Ekonomi och juridik i en spännande förening – utbildningen till affärsjurist banar väg för en bred och utvecklande karriär i såväl privata som offentliga företag och organisationer.

Affärsjuridiska kandidatprogrammet, 180 hp

HT 2025 / Helfart / Linköping

Stängd för sen anmälan
Som affärsjurist räcker det inte att ha juridiska och ekonomiska kunskaper. Du ska också kunna analysera och lösa juridiska problem, bedöma ekonomiska effekter av juridiska beslut och juridiska effekter av ekonomiska beslut.

Integration och verklighetsanknytning

Du lär dig att samarbeta över yrkesgränser och att omsätta dina kunskaper i praktiken. Största delen av tiden ägnar du åt juridikstudier, till exempel avtalsrätt, skadeståndsrätt, associations- och skatterätt. Andra ämnen som du läser är till exempel offentlig rätt med EU-rätt, arbetsrätt, ekonomisk straffrätt, civilprocessrätt, kredit- och obeståndsrätt, allmän rättslära samt immaterialrätt. Integration mellan juridik och ekonomi återspeglas i flera av programmets kurser. Juridikstudierna varvas med studier i redovisning samt finansiell ekonomi och finansiell planering. 

Studierna i affärsjuridik

Affärsjuristutbildningen passar dig som är analytisk och intresserad av samhällsfrågor och affärslivet. Du behöver kunna uttrycka dig väl i tal och skrift och vara beredd att ägna mycket tid åt att läsa till exempel rättsfall och juridisk litteratur. I seminarier och skrivuppgifter övar du att utreda rättsproblem och framställa lösningar med hjälp av lagar, rättspraxis och juridisk litteratur. Ofta arbetar du i grupp med andra studenter.

Efter kandidatexamen är du väl förberedd för fortsatta studier på avancerad nivå. Du kan söka till vårt masterprogram som leder till en affärsjuridisk masterexamen. 

Det här läser du

Meritvärde

Undrar du vad som krävs för att komma in? Genom att titta på tidigare års antagningspoäng kan du se vilka chanser du har.

Antagningsstatistik

Karriär och framtid

Affärsjurister behövs

För affärsjurister med en kandidat- och masterexamen från LiU väntar en bred arbetsmarknad. Tidigare studenter arbetar i banker, försäkringsbolag, revisionsbyråer och juridiska byråer eller i varuproducerande företag, branschorganisationer, intresseorganisationer eller internationella organisationer. Skatteförvaltningen, affärsdrivande verk, kommuner och regioner anställer också affärsjurister.

Röster om utbildningen

Träffa Nora Wadenhed som läser Affärsjuridiska kandidatprogrammet. Hon berättar om varför hon valde utbildningen och hur en vanlig dag kan se ut.

Fler röster om utbildningen

Läs vidare till en master

Artiklar om utbildningen

En bild på föreläsning i en stor föreläsningssal.

Testade livet som student

En klass från JENSEN gymnasium fick prova på hur det är att plugga affärsjuridik på universitetet. Besöket gav både nya insikter och framtidsdrömmar.

Isabelle Bengtsson.

Isabelle Bengtsson utsedd till Årets lärare 2024

Isabelle Bengtsson har av studenterna röstats fram till Årets lärare 2024 för sitt starka engagemang och sin pedagogiska skicklighet. Utmärkelsen delades ut under årets programkonferens för de affärsjuridiska programmen.

Johanna Wistrand och statyett av rättvisans gudinna.

Drömjobb och uppsatspris för Johanna

Första pris i en uppsatstävling och jobb på en global advokatbyrå i Stockholm. Johanna Wistrand, som tog en masterexamen i affärsjuridik i våras, har fått en rivstart på sitt yrkesliv efter studierna på Linköpings universitet.

Alicia Lihammar, Sara Bengtsson, Sigrid Roos och Emma Tapper.

LiU-studenter i final i tävling i skatterätt

Lärorikt, nyttigt och ganska knepigt. Men framför allt väldigt roligt. Det säger fyra LiU-studenter om tävlingen EY Young Tax Professional Of The Year där ett fast jobb som skattejurist ligger i potten.

Folkkär talman är Årets alumn

Han befinner sig mitt i de politiska händelsernas centrum, talmannen Andreas Norlén. Förra hösten präglades av den kaotiska regeringsbildningen och till slut löste han det svåra uppdraget. Den här hösten är han Årets alumn vid Linköpings universitet.

Hanna Almlöf.

Olika villkor vid generationsskiften i familjeföretag

En av möjligheterna att finansiera generationsskiften i aktiebolag underutnyttjas på de flesta håll i landet. Resultatet blir att köparna tvingas ta lån till onödigt hög ränta och med lite sämre villkor. Det visar ny forskning i affärsrätt vid LiU.

Studentlivet