Studentekonomi

Att börja studera innebär ofta en förändring för din ekonomi. Kanske flyttar du hemifrån och ska stå på egna ben för första gången med din helt egna inkomst. Kanske har du jobbat och vant dig vid en lön och livsstil som nu behöver anpassas till CSN-inkomst. Oavsett, så får du här lite tips på hur du kan få ihop din studentbudget.

Vad kostar det?

Hur mycket pengar som kommer gå åt varje månad beror såklart mycket på vilken livsstil du har, hur du bor, om du äter ute mycket eller lagar mat hemma, vilka aktiviteter du gör på fritiden, m.m. En enkel, översiktlig budget skulle kunna se ut så här:

 Boende    3500 kr/mån
 Mat    2500 kr/mån
 Internet & telefon     500 kr/mån
 Övrigt    2000 kr/mån
 Totalt    8500 kr/mån

 

Boende

Ditt boende är oftast den största fasta kostnaden. Korridorsrum är ett billigt alternativ som dessutom innebär nya sociala kontakter med dina korridorsgrannar. Bor du i vanlig lägenhet är det ofta billigare att bo flera stycken i en större lägenhet och dela på hyran än att bo själv i en etta. Flera leverantörer av bredband och hemförsäkring erbjuder studentpriser på sina tjänster.

Transport

Alla våra campus ligger på cykelavstånd från populära bostadsområden bland studenter. Köp en begagnad cykel – så tar sig de flesta LiU-studenter runt oavsett campus. Billigt, hälsosamt och miljövänligt!

Mat & hushåll

Matkostnader varierar stort beroende på vad du äter. Att laga mat hemma och ta med matlåda till campus kan spara många kronor jämfört med att köpa lunch varje dag på någon av restaurangerna. Alla våra campus har studentkök med mikrovågsugnar där du kan värma medhavd mat.

Rabatter

Som student får du tillgång till mängder av studentrabatter på allt från kläder till banktjänster. Dessutom reser du ofta till rabatterat pris med både tåg, buss och flyg. Se till att kolla om dina favoritställen erbjuder studentrabatt.

Studiemedel

När du studerar på LiU har du rätt till studiemedel via CSN, i form av bidrag, lån och eventuella tilläggslån. Läs mer på CSNs hemsida om aktuella belopp och hur du ansöker.

Vanliga frågor om studentekonomi Visa/dölj innehåll

Kostar det något att läsa på LiU?

Nej, om du är medborgare i Sverige eller ett annat EU/EES-land (eller Schweiz) kostar det ingenting att studera på universitet och högskola i Sverige. Däremot kan du få betala för kurslitteratur och annat material eller utrustning du behöver för att kunna genomföra studierna, till exempel en dator.

Medborgare i länder utanför EU/EES och Schweiz betalar anmälnings- och studieavgifter för utbildning på svenska lärosäten.

Måste jag köpa all kurslitteratur?

Kurslitteratur kan kosta olika mycket beroende på vilken kurs och vilken utbildning du går. Ibland behöver du använda litteraturen mycket, och ibland används den som referenslitteratur som du kanske bara behöver lära dig vissa delar av eller fördjupa dig ytterligare. Ofta går det att få tag i begagnade böcker via Campusbokhandeln, faddrar och andra studenter som gått kursen tidigare, eller via köp- och säljgrupper på sociala medier.

Kan jag jobba medan jag studerar?

Om du vill jobba extra under din studietid behöver du tänka på ett par saker. Dels behöver du fundera på om du har tid att ha ett jobb vid sidan av. Heltidsstudier på universitet är beräknade att ta 40 timmar i veckan i anspråk, men kan vara fördelat olika mellan lärarledd tid och självstudier beroende på vad du läser. För att få fullt stöd från CSN får du också bara tjäna en viss summa per termin.

Många studenter väljer ändå att jobba extra, betalt eller ideellt, för att skaffa erfarenheter inför framtiden och dryga ut kassan lite, eller kanske för att ta mindre studielån. En del arbetsplatser har dessutom särskilda roller anpassade för studentmedarbetare. Ett bra tips är att vänta någon termin innan du söker extrajobb, så hinner du känna på hur stor arbetsbördan är på dina kurser.

Fler tips på hur du kan dryga ut studentkassan Visa/dölj innehåll

Hitta begagnade möbler till studentlyan: LiU Student Secondhand

Läs mer om budget och ersättning under studietiden: Konsumentverket - Börja studera

Mer om livet som student på LiU Visa/dölj innehåll