Arbete: It- och verksamhetskonsult, Advania, Stockholm
Utbildning: Systemvetare, kandidatprogram
Examen: 2014
Var arbetar du?
– Jag arbetar på IT-konsultbolaget Advania. Vi hjälper våra kunder inom områdena it-outsourcing, affärssystem, processautomatisering, contact center, it-infrastruktur och integrationslösningar samt datacenter.
Vi finns på flera orter i Sverige och är uppdelade i olika affärsområden. Jag sitter på huvudkontoret i Stockholm och tillhör affärsområdet Business and IT Process Management. Det innebär att jag främst arbetar med processautomatisering med hjälp av olika IT-system i syfte att förbättra och effektivisera organisationers och verksamheters affärsprocesser. I min roll som verksamhetskonsult är jag med i krav – och behovshanteringen kopplat till det system som kunden implementerar. Jag konfigurerar och utvecklar även verktyget utifrån de krav som ställs.
I affärsområdet BPM arbetar vi både med offentlig och privat sektor och levererar IT-lösningar som stödjer allt från reklamationsprocesser till ITIL- och HR-processer.
Hur ser en vanlig arbetsvecka ut?
– Då jag jobbar som IT- och verksamhetskonsult är jag ofta ute hos kund. Det brukar bli ca fyra dagar i veckan och det jag gör då är allt från att utveckla och konfigurera IT-system till att hålla i workshops kopplat till de processer som systemet ska stödja. Under workshops och arbetsmöten medverkar representanter från kunden, som exempelvis processägare, användare och systemansvariga. Från Advania medverkar i regel en verksamhetskonsult och en systemutvecklare. Utifrån den information vi tar med oss från olika arbetsmöten kan vi sedan skapa ett verktyg som matchar de specifika behov som kunden har.
I och med att Advania har kunder runt om i Sverige, blir det en del resande. Jag har för närvarande tre kunder, två i Stockholm och en i Lund.
Men på fredagar är jag alltid på kontoret. Då är vi även ca 20 konsulter som har ett kort planeringsmöte tillsammans. En del av oss sitter i Stockholm och andra i Linköping eller Norrköping. Då pratar vi oftast via Skype och eftersom tekniken är så bra så känns det som att man sitter mitt emot varandra fast att man är flera mil bort. Det vi gör på våra planeringsmöten är bland annat att vi utbyter idéer och erfarenheter, vilket är en enorm trygghet särskilt när man är ny i yrket.
Vi kollar också om det är någon som behöver någon hjälp. Eftersom vi jobbar i team samarbetar vi alltid på något sätt. Storleken på teamen kan variera men vi är alltid minst två och för det mesta fem till sex konsulter som arbetar tillsammans.
Hur ser din roll ut i teamen?
– Min roll är olika i olika team och gentemot olika kunder. Vi har nämligen märkt att det skapar bäst värde till kunderna om man får prova på olika roller. Det gör att man breddar sig mycket och kan ta med goda erfarenheter från en kund till en annan.
När jag var ny jobbade jag mest med själva tekniken för jag ville förstå den plattform som vi levererar. På senare tid har jag lämnat tekniken en aning och fokuserat mer på kravhanteringen och de processer samt verksamheter som ska stödjas av vår plattform. Jag har även rollen som leveransansvarig gentemot en kund vilket innebär att jag ansvarar för kvalitetsuppföljningar och att rapportera tid och kostnader för de konsulter som är delaktiga hos kunden.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Variationen att jobba med olika kunder och att alltid få utmanas av kunderna. Man får ständigt se nya saker i branschen vilket gör att man inte tröttnar. Det är mycket flexibelt och många snabba omställningar.
En annan fördel är att det är mycket frihet under ansvar. Till exempel behöver man oftast inte vara i en specifik stad utan kan arbeta där man själv tycker det passar. Man kan också styra sina arbetstider själv bara man ser till att leverera värde till kunden.
Vilka är utmaningarna med ditt jobb?
– Förutom att jag programmerar en hel del och försöker knäcka kod så är fördelarna med jobbet, att man snabbt måste kunna skifta fokus, också en utmaning. Man måste helt enkelt vara beredd på att snabbt byta kundfokus och/eller system att jobba med. Men att alltid vara beredd på förändring är en del av konsultyrket och något man lär sig med tiden.
Hur såg din väg in i arbetslivet ut?
– Under min utbildning hade jag praktik på Advania ett halvår och på så sätt lärde dom känna mig och jag dem. Jag skrev sedan även min kandidatuppsats i samarbete med Advania. Det var en fallstudie kring hur man förvaltar systemet och vårdar sina kundrelationer efter systemimplementation. Jag spenderade alltså mycket tid på företaget under utbildningstiden och när jag var färdig med studierna blev jag erbjuden ett jobb.
Varför valde du att läsa till systemvetare på Linköpings universitet?
– Jag blev tipsad om systemvetenskap av en kompis som sa att en sådan utbildning är bra om man vill vara bryggan mellan teknik och verksamhet. Då jag alltid varit IT-intresserad men inte ville läsa datavetenskap tyckte jag att det lät bra. Att det blev just Linköping berodde på att jag ville till en utpräglad studentstad. Jag är från Stockholm och där är det vanligt att man flyttar till Uppsala eller Lund. Men jag ville gå min egen väg och testa något annorlunda och ändå få den rätta studentikosa känslan. Så Linköping var faktiskt mitt förstahandsval. Jag kände att Linköping var en så pass stor stad att jag ändå skulle kunna ta del av allt som en typisk studentstad som Lund och Uppsala erbjuder.
Hur såg ditt studentliv ut?
– Det blev så bra som jag hade föreställt mig och jag fick verkligen ta del av studentlivet. Från ettan till trean var jag aktiv i olika studentföreningar som festeriet, fadderiet och sektionsstyrelsen. Att jag var så engagerad gjorde att jag fick ett stort kontaktnät och lärde känna många fler utöver de jag läste tillsammans med.
Hur tycker du man ska göra för att balansera studier och fritid?
– För att hinna med både studier och fritid gäller det att vara disciplinerad och hålla fokus. Det är bra att hålla särskilda tider för studierna. Jag brukade sätta mig på universitetet och plugga på dagarna. När kvällen kom var pluggandet klart för dagen och jag kunde ägna mig åt andra aktiviteter i stället.
Vad tyckte du om utbildningen?
– Utbildningen var, precis som yrket, mycket varierad. Det var stor variation på kurserna, från en kurs till en annan kunde man helt få byta fokus. Och de spann över många olika områden och berörde allt från ren teknik till projektledning och verksamhetsanalys.
Utbildningen ställde också höga krav på eget ansvar. Det var inte många föreläsningar dagtid utan man fick ofta strukturera sin tid själv.
Det var också en bra mix av människor då den vänder sig till en bred massa. Man behöver inte ha läst en teknisk eller naturvetenskaplig gymnasieutbildning för att tillgodogöra sig utbildningen, utan kan som jag komma från ett samhällsprogram.
Har du haft nytta av det du lärde dig under utbildningen i ditt nuvarande arbete?
– Ja, för det var en väldigt bra mix på kurserna och den variation mellan teknik och verksamhet som genomsyrade utbildningen gjorde att man nu kan se helheten och prata med olika kunder. Nu efteråt förstår jag varför jag tvingades läsa både den där kursen i javascript och den om projektledning!
Har du något tips till andra som vill läsa systemvetenskap?
– Håll fokus medan du pluggar och ta del av både mer tekniskt inriktade kurser som mer process- och verksamhetsnära kurser. Lär dig att både programmera och att leda projekt. Vissa kurser under utbildning kan kännas tråkiga till en början men helheten behövs. Båda delar teknik och verksamhet behövs för att man ska bli en bra systemvetare.
Ett annat tips är att engagera sig! Man får mycket bra energi av att engagera sig och därigenom vara en del av ett sammanhang. Det gör till exempel att man orkar igenom tentaperioderna.
Vad är ditt bästa minne från utbildningen?
– Det var i tvåan när vi ordnade nolle-p för alla nya studenter och välkomnade dom till universitetet. Det var två fantastiska veckor när man fick vara fadderist och umgås med dom man tycker allra bäst om.
Jag har också många bra minnen från min egen nolle-period. Jag hade själv inga höga förväntningar men blev positivt överraskad av alla engagerade faddrar och allt bra innehåll. Det var allt från högt till lågt med lekar och fester och bra informationskvällar. Upplägget var mycket bra och man hann med både allt roligt och föreläsningarna. Det märktes att det var planerat med hänsyn till att man faktiskt skulle börja plugga också. Och det var väldigt roligt att få umgås med sina nya kompisar på ett roligt sätt.
Vad tror du att du gör om fem år?
– Då tror jag att jag är kvar inom IT-branschen. Men nu när jag har fått testa på olika delar tror jag att jag på sikt kommer att inrikta mig mer på projektledning. IT-projektledarrollen är något som lockar mig och något jag vill utveckla mer. Under studietiden hade jag också en dröm att med en klasskompis starta ett eget företag inom verksamhetsutveckling, men det blir kanske mer om tio år.