Albin läste kandidatprogrammet i systemvetenskap med inriktning inom systemutveckling på Linköpings universitet och sökte sedan till masterprogrammet IT och management för att utöka sina kunskaper inom management. Idag arbetar han som Systems Engineer på Cisco. 

Vad arbetar du med idag och vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?Närbild på leende ung man med brunt hår och glasögon Foto HENDRIK VAN BEEK

Jag är i nuläget på Traineeprogrammet i Amsterdam och är här ett år. Efter detta år har jag möjlighet att flytta hem till Sverige och börja jobba där på företaget eller någon annanstans i världen. Här jobbar jag med nätverksteknik och mycket hårdvara såsom routrar, switchar, brandväggar, IoT och massor av annat spännande inom teknik. Min roll är även fokuserad på pre-sales där jag kommer att jobba nära kunder och i olika team för att positionera Ciscos lösningar mot kundens problem och behov, vidare kommer jag också att hålla i tekniska presentationer för partners och kunder om Ciscos lösningar inom hårdvara och mjukvara.

Eftersom jag i nuläget fortfarande är i en utbildande miljö och lär mig mycket kan det vara lite utmanande att identifiera min huvudsakliga uppgift, men jag skulle säga att det är att lära mig och växa så mycket som möjligt! Utanför detta så skulle jag säga att det är att vara en "trusted advisor" åt våra kunder i olika miljöer som de kan befinna sig inom. Jag ska ha stark teknisk kunskap, men också kunna sätta mig i kundens situation och förstå dem väl. 

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt arbete?

Cisco är en "tech-jätte" skulle jag beskriva det som, och mängden saker det finns att lära sig här är oändlig. Även nätverk i sig är ingenting jag hade rört innan jag började på företaget vilket var både läskigt och någonting helt nytt vilket gör det spännande. 

Systemvetenskap med inriktning på systemutveckling och min master i IT & Management har förberett mig väldigt väl för detta har jag insett nu i efterhand. Detta är eftersom utbildningen är väldigt bred och lärde mig "hur jag lär mig", vilket har varit jätteviktigt hittills. Utbildningen har alltså förberett mig för någonting helt nytt som även är väldigt tekniskt. Jag har hittills tagit två stycken utmanande Certifikat CCNA och DevNet som handlar om nätverksteknik med hårdvara och automation med mjukvara. Samtidigt har utbildningen förberett mig för de mjuka kunskaperna om hur människor fungerar och hur vi interagerar med teknik vilket har gett mig ett övertag i att förstå kunder och kollegor på en bra nivå. 

Vilken var din utbildningsbakgrund när du sökte masterprogrammet i IT och management?

Innan programmet hade jag inte läst någonting tekniskt alls på gymnasiet utan enbart samhällsvetenskap med fokus på beteende och psykologi, efter detta kom jag till kandidatprogrammet i systemvetenskap med inriktning inom systemutveckling. Där fokuserade jag på att välja till så tekniska kurser jag kunde inom exempelvis mjukvara vilket var av stort intresse för mig!

Hur kommer det sig att du sökte programmet och vad var avgörande för att du valde att gå två år till en master?

För mig var det viktigt att jag hade gått kandidatprogrammet som var på ett liknande spår och där hade jag även valt väldigt tekniska kurser och missat en del av management och vissa mjuka kunskaper som jag gärna ville lära mig mer om. Därmed fanns masterprogrammet öppet som en bra möjlighet att få djupdyka inom de områdena också! 

För mitt jobb nu så är högre utbildning alltid uppskattad hos rekryterare och företag, speciellt om det är större internationella företag som Cisco. Även att jag fick chansen att studera längre och växa mer som person fick mig att vara redo för arbetsintervjuerna och vad jag gör idag. 

Var gjorde du praktik och hur var det?

Jag gjorde praktik på en lite udda plats vilket var Nya Kompisbyrån som jobbar med integration i Sverige. Där jobbade jag nära en fantastisk IT-strateg som hette Clara. Det var en fantastisk upplevelse och att arbeta med en ideell organisation öppnade verkligen mina ögon för hur olika arbetsplatser kan vara, alla människor jag träffade på NKB var fantastiska och väldigt inspirerande. Integration är även någonting inom Sverige som jag tycker är ett viktigt område och det var kul att hjälpa en organisation som jobbar för att göra Sverige en bättre plats. 

Om du blickar tillbaka på dina studier är det något speciellt du tänker på då?  

När jag tänker tillbaka på min tid på Linköpings universitet och IT-M så ler jag. Detta var några väldigt bra år i mitt liv och jag träffade fantastiska människor som var både mina kurskamrater och professorer. Jag tänker även på möjligheterna jag fick till att jobba deltid på vissa kurser och hjälpa andra studenter, detta tackar jag Fredrik och Tommy på programmet någonting enormt för. Det gav mig verkligen användbara kunskaper och lärde mig mycket. 

Vad gav det dig att läsa en masterexamen mot att stanna vid en kandidat?

Det gav mig mer tid till att studera, hitta mig själv och verkligen djupdyka in i IT vilket ledde mig till att bli den person jag är idag. Att slutföra en masterexamen är inte heller någonting enkelt vilket gör mig väldigt stolt och jag tror att det var en viktig del för mig att få det jobb jag har idag och möjligheten att till exempel jobba inom ett helt nytt område för mig i ett nytt land. Mina möjligheter är nu oändliga och jag kommer i framtiden ha chansen att jobba vart som helst i världen och interagera med en mängd olika människor och djupdyka in i ny teknik som är i toppen av digitaliseringen. Detta är någonting jag är stolt över och jag tror Masterexamen var en viktig del i att låta mig göra detta.

Mer om programmet