Tekniken Bacticam ger på sikt en tydlig överblick på förekomsten av bakterier både på besättning- och individnivå, något som förenklar förebyggande djurhälsoproblem på gården.

Kor på sommarbete
Foto: Pexels

Beskrivning

Denna produkt gör det möjligt att ta mjölkprov och odla mastitbakterier direkt på gården. Gården får tillgång till ett värmeskåp, odlingsplattor, mjölkrör och eventuell övrig utrustning som kan behövas. Medarbetaren tar sedan själv mjölkprovet, stryker det på plattan och lägger in det i värmeskåpet. Plattan fotas med mobilkamera efter ett bestämt tidsintervall. Detta tolkas sedan av Bacticams AI och inom 24 timmar har man ett preliminärsvar. Agricam har samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och metoden är godkänd av Jordbruksverket. Metoden kan därför vara användbar vid klinisk mastit om man har villkorad läkemedelsanvändning (ViLA) på gården eftersom man då får sätta in relevant behandling efter provsvar. Utöver odling av bakterier som orsakar klinisk mastit är metoden användbar för övervakning vid sinläggning, celltalsökning eller efter kalvning. Bacticam ger på sikt en tydlig överblick på förekomsten av bakterier både på besättnings-och på individnivå, vilket förenklar förebyggande djurhälsoarbete på gården.

Nackdelar är att om man inte har ViLA på gården efter som behandling inte får sättas in direkt utan att först ha tillkallat på veterinär. Vidare kan odlingsplattorna har kort hållbarhet och ibland går en del förlorade.

Källa


Kontaktperson

Sofie Johansson från Gård och Djurhälsan
Foto: Ebba Nordqvist

Gård & Djurhälsan

Sofie Johansson, Koordinator AO, Djurhälsa och Djurvälfärd

E-post: sofie.johansson@gardochdjurhalsan.se
Telefon: 013- 24 48 49

Gardochdjurhalsan.se

Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering