Kombinationen ekonomi och juridik passar väldigt väl in för att arbeta på bolagssidan och det är uppskattat att man har kunskap om båda.

Namn: Filip Holtz
Examensår: 2018
Nuvarande jobb: Global Indirect Tax Analyst på Spotify

Varför valde du att studera affärsjuridik?

-Det gjordes faktiskt utan större research och lite av en slump. Jag pluggade ekonomi och statistik i Örebro i ett år innan jag började plugga affärsjuridik i Linköping. I Örebro bodde jag med en kompis som körde en bastermin och skulle till Linköping efter det att han var klar. Han hade hittat ett program som han tyckte passade mig med juridik, ekonomi och franska, och efter att ha kollat upp vilka kurser m.m. som ingick i programmet tyckte jag det lät väldigt intressant och valde att söka.

Filip Holtz, alumn från Affärsjuridiska programmetVar du på utlandstermin under din studietid? Vart åkte du och var du nöjd?

- Yes, det var jag. Jag åkte till Singapore och är hur nöjd som helst att jag åkte. Det är en erfarenhet och ett minne jag kommer ha med mig resten utav livet. Jag umgås fortfarande med dem jag träffade där!

Jag rekommenderar starkt att åka på utlandstermin om det ges möjlighet, det är inte alltid lätt att komma utomlands ett halvår och samtidigt kunna kombinera det med studier. Framförallt blir det inte lättare när man börjar arbeta. Det är ett perfekt sätt att få uppleva andra kulturer, skaffa sig nya erfarenhet och passa på att resa massa under lov och helger.

Vilken kurs tyckte du var roligast under studietiden respektive mest användbar i arbetslivet?

-Svår fråga, ska jag vara ärlig kommer jag inte håg alla kurser. Men jag tyckte alltid att det var som roligast när en ny kurs började och nu i efterhand, utan pressen att behöva klara tentorna, så var många av kurserna väldigt intressanta och roliga faktiskt.

Vad har du för yrkesroll? Vad innebär den och vilka juridiska områden arbetar du med?

- Min yrkesroll/nuvarande titel är ”Global Indirect Tax Analyst”. Må vara en någorlunda diffus titel men jag ska göra mitt bästa för att förklara nedan.

Jag arbetar främst med skattejuridik med inriktning mot indirekta skatter. Lite bolagsrätt kommer naturligt med men det är inget jag jobbar med dagligen. Jag är ansvarig för många olika deklarationer och compliance främst med inriktning mot våra bolag/marknader i EMEA och APAC. Jag är även ansvarig för att lämna in Spotify AB’s momsdeklaration varje månad (det trodde jag aldrig att jag skulle säga). Utöver det är jag även med i vissa projekt när vi ska lansera på nya marknader eller om vi ska lansera nya tjänster och jag är även ansvarig för att svara på en mängd interna frågor gällande indirekta skatter.

Vad är det bästa med just ditt yrke och varför valde du just det?

- Jag skulle vilja säga att det bästa med just mitt yrke och min arbetsgivare är den otroliga bredd jag får jobba med. Jag får jobba med skattefrågor från alla världens hörn och det är väldigt häftigt att arbeta för ett så globalt företag i en internationell miljö där saker ständigt förändras och man ställs in för nya utmaningar samt situationer man aldrig varit i innan.
Det är även intressant att på större projekt få jobba med flera olika organisationsdelar och team samt folk baserade runtom i världen. Det har varit väldigt givande och lärorikt för mig.

Arbetsspråket är på engelska vilket jag tycker är roligt, sedan får jag även styra väldigt mycket över min egen tid och jag har fått mycket ansvar och förtroende tidigt vilket såklart är svårt, samtidigt som det är väldigt givande.

Då Spotify är under ständig utveckling och börjar tillhandahålla nya tjänster samt etablera sig på nya marknader så jag får verkligen möjligheten att jobba med skattejuridik runt om i världen. Indirekta skatter är även ett väldigt komplicerat område då utfallet beror på en mängd olika omständigheter, speciellt när man har transaktioner och dotterbolag runtom i världen. Just området ”indirekta skatter” är även under snabb utveckling då många länder inser att dem kan få in mer pengar genom att beskatta digitala tjänster som säljs B2C från utländska företag. Vilket har lett till att många länder implementerar nya regleringar för att beskatta företag såsom Spotify, Netflix, Amazon m.m. Det har även lett till att vissa länder implementerat/påbörjat implementeringar av DST (Digital Services Tax), så det kommer finnas mycket att göra framöver.

Slutligen tycker jag det är riktigt kul och häftigt få att jobba på/för ett företag som tillhandahåller en produkt jag använder flera timmar om dagen, varje dag.

Vad är det bästa med att ha gått på Affärsjuridiska programmet, finns det några utmärkande fördelar med programmet som uppskattas på arbetsmarknaden?

-Det är nog just kombinationen mellan ekonomi och juridik. Det är en blandning som passar väldigt väl in för att arbeta på bolagssidan och det är uppskattat att man har kunskap om både ekonomi och juridik. Jag tror även att utbildningen på Affjur leder till att man får ett proaktivt samt brett tanke-/synsätt så att man kan se helheten. Vilket är väldigt uppskattat när man arbetar på bolag med många olika avdelningar/organisationsdelar då man enklare kan se potentiella problem eller lösningar även för andra avdelningar.

Visserligen är jag någorlunda partisk, men det är en väldigt bra utbildning vi går/har gått!

Vad saknar du mest med studietiden?

-Jag skulle nog säga att det är en annan typ av frihet jämfört med nu. Sen är det klart jag saknar att kunna umgås med mina vänner dagligen, alla festerna, resorna och alla ”loven” var inte helt fel heller. Utöver det finns såklart för och nackdelar med att jobba jämfört med att plugga, men det är nog det jag listat ovan som jag saknar mest.

Om du hade fått göra något annorlunda under studietiden, vad skulle det då vara?

-Bra fråga, jag har inte funderat på det förrän jag fick frågan nu men kanske inte oroat mig så mycket för framtiden och vart man kommer hamna. Vår utbildning ger en väldigt bra grund att stå på när man kommer ut i arbetslivet och det kommer lösa sig. Nu åkte jag på utlandstermin, så även partisk här, men rekommenderar verkligen alla att göra det om det ges möjlighet. Slutligen hade jag även kanske försökt läsa in mig lite mer på digitalisering samt automatisering då jag märker att det blir allt vanligare.

Har du några värdefulla tips till nuvarande studenter på programmet?

-Jag har inga extraordinära tips eller världsomvändande visdomsord, då skulle jag behöva vara vis först, men jag vill poängtera att det verkligen inte är någon stress att hitta ett rättsområde man är intresserad utav och vill jobba med. Vi ska jobba länge och det går alltid att byta karriär och inriktning. Som ni vet läser vi knappt någonting om indirekta skatter under programmet och nu jobbar jag med det på heltid, så det finns många möjligheter. Ingen kan allting från början och så kommer det vara när man kommer ut i arbetslivet, man kommer göra misstag och det kommer vara mycket ibland men man lär sig. Jobba inte för mycket, se verkligen till att ta tid för er själva och det ni tycker är roligt och givande.


Mer om utbildningen