När Charlotte läse om kandidatprogrammet i Human Resources (HR) tyckte hon att det verkade som en bra blandning av psykologi, juridik och ekonomiämnena, och det kändes som att det matchade hennes intresse på ett bra sätt. Idag jobbar hon som People partner på Epidemic Sound, ett musik-tech bolag.

Vad gör du på ditt jobb?Mörkhårig ung kvinna med svart blus och jeans sitter i svart soffa . Bredvid soffan står en porslinsleopard.Charlotte Göransson, alumn HR-programmet

I min nya roll är den huvudsakliga uppgiften att stötta chefer i deras arbete och jag ansvarar för tre avdelningar inom företaget. Jag har innan dess jobbat brett med HR-frågor, allt ifrån arbetsrättsfrågor, sjukskrivningar, ledarskapsfrågor till att driva projekt baserat på vad verksamheten behöver. Projekten kan innebära att implementera ett nytt HR-system uppdatera vilka förmåner som medarbetarna ska ha samt att arbeta med omstrukturering i on- och off-boardingprocesser. Detta gör vi för att se till att vi tar emot och tackar av våra medarbetare på ett så bra sätt som möjligt! 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag jobbar i ett jättebra team och uppskattar mina kollegor och chefer mycket. Dessutom innebär mitt jobb mycket omväxling och nya arbetsuppgifter nästan dagligen, arbetet blir aldrig monotont. Det dyker alltid upp nya saker vilket är väldigt roligt!  

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

Det mest utmanande med mitt jobb är att min roll är väldigt bred och att man alltid behöver ha flera perspektiv i åtanke. Hur medarbetarna upplever det, hur cheferna upplever det och vad konsekvenserna kommer att bli på både lång och kort sikt. Företaget växer väldigt fort och vi behöver alltid se till att HR-processerna utvecklas i samma takt som bolaget i stort. Det kan vara utmanande men också jättekul, det höga tempot och de tvära svängarna är charmen med mitt arbete!

Hur såg din väg in i arbetslivet ut?

Under min studietid jobbade jag extra som rekryteringsassistent på ett företag i Linköping som heter Skill. Under våren när jag skulle ta examen fick jag jobb på Epidemic Sound har arbetat här sedan dess. 

Varför valde du just din utbildning?

Jag var kluven i om jag skulle läsa psykologi, juridik eller ekonomi under en tid men inget av det kändes helt rätt. När jag läste på om HR tyckte jag att det verkade som en bra blandning av ämnena, och det kändes som att det matchade mitt intresse på ett bra sätt.

Vad tyckte du om utbildningen?

Jag skulle säga att utbildningen ger en bra basplatta att stå på i arbetslivet. Vi läste bland annat kurser i pedagogik, psykologi, sociologi, statistik, kommunikation och arbetsrätt, man får verkligen ”lära sig lite om mycket”. Det underlättar om man inte är helt säker på vad man vill arbeta med inom HR i framtiden. Jag fick en bra grund inför arbetslivet, resten lär jag mig under tiden!  

Jag hade i efterhand önskat lite mer valbarhet, att man kunde fått möjlighet att nischa sig. Det är mycket projektledning och projektarbete inom HR och det önskar jag att vi hade läst mer av.

Vad var det bästa med utbildningen?

Jag skulle säga att kombinationen mellan plugg och studentliv var det absolut bästa. Det jag använder mig mest av idag från min utbildning är kurserna i arbetsrätt och (oväntat nog) statistik. Vi har ett datadrivet arbetssätt och förväntas fatta beslut som är baserade i data, därför är jag tacksam att ha läst lite statistik. 

Hur såg ditt studentliv ut?

Linköping är en fantastisk stad att plugga i, den har allt en student kan tänkas behövas. Det är lätt att ta sig omkring och man kan cykla överallt. Jag skulle beskriva mitt studentliv som jätteroligt och väldigt intensivt! Utöver plugget jobbade jag på sidan av och var även aktiv i studentföreningen PULS, där jag satt som styrelseordförande i ett år. Min roll i föreningen var att hålla ihop arbetet, då föreningens olika utskott jobbar både med studiesociala aktiviteter, arbetsmiljö och kvalitén på utbildningen. 

Vad är ditt tips till andra som funderar på att läsa Kandidatprogrammet i Human Resources?

Mitt första tips är att studera i en studentstad som exempelvis Linköping, det är jätteroligt att läsa på en plats som har ett ordentligt studentliv. Jag upplevde att LiU hade en bra studietakt och mycket aktiviteter utanför plugget. Utöver det skulle jag rekommendera att engagera sig utanför studierna om man känner att man har tid och orkar. Att antingen engagera sig i studentföreningar eller jobba under sin studietid är väldigt meriterande i framtiden. Sista tipset skulle vara att ha så roligt som möjligt under tiden!Mer om programmet