Beskrivning
Genom att kontinuerligt övervaka grisens ätvanor kan fodermängden optimeras för varje utfodring, vilket minskar risken för att överflödigt foder lämnas kvar i tråget. Det är viktigt att både placering av sensorer och inställningar i mjukvaran görs korrekt för att rätt mängd foder ska ges. Att hela tiden fodra grisen efter dess aptit minskar stressen vid fodring.
En av det stora fördelarna med ättidsstyrning är att man minskar förluster av aminosyror på foder som blir kvar för länge i tråget efter fodring. I ett modernt foder till slaktsvin är en stor del av aminosyrorna tillsatta i fodret, bland annat Lysin, Treonin och Tryptofan. Dessa tillsatta aminosyror bryts ner väldigt fort när det är i stöpt form. Så om man kan minska tiden det ligger foder i tråget så kommer förlusterna av aminosyrorna att minska. Detta leder i sin tur till bättre foderutnyttjande och mindre CO2-avtryck från grisproduktionen.