Medicinska fakulteten (MEDFAK)

Medicinska fakulteten bedriver forsk­ning och utbildning inom medicin, vård och folkhälsa. Exempel på forskningsområden där vi ligger i frontlinjen är medicinsk bild­vetenskap, regenerativ medicin, systemneurobiologi och forensiska medicinska vetenskaper.

Linköpings universitet är känt som ett innovativt universitet som vågar tänka djärvt och nytt. Medicinska fakulteten är en viktig del i den traditionen. Vi var först i Sverige med att införa problembaserat lärande, PBL, i undervisning på universitetsnivå och först i världen med studentledda sjukhusavdelningar som tar emot riktiga patienter. Vi fokuserar på nära samarbete över yrkes- och forskningsgränser, en kombination som gjort vår forskning och utbildning framgångsrik.

Dags att studera?

Kalendarium

Nyheter

Mingel på Medicinska fakultetens julavslutning

Årets sista fakultetskollegium med priser och anslag

Som traditionen bjuder var det en rad personer som uppmärksammades på Medicinska fakultetens julavslutning. Fakultetsledning med dekanus Lena Jonasson i spetsen summerade också året som gått och vad som väntar framöver.

Specialbyggd kuvös och miljoner till barnmedicinsk forskning

Inköp av en specialbyggd kuvös som kan användas vid undersökningar av för tidigt födda och bidrag till sex nya forskningsprojekt. Det är några exempel på forskning som får bidrag från Joanna Cocozzas stiftelse år 2024 .

Blåtonad grafikbild som visar ryggen på en människa. Skelettet syns och det är rött runt ländryggen.

Kvalitetsutmärkelse av forskning från enheten för fysioterapi

År 2016 utvecklades och senare implementerades ett fysioterapeutiskt vårdprogram för omhändertagande av ryggbesvär (Bättre Rygg) i Region Östergötlands primärvård.

Så skiljer nervsystemet på olika sorters social beröring

Två typer av nervceller i huden är viktiga för hur hjärnan tolkar social beröring, enligt en ny studie. Kunskap om hur nervsystemet bearbetar informationen i beröring är viktig för att utveckla metoder för att återställa känsel.

En bild på Annette Bruchfeld

Behandling på gott eller ont - Intervju med Annette Bruchfeld

Tänk om vissa patienter skulle klara sig bra och må bättre utan behandling? Den tillspetsade kärnfrågan där Annette Bruchfeld söker nya sätt att behandla sjukdomen ANCA-vaskulit.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.

Upptäckter i världsklass

Organisation

Institutioner

Kontakt

Postadress

Linköpings universitet
Medicinska fakultetens kansli
581 83 Linköping

Besöksadress

Sandbäcksgatan 7, plan 1
582 25 Linköping

Om djurförsök