig som är medborgare i Sverige eller annat EU/EES-land eller Schweiz. Det finns även andra undantag som gör att du inte behöver betala studieavgifter, exempelvis om du har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Den totala studieavgiften för utbildningen kan variera beroende på den individuella studieplan som upprättas för varje student.