2022: Stergios Kechagias
Erhåller priset för att med stort engagemang och under lång tid ha deltagit i Läkarprogrammets utveckling vid Medicinska fakulteten i Linköping.
Han har aktivt medverkat till att utveckla pedagogiken genom att internalisera grundprinciperna i PBL samtidigt som han har ett välgörande kritiskt öga på dem.
Stergios är ansvarig för EDIT-fallen (PBL scenarier på nätet) och har varit programansvarig för läkarprogrammet.
Vidare har han haft ett stort engagemang i att utveckla examinationsformer såsom MEQ-fall som ska förbereda studenterna inför den kliniska gärningen. Han har varit ansvarig för implementering av curriculum för ”mala 2” vars upplägg var väl förberett inför 6-årigt läkarprogram. Han ledde även revisionen av läkarprogrammets curriculum inför 6-årigt läkarprogram (mala 3).
I sann Bergdahl-anda har Stergios Kechagias bidragit till att stärka läkarprogrammets pedagogiska profil genom att utveckla undervisningsmoment och examinationer som hjälper studenterna att integrera teori med klinik.
2021: Agneta Kullberg
Erhåller priset för sina engagerande, entusiasmerande, energiska, uthålliga och oförtrutna pedagogiska insatser vid Medicinska fakulteten, Linköpings universitet, en insats helt i Björn Bergdahls anda.
- under en lång tid verkat för att stärka interprofessionell samverkan för studenter och lärare, mellan ämnen, utbildningar, fakulteter samt med omgivande samhälle. Hennes arbete har haft en betydande inverkan till utvecklingen av ”Hälsouniversitetets masterprogram i arbetsterapi, folkhälsovetenskap, fysioterapi, logopedi, medicinsk pedagogik och omvårdnadsvetenskap” som är unikt i landet med sin interprofessionella karaktär.
- i flera år ha ansvarat för utbildningen till distriktsjuksköterska vid HU.
- varit programansvarig på det interprofessionella masterprogrammet 2015 till 2020 – nu biträdande programansvarig-då hon under denna period utvecklade programmet, för att möte nya kunskapsbehov och möjliggöra livslångt lärande för hälso- och sjukvårdens mångfald av professioner, till exempel infördes flera kurser i E-hälsa som ges i samverkan med Tekniska fakulteten.
- bidragit till utveckling av lärarnas digitala kompetens, vilket gjorde att lärarna var väl rustade för distansundervisning när pandemirestriktionerna krävde det.
- varit och är kursansvarig för programkurser samt uppskattad mentor för programstudenterna inom folkhälsovetenskap.
- haft uppdrag centralt på Linköpings universitet med uppdrag kring pedagogisk utveckling och som lärare i Didacticums kurser.
- uppdrag som ledamot i fakultetens kursplanekommitté, ett arbete där hennes kompetens från curriculum och kursplaneutveckling samt problembaserat lärande har kommit många av medicinska fakultetens kurser till nytta.
- bidragit till diskussioner och utveckling inom PBL, där hon bland annat har implementerat arbetsformen portfolio i Masterprogrammet i medicinsk vetenskap.
- stimulerat till både nytänkande och eftertanke och därmed bidrar till vidmakthållande och nytänkande kring fakultetens pedagogiska profil.
2019: Katarina Karlsson
Katarina Karlssons pedagogiska gärning genomsyras av praktisk tillämpning av student-centrerat lärande för utveckling av professionell och interprofessionell kompetens. I sitt arbete har Katarina utvecklat scenarier och kursmaterial för flera av fakultetens program, samt har systematiskt och engagerat arbetat för att utveckla lärarnas pedagogiska kompetens. Hon har arbetat för att bygga hållbara strukturer för kvalitetsutveckling av simulering och praktisk färdighetsträning vid Medicinska fakultetens alla undervisningsorter. Katarina har alltid den som lär i fokus och bidrar genom sin positiva energi och vänlighet till att skapa trygga lärmiljöer för både studenter och lärare.
2018: Johanna Dahlberg
Johanna Dahlberg är en välkänd och erfaren lärare vid Medicinska fakulteten som mer än väl uppfyller kriterierna för Bergdahlpriset. Hennes lärargärning är inte bara omfattande till antalet timmar utan sträcker sig över flera decennier och flera ämnesområden. Under åren har hennes insats kännetecknats av stort engagemang och uthållighet. Den insats som främst ligger i linje med Bergdahlsprisets intentioner är skapandet och implementering av förbättringskunskap inom grundutbildningar. Med mod och uthållighet skapades ett moment som fortfarande står sig starkt även med internationella mått.
Under de senaste åren har Johanna Dahlberg dessutom drivit forskning inom det medicinpedagogiska fältet med ett flertal publikationer.
2017: Eva Sofia Welander
"Eva Sofia Welander har arbetat på Medicinska biblioteket sedan mitten på 1980-talet som kontaktbibliotekarie och sedermera som avdelningschef.
Eva Sofia har alltid haft ett mycket nära samarbete med studenterna på Medicinska fakulteten då hon brinner för deras lärsituation. Hon har alltid strävat efter att biblioteket ska erbjuda en god lärmiljö vad gäller lokaler, tillgång till litteratur och undervisning i informationssökning som bidrar till studenternas lärande.
Eva Sofia har också ett nära samarbete med forskare och lärare vid fakulteten samt med personal inom Region Östergötland bland annat genom undervisning i medicinsk informationssökning.
Med sitt engagemang och sin uthållighet har Eva Sofia utvecklat Medicinska biblioteket till en hållbar och inspirerande lärandeplats."
2016: Mats Foldevi
"Mats Foldevi har på ett förtjänstfullt sätt och med stor kunskap, långsiktighet och uthållighet utvecklat och ansvarat för strimmaundervisning i samtalsmetodik och kommunikation och tidig patientkontakt vid Medicinska fakulteten. Han har varit en inspiratör för andra utbildningar inom medicin och vård, även utanför Medicinska fakulteten".
2015: Anette Kjellberg
”Anette Kjellberg har alltid haft ett tydligt pedagogiskt fokus i sitt arbete och har med stadig energi verkat för god interprofessionell samverkan mellan studenter, ämnen och utbildningar samt för samverkan mellan universitetets fakulteter och med det omgivande samhälle."
2014: Karin Siwe
”Karin Siwe har med nytänkande, uthållighet och stort personligt engagemang utvecklat undervisning av gynekologisk undersökning med hjälp av professionella patienter – ett av läkarprogrammets mest uppskattade moment som funnits i mer än två decennier. Inom ramen för detta projekt har Karin Siwe också publicerat pedagogiska artiklar och författat läromedel och instruktionsmaterial.
Karin Siwes gärning genomsyras av en stor humanism – en stark vilja att utveckla studenter till empatiska och mogna yrkesmänniskor och hon har som ett led i denna strävan också under många år verkat som handledare på läkarprogrammets litteraturstrimma.”
2013: Mats Hammar och Ola Wahlström
"Hälsouniversitetet var först i världen med att införa kliniska undervisningsavdelningar som en del av det interprofessionella lärandet (IPL). Både Mats Hammar och Ola Wahlström har haft avgörande betydelse för dessa avdelningars tillblivelse och fortsatta utveckling.
Mats Hammar som drivkraften bakom Hälsouniversitetets engagemang och Ola Wahlström som genomföraren i sjukvården. Genom deras uthållighet, mod och hårda gemensamma arbete skapades det som numera i den internationella IPL-litteraturen kallas 'Linköpingsmodellen'."
Läs mer om konstnären som skapat de grafiska bladen.
2012: Staffan Wirell
"Staffan Wirell har under lång tid fungerat som inspiratör och förverkligare av Hälsouniversitetets pedagogiska profil. Staffan Wirell har alltid generöst delat med sig av sin pedagogiska erfarenhet och kompetens genom handledning och stöd till nya PBL-lärare, pedagogiska seminarier och kurser.
Staffan Wirell var Hälsouniversitetets representant i styrgruppen för Centrum för undervisning och lärande (CUL) under flera år. Staffan Wirells pedagogiska intresse har lett till ett antal vetenskapliga publikationer och presentationer inom området medicinsk pedagogik.
Staffan Wirell har haft stor betydelse för Hälsouniversitetets internationella samarbete med Moi University i Kenya, där han bidragit till att denna fakultet kunnat förverkliga ett omfattande pedagogiskt utvecklingsarbete."
2011: Eva Lund
”Eva Lund har under lång tid och med oförtröttligt engagemang arbetat med att införa och vidareutveckla Hälsouniversitetets pedagogiska profil. Eva Lund har arbetat med flera av fakultetens utbildningar på olika nivåer och i många positioner.
Hon har entusiastiskt delat med sig av sin pedagogiska erfarenhet och kompetens genom kurser för handledare och utbildningsansvariga inom ramen för centrum för undervisning och lärande (CUL). Hon har alltid lojalt ställt upp för andra lärare och hjälpt många PBL-handledare att komma in i den nya rollen. Hon har hållit presentationer och seminarier om fakultetens pedagogiska profil på nationell nivå och i samband med internationella konferenser.
Som basgruppshandledare under många år har Eva Lund alltid satt studenternas lärande i centrum och har därigenom hjälpt många studenter över de initiala svårigheterna. Detta engagemang har varit av särskild betydelse för internationella studenter.
Eva Lund är helt enkelt en av de lärare som utan att låta sig förtröttas eller slås ner idogt strävat på med att genomföra den pedagogiska idé som är Hälsouniversitetets fundament.”
Läs mer om konstnären som skapat det grafiska bladet.
2010: Johnny Ludvigsson
"Hälsouniversitetet som det ser ut idag var en gång en dröm - en vision som skulle bli verklighet! Att förverkliga en dröm kräver inte bara mod och engagemang - det kräver också hårt metodiskt arbete, uthållighet och en stark vilja.
Johnny Ludvigsson är en av de personer som stod för allt detta redan före starten 1986 och som framgent stått upp för Hälsouniversitetets utbildningsprofiler: professionell och interprofessionell utveckling, problembaserat lärande och vårdutbildningarnas inriktning mot hälsa och prevention.
Johnny Ludvigsson var under Hälsouniversitetets uppbyggnad en visionär och modig ledare som utan tvekan stod upp för de utbildningsprinciper fakulteten antagit och som med liv och lust tog sig an den stora utmaningen att bygga en helt ny läkarutbildning och en helt ny typ av fakultet.
Johnny Ludvigsson har haft alla de funktioner en universitetslärare kan ha i ett problembaserat utbildningssystem, från fallkonstruktör och basgruppshandledare till prodekan med ansvar för grundutbildning. Han har dessutom ett stort antal publikationer med pedagogisk inriktning och hans uthållighet vad gäller de etiska frågornas plats i grundutbildningarna är legendarisk.
Bergdahlkommittén kunde inte ha fått en mer värdig kandidat till den första prisutdelningen."