År 1975 blev Linköpings högskola universitet och en rektor vid ett universitet bör ha en rektorskedja. Gunnar Wenngren, tjänsteman vid LiU, tog fram skisser där LiU:s sigill, Linköpings stadsvapen (lejonet) och nationens symbol (tre kronor) fanns med.
I april samma år fick den nyutbildade guldsmeden Margareth Sandström i uppdrag att formge och tillverka rektorskedjan utifrån skisserna. Bara ett par månader senare skulle kedjan vara klar. Som tur var höll även Margareths pojkvän Peter de Wit på att utbilda sig till guldsmed och tillsammans färdigställde de kedjan. Även Margareths far, guldsmedsmästaren Sven Roland Sandström, fick hjälpa till.
– Det var så skojigt att få förtroendet! Vi arbetade dag och natt. Ett sådant uppdrag ger ringar på vattnet, plötsligt syns man och får fler uppdrag. Men det var ett omöjligt uppdrag att utföra själv på så kort tid, så jag tog tacksamt emot hjälpen, minns Margareth Sandström när hon besöker LiU våren 2025 för att bland annat inspektera kedjorna inför akademiska högtiden och 50-årsfirandet.
Ett tecken på förnyelse
I jämförelse med de gamla universiteten som Uppsala och Lund med rektorskedjor i guld från 1800-talets slut, står LiU:s rektorskedja verkligen ut som en helt ny modell. Den är teknisk och robust och symbolerna är unika. Ett tecken på förnyelse. Den 866,3 gram tunga silverkedjan skänktes av Linköpings kommun i samband med universitetsinvigningen den 28 maj 1975 till Linköpings universitetets rektor som då var Hans Meijer.Som rektor bär man kedjan framför allt i samband med Akademiska högtider, inte bara på LiU, utan även när man som rektor gästar ett annat universitet. Samma sak gäller dekanerna och deras dekankedjor. Margareth har skapat tre av LiUs fem kedjor.
Bärbar konst
1975 bodde hon och pojkvännen Peter i Gamla Linköping där de också hade verkstad och butik. Det var många turister som hittade in i butiken på somrarna men det var svårt att få ekonomin att gå runt, men stipendium hjälpte till. Innan hon hamnade i Gamla Linköping studerade hon på Sveriges Juvelerare- och Guldsmedsförbundets skola i Strålsnäs. Efter det åkte hon till Tyskland och studerade på det främsta centret för smycketekniker i Europa.
– Det var en konstnärlig vidareutbildning i smyckeformgivning på Fachhochschule für Gestaltung i Pforzheim och där träffades Peter och jag. Jag var utbildad guldsmed innan vidareutbildningen och Peter blev guldsmedsmästare under tiden i Gamla Linköping och hans mästare var min far och jag. Peter tilldelades silvermedalj för sitt gesällprov. Ja, så kan det gå, säger Margareth.
Under 70-talet pendlade det unga konstnärsparet mellan Gamla Linköping och Peters hemland Holland. I Holland inspirerades de av den nyskapande smyckeskonsten och de blev pionjärer i Sverige för den nya internationella riktningen som kallades ”bärbar konst”. Så småningom flyttade paret sin ateljé Sandström de Wit till Storgatan i Linköpings centrum där de fortsatte skapa och utveckla sina unika konstnärliga smycken, eller bärbara konst.
Peter har en kärlek för kuben och det formstarka med raka linjer och en abstrakt formvärld. Margareth har ett organiskt formspråk med inspiration från naturen, vilket man kan se i de två dekankedjor som hon gjort för Filosofiska fakulteten och Medicinska fakulteten.
Filosofiska fakultetens kedja
– Fakulteten såg lagerkransen som sin symbol och därför ser kedjan ut som länkade lagerblad med en stor rund medalj mitt fram, berättar Bengt Sandin.
Samtidigt tog Filosofiska fakulteten fram en förtjänstmedalj, som en lite mindre kopia av den på dekankedjan. Det är bara ett fåtal personer som har fått motta den förtjänstmedaljen.
Medicinska fakultetens dekankedja
– Jag bad Margareth Sandström att titta på vad som skulle kunna göras, berättar Mats Hammar. Hon hade goda kunskaper om Hälsouniversitetets profil och moderna sätt att se på hälsa så hon gjorde en skiss, i papp.
Kedjan tillverkades sen i silver och är lite annorlunda i sin utformning jämförelsevis med andra dekankedjor och fick mycket uppmärksamhet när jag bar den första gången. När man inte kopplat ihop kedjan
ser den ut som ett V, men när man har den på sig ser den ut som en hel människa vilket visar på fakultetens helhetssyn på människan. I nacken finns dessutom alla underkårer till Consensus representerade i brickor som är sammanlänkade.
Hedersdoktorer
2018 blev Margareth och Peter hedersdoktorer vid Filosofiska fakulteten vid LiU. De hyllades för att ”deras olika formspråk har med självständighet och självförtroende samexisterat i över 4o år och därmed visat att olika perspektiv, synsätt och utgångspunkter är en framgångsrik grund för nyskapande och nytänkande” som det står i beslutet om hedersdoktorer 2018.
Och visst är de framgångsrika. Deras arbeten visas på museum och kända smyckesgallerier över hela världen och har deltagit i många specialuppdrag och prestigefyllda utställningar.
Men hur gick det med kedjorna, är de väl omhändertagna?
– Ja, helt ok. Men de behöver ligga i specialbyggda lådor för att inte gå sönder i längden. Det är ju där de ligger hela året förutom några timmar under Akademiska högtiderna. En gång i tiden låg rektorskedjan i en specialbyggd låda gjord av Kanevad. Var finns den nu?