De mörka områdena på bilderna visar delar av hjärtat som saknar blodförsörjning, s.k. ischemi.
Experimentell studie
Metoden har testats i en experimentell studie på grishjärtan där det har visat sig fungera mycket väl. I experimentet stängdes ett kranskärl av med hjälp av ett gummiband och därefter filmades förändringarna i temperatur i det område som inte längre försörjdes med blod, s k ischemi och därefter när kärlet öppnades igen, s k reperfusion. Metoden har också den fördelen att den är helt steril, ingen del av apparaturen har kontakt med patienten.
Nästa steg i utvecklingen blir att prova metoden på patienter och utvärdera den kliniska nyttan med den. Studien är publicerad i International Journal of Cardiovascular Imaging 2013. Nyligen mottog Zoltán Szabó pris för sin presentation från Svensk Förening för Thoraxanestesi och Thoraxintensivvård vid Thoraxmötet i Linköping. Idén med infraröd undersökning av hjärtat började Zoltán testa redan 2005 i samarbete med IEI, då genom att spruta in kall och varm vätska i döda fårhjärtan och studera det med infraröd kamera. Hela ”augmented reality” projektet är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Landstinget i Östergötland och Thermirage AB.
Zoltán själv har många idéer om hur den här metoden kan vidareutvecklas i framtiden och ett flertal andra forskningsidéer och projekt att sätta tänderna i. Nyfikenheten och upptäckarglädjen lyser igenom i hela samtalet och engagemanget i forskningen går inte att ta miste på. Räkna med att se mer av Zoltán Szabó i framtiden!