Medicinska fakulteten (MEDFAK)

Medicinska fakulteten bedriver forsk­ning och utbildning inom medicin, vård och folkhälsa. Exempel på forskningsområden där vi ligger i frontlinjen är medicinsk bild­vetenskap, regenerativ medicin, systemneurobiologi och forensiska medicinska vetenskaper.

Linköpings universitet är känt som ett innovativt universitet som vågar tänka djärvt och nytt. Medicinska fakulteten är en viktig del i den traditionen. Vi var först i Sverige med att införa problembaserat lärande, PBL, i undervisning på universitetsnivå och först i världen med studentledda sjukhusavdelningar som tar emot riktiga patienter. Vi fokuserar på nära samarbete över yrkes- och forskningsgränser, en kombination som gjort vår forskning och utbildning framgångsrik.

Nyheter

Cellodlingsflaska under ett mikroskop i labb.

De odlar näsvävnad på labbet

LiU-forskare är bland de första i världen att odla mänsklig näsvävnad från stamceller. I den studerar de hur olika virus infekterar luftvägarna. Modellen använder de nu för att undersöka hur en särskild sorts antikroppar kan skydda oss mot infektion.

Två forskare studerar en bildskärm, genom en fönsterruta syns en magnetkamera.

Stört blodflöde kan skada kärlväggen vid förstorad aorta

Onormalt blodflöde i stora kroppspulsådern, aorta, är kopplat till inflammation och nedbrytning av kärlväggen vid sjukdomstillstånd där kroppspulsådern är vidgad. Det visar en LiU-studie, vars fynd kan bidra till bättre diagnostik.

Porträtt av man i en medicinsk forskningsmiljö.

Han läker hud och bjuder på sin kunskap

Om dagarna forskar Ahmed Elserafy om hud- och stamceller och hur de kan användas vid behandling av brännskador och sår som inte läker. De senaste åren har han dessutom ägnat många kvällar åt att skriva en populärvetenskaplig bok – på arabiska.

Prisutdelning och person som tar emot diplom

Hon blev Årets pedagog - och de prisades som inspiratörer

Med sitt engagemang, pedagogiska och lugna sätt att lotsa studenterna får hon dem att tro på sig själva. Det är delar av motiveringen och anledningen till att Vedrana Bolic Baric utsetts till ”Årets pedagog” 2024 av studentkåren Consensus.

Orkester står utomhus med instrumenten i luften

Akademisk högtid med rymdfärd och Harry Potter

Årets akademiska högtid vid Linköpings universitet äger rum den 31 maj–1 juni. Den bjuder på hedersdoktorsföreläsningar med bland andra astronauten Marcus Wandt, en festkonsert med barnens värld som tema och en högtidlig ceremoni.

läkare studerar undersökningsbilder.

Tolkar i vården viktiga för vård efter hjärtinfarkt

Efter en hjärtinfarkt är utlandsfödda mindre benägna att delta i återfallsförebyggande hjärtskola än inrikes födda patienter. Men med tillgång till en professionell tolk ökar deltagandet. Detta enligt en studie som letts av forskare vid LiU.

Dags att studera?

Upptäckter i världsklass

Organisation

Core Facility

Institutioner

Kontakt

Postadress

Linköpings universitet
Medicinska fakultetens kansli
581 83 Linköping

Besöksadress

Sandbäcksgatan 7, plan 1
582 25 Linköping

Om djurförsök