Linköpings universitet firar 50 år. I videon visas när man började bygga på universitetsområdet i Valla, invigningen av universitet där Kungen klipper band samt drönarfilmer över våra fyra campus.

En tillbakablick på Linköpings universitets historia

En gång var Linköpings universitet bara en idé. I dag står vi som ett levande bevis på vad mod, nyfikenhet och fria tankar kan åstadkomma.

50 år med fria tankar som formar framtiden

En gång var Linköpings universitet bara en idé. I dag står vi som ett levande bevis på vad mod, nyfikenhet och fria tankar kan åstadkomma.

50 år av östgötsk framgång

Linköping har en lång historia som lärdomsstad. På medeltiden fanns en skola knuten till Domkyrkan med rika internationella kontakter och ett eget studenthem i Paris. År 1627 blev Katedralskolan Sveriges tredje gymnasium och 1843 började folkskollärarseminariet sin verksamhet. I Norrköping grundades Sveriges första förskollärarutbildning, Fröbelinstitutet, 1902.

På 1960-talet började Linköpings universitet ta form. Det svenska universitets- och högskoleväsendet höll på att byggas ut och 1965 beslutade riksdagen att Linköping skulle få en universitetsfilial och en teknisk och medicinsk högskola. 

Hösten 1967 startade universitetsfilialen ibland annat en gammal linnefabrik i centrala Linköping.Där kunde de första studenterna läsa kurser inom humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap. Två år senare, 1969, drog den tekniska och medicinska högskolan i gång sin verksamhet.

Nya lokaler var på gång och 1970 kunde utbildning och forskning börja flytta ut till det nybyggda Campus Valla, en bit från centrum. A-huset och B-huset var de byggnader som först stod klara. Samma år slogs hela verksamheten samman till Linköpings högskola med teknisk, medicinsk och filosofisk fakultet.

Den nya högskolan var först i Sverige med att erbjuda utbildningar till civilingenjör i industriell ekonomi respektive teknisk fysik och elektroteknik, båda med start 1969. Några år senare, 1975, startade även Sveriges första civilingenjörsutbildning i datateknik.

1975 var också året då Linköpings högskola blev Linköpings universitet, det sjätte i Sverige. I samband med högskolereformen 1977 flyttades även lärarutbildningarna till universitetet. Sedan dess har verksamheten fortsatt växa och Linköpings universitet, LiU, har expanderat till både Norrköping och Stockholm.

50 år av fritt och modigt utforskande

LiU har från början arbetat med förnyelse av utbildning och forskning. Institutionen för Tema bildades 1980 och innebar något nytt och oprövat i den svenska forskarvärlden. Arbetet organiserades i tvärvetenskapliga teman, som Teknik och social förändring och Vatten i natur och samhälle. Här kunde forskare mötas över ämnesgränserna och tillsammans angripa komplexa problem. LiU var också först i Sverige med att inrätta forskarskolor för doktorander, en för varje tema. Modellen har sedan spritts till andra delar av universitetet och även blivit en nationell framgång.

År 1986 föddes Hälsouniversitetet – en gemensam organisation för statlig och landstingskommunal vårdutbildning. Hälsouniversitetet var först i Sverige med problembaserat lärande (PBL) på sina utbildningar och senare först i världen med kliniska undervisningsavdelningar där studenterna fick behandla riktiga patienter.

50 år med nyfikna och modiga studenter 

Studenterna blir fler och fler och 1987 invigs Kårallen, studenternas hus, som drivs av Kårservice som ägs av de tre kårerna vid LiU; Consensus, LinTek och StuFF, som arbetar för att främja studentlivet. Ett studentliv som har blivit utsett till Sveriges bästa flera gånger. Studentföreningarna vid LiU är många och aktiva och 1993 blir en av dem, Lysator, först i Sverige med att skapa en webbsida. Den handlar om föreningens verksamhet och blir den sjätte webbsidan i världen. 

En viktig milstolpe i universitetets historia var invigningen av Campus Norrköping 1997. LiU hade redan tidigare haft vissa utbildningar förlagda till Norrköping, men nu utökades antalet studieplatser kraftigt som en del i regeringens satsning på att bygga ut högskoleutbildningen. Gamla fabriksbyggnader i Industrilandskapet fick nytt liv då de fylldes med lärosalar, laboratorier, bibliotek och caféer.

Studenterna får i och med det nya campuset en idé: en gratis direktbuss mellan LiU:s tre campusområden för att främja studentlivet och förenkla för studenter och anställda. Studentkårerna börjar tillsammans jobba för att busslinjen ska bli verklighet och universitetsledningen hakar på. 2002 börjar Campusbussen att rulla. 

50 år av framtidstro och expansion

Att LiU även skulle expandera i Stockholm stod klart när den anrika Carl Malmstens skola sökte en samarbetspartner inom den akademiska världen. År 2000 blev Malmstens utbildningar i möbeldesign och hantverk en del av LiU. Efter närmare 60 år på Södermalm flyttade Malmstens in i nya lokaler på Lidingö hösten 2009 och LiU fick ett fjärde campus.

2005 hålls den första Kalasmottagningen, som blir Sveriges största välkomstfest för nya studenter, efter en idé från studenterna. Varje år hälsas 8 000 - 10 000 studenter välkomna, får information och går på festival och mässa. Det unika med Kalas är att det är ett samverkansprojekt. Här kan samhället och universitetet mötas, studentföreningar hittar nya medlemmar och företag skapar relationer till studenterna.

2015 blir LiU värd för det största enskilda forskningsprogrammet i Sverige, Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP. Det är en kraftfull satsning på grundforskning, utbildning och rekrytering inom autonoma system och mjukvaruutveckling. WASP:s vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens (AI), autonoma system och mjukvara till nytta för svensk industri. LiU har sedan tidigarebetydelsefull forskning inom detta och får därför uppdraget.

Den övergripande visionen är att LiU ska vara "ett universitet med internationell lyskraft - där människor och idéer möts och utvecklas". Ett steg i denna riktning är Studenthuset som invigdes hösten 2019. Det är ett möjligheternas hus med plats för studier, arbete och nya tankar där studenter, forskare och lärare kan mötas.

2024 passerar LiU en miljard kronor totalt i privata donationer. Jämfört med annan finansiering erbjuder donerade medel ofta frihet och långsiktighet och det innebär att satsningar kan göras som annars inte hade varit möjliga. LiU har arbetat med fundraising till forskning och utbildning i 20 år och var bland de första lärosätena i Sverige att satsa på detta.

Nu ser vi fram mot ytterligare 50 år av fria tankar som formar framtiden.

 
En man gräver med en spade vid ett podium
Sven Moberg, utbildningsminister, tar första spadtaget för hus B på Campus Valla i juni 1969.
en gruppbild på människor framför ett hus på Campus Valla
Den första årgången av studenter på Sveriges första civilingenjörsutbildning i datateknik 1975. 
Folk sitter vid en massa bord vid en scen
Kårallen, studenternas hus, invigdes 1987. Det drivs än i dag av de tre studentkårerna vid LiU.
en färgglad buss åker på E4an
2002 började Campusbussen att köra studenter och medarbetare gratis mellan Campus Norrköping, Campus Valla och Campus US.  Fotograf: Thor Balkhed
Kalasmottagningen är numera Sveriges största välkomstfest för nya studenter. Den första hölls 2005.  Fotograf: Emma Busk Winquist
Ett stort brunt hus med en rosett runt fasaden
2019 invigdes Studenthuset med 1000 studieplatser, studentservice, studenthälsa, antagningsservice, grupprum, restaurang, café och bibliotek. Fotograf: Charlotte Perhammar

LiU firar 50 år