Omvärld och kunskap
Omvärldsbevakning för digitalisering av jordbruket
Generella produkter inom jordbruket
Produkter inom grisproduktion
Produkter inom fårproduktion
Produkter inom nötproduktion
Produkter inom vatten
Forskningsspaningar
Digitala lunchseminarium
Introduktion till AI inom lantbruket, Del 1
Vad är AI och vad kan man använda det till?
I detta inspelade seminarium ger Oscar Spaak, AI Change Agent vid Linköping Science Park, en översikt av AI och dess potential inom lantbruket. Med över 15 års erfarenhet av innovation och förändringsledning fokuserar han på hur tekniken kan användas på ett sätt som sätter människan i centrum. Seminariet belyser hur AI kan bidra till långsiktigt hållbara förändringar för både lantbrukare och företag.
Inspelat: 4 mars, 2025
Tryck på "V" för att se seminariet i fullskärm.
Praktisk tillämpning av AI i lantbruket, Del 2
Detta inspelade seminarium handlar om AI inom lantbruket och hur olika chatbottar kan användas som stöd i vardagen. Oscar Spaak leder en dynamisk session där Peter Borring och Amanda Segervall testar och delar sina erfarenheter av AI-teknik i lantbruket. Med praktiska exempel och diskussioner ger seminariet en unik inblick i hur modern teknik kan effektivisera och utveckla lantbruksverksamheter.
Inspelat: 12 mars, 2025
Tryck på "V" för att se seminariet i fullskärm.
Seminarieserie, Lantbruk och livsmedelsförsörjning i osäker cybervärld
Del 1, Cybersäkerhet - en ödesfråga?
Lantbruket har idag kommit att bli oerhört framgångsrikt, inte minst tack vare digitalteknik.
Under det här lunchseminariet inleder vi med frågan var lantbruket egentligen står när det gäller digitalisering. Vi ställer också frågan vilken roll lantbrukaren har i Sveriges livsmedelsförsörjning och försvar. Men sedan tänker vi fokusera på vilka cyberhot och andra säkerhetsrisker som finns i samhället i stort – och särskilt i lantbruket.
Det är nämligen så att lantbruket av flera skäl är en måltavla när det gäller cyberattacker. Då detta är så strategiskt allvarligt hävdar vi att det är viktigt att samarbeta mellan försvaret och civilsamhället. Vi vill ju fortsätta digitaliseringen men göra det på säkrast möjligaste sätt. Karolina Muhrman och Per Frankelius, Organisations- respektive innovationsledare i Agtech Sweden, inleder och sedan följer två huvudtalare, nämligen Patrik Sandgren, Ansvarig för Forskning, innovation och industriell utveckling på Teknikföretagen och därefter Mattias Elfström, Överstelöjtnant i Försvarsmakten.
Del två, Cyberrisker - vad kan drabba mig som lantbrukare?
Vi lever i en värld där andelen brott inom vår IT & informationsstruktur ökar. Vad är det som kan hända och hur drabbar det mig som enskild lantbrukare/företagare? Vi kommer under det här tillfället lyfta exempel på vad som hänt eller varit nära att hända, samt vilka konsekvenser det kan innebära.
Matproduktion är bärande för vår överlevnad och är därför strategiskt viktigt för samhället. På grund av detta är lantbruket utsatt för cyberhot från såväl länder med onda avsikter som enskilda brottsutövare. Redan har USA drabbats av allvarliga cyberattacker mot matproduktionen och i Sverige har både exempelvis Lantmännen och Coop drabbats. Också för den enskilde lantbrukaren är störningar av digital teknik en allvarlig sak som måste förebyggas och hanteras på bästa sätt.