Katarina Milososka tog sin kandidatexamen från Samhällets Logistik år 2015. Nu arbetar hon som Test Aircraft Coordinator på Saab Aeronautics.

Katarina Milososka framför flygplan på SAAM Foto Hejdlösa Bilder AB  

Varför valde du att studera Samhällets logistik?

Jag visste att jag ville arbeta med någon form av planering och med människor. Eftersom jag alltid tyckt om att strukturera saker, analysera konsekvenser av beslut och sedan lägga planen så kändes det självklart att söka Samhällets logistik när jag läste programbeskrivningen. Intrycket jag fick av utbildningen var att den skulle ge mig en bred grund att stå på, ett mind set att ta med in i arbetslivet och att logistik är nyckeln till alla företags framtid.

Var arbetar du idag?

Idag jobbar jag på Saab Aeronautics som Test Aircraft Coordinator. Det innebär att jag och mitt team planerar verksamheten i form av flygningar, markprov, underhåll etc. och ser till att ha en hög nyttjandegrad för ett av Saabs Gripen E provflygplan. Det mest spännande med jobbet är variationen i ett högteknologiskt utvecklingsprojekt som är extremt väder- och resursberoende. Under en arbetsdag finns det så många faktorer som påverkar planen och ger mig nya förutsättningar vilket gör att jag ofta får planera om, men det finns inte tid för frustration över att planen inte höll mer än en timme. Det gäller att ta sig an utmaningen och vara lösningsorienterad då vi bedriver kostsamma projekt. 

Vad är det bästa med Samhällets logistik?

Det bästa med utbildningen var kombinationen av matematik, i form av optimering, statistik och industriell ekonomi, ihop med logistikkurserna. Det gav en bred teoretisk grund att stå på. Framförallt tyckte jag om att arbeta i projektform då det gav mig många praktiska erfarenheter att ta med mig ut i arbetslivet och då teorin inte alltid är applicerbar i verkligheten. Under min första tid på Saab arbetade jag med lagerstyrning och produktionslogistik och vi är flera före detta logistikstudenter som har tagit med oss och fortfarande använder läroboken Modern Logistik och den blå Logistikboken på jobbet. Många gånger för att predika om säkerhetslager, beställningspunkter och sågtandsmodellen!