Kunskapsnavets övergripande mål är kunskapshöjning inom digitalisering och att åstadkomma stärkt samverkan gällande digitalisering hos relevanta aktörer. För att åstadkomma detta har vi för kunskapsnavet satt samman en organisation med expertnätverk och referensgrupper som inkluderar aktörer med stora nätverk och stor geografisk spridning.
Samverkan mellan aktörer
Genom kunskapsnavet ska vi verka för samverkan både mellan aktörer inom lantbruksnäringen och mellan lantbruksnäringen, akademin och teknikföretag. Vår erfarenhet är att det idag sker mycket forskning som inte når lantbrukare eller som inte känns relevant för lantbrukarna samtidigt som det finns ett stort behov av att utveckla nya lösningar inom lantbruket. Det finns även mycket teknik inom olika områden som skulle kunna appliceras på lantbruket men där det inte sker då det finns kunskapsluckor mellan teknikföretag och lantbrukare. Inte minst när det gäller digitalteknik.
Kunskapsnavet är tänkt att vara en sådan mötesplats dit ”alla” oavsett tidigare kunskapsnivå (digital mognad och användning) känner att de kan vända sig för att få rådgivning och ny kunskap om digitalteknik.
Projekttid
Projektet sträcker sig över 3 år med en budget på 20 miljoner kronor. Projektet förväntas att bli en bred nationell kraftansträngning för att lyfta digitaliseringens möjligheter för svenskt jordbruk. En viktig del i arbetet blir att förädla, paketera och förmedla kunskap till näringen.
Kunskapsnavets kansli placeras på Linköpings universitet och leds av Karolina Muhrman och Per Frankelius.
Navet kommer även ha en referensgrupp bestående av till exempel teknikföretag, medlemsorganisationer och rådgivare som kunskapsorganisationer. Och inte minst aktiva lantbrukare.