Att börja studera innebär ofta en förändring för din ekonomi. Kanske flyttar du hemifrån och ska stå på egna ben för första gången med din helt egna inkomst. Kanske har du jobbat och vant dig vid en lön och livsstil som nu behöver anpassas till CSN-inkomst. Oavsett, så får du här lite tips på hur du kan få ihop din studentbudget.

Vad kostar det?

Hur mycket pengar som kommer gå åt varje månad beror såklart på flera faktorer. Som vilken livsstil du har, hur du bor, om du äter ute eller lagar mat hemma, vilka aktiviteter du gör på fritiden, med mera. En enkel, översiktlig budget skulle kunna se ut så här:

Inkomster    
Studiemedel 1
   
 - bidrag
   3 988 kr/mån
 - lån
   9 168 kr/mån
Bostadsbidrag 2
   1 300 kr/mån
Totalt    14 456 kr/mån

1 Belopp för heltidsstudier med fullt lån 2024. En utbetalning omfattar normalt fyra veckor. Den första och sista utbetalningen för terminen kan variera i storlek. Källa: CSN
2 Exempel för person under 29 år med hyra på 3700 kr/mån och en bostadsyta på 20 kvm. Källa: Kassakollen, Försäkringskassan 

Utgifter    
Hyra för boende
   3 700 kr/mån
Hushållskostnader 1
   3 670 kr/mån
Mat 2    3 940 kr/mån
Individuella kostnader 3
   2 480 kr/mån
Totalt    13 790 kr/mån

1 Övriga hushållskostnader, som förbrukningsvaror, el, hemförsäkring, medier med mera. 1 person i hushållet. Källa: Konsumentverkets referensvärden 2024
2 Alla måltider lagas hemma. Källa: Konsumentverkets referensvärden 2024
3 Övriga individuella kostnader, som kläder, hygien, mobiltelefon, fritid med mera. Källa: Konsumentverkets referensvärden 2024

Boende

Ditt boende är oftast den största fasta kostnaden. Korridorsrum är ett billigt alternativ som dessutom innebär nya sociala kontakter med dina korridorsgrannar. Bor du i vanlig lägenhet är det ofta billigare att bo flera stycken i en större lägenhet och dela på hyran än att bo själv i en etta. Flera leverantörer av bredband och hemförsäkring erbjuder studentpriser på sina tjänster. I vissa fall ingår bredband och/eller el i hyran. Vissa studentbostäder har också två hyresfria sommarmånader. Kolla upp vad som gäller för ditt boende!

Du som är under 29 år och har låga inkomster kan ha rätt till bostadsbidrag, även om du hyr i andra hand eller äger din bostad. Du kan ta reda på mer om bostadsbidrag till unga via Skatteverket.

Läs mer om hur du kan hitta ditt boende

Transport

Alla våra campus ligger på cykelavstånd från populära bostadsområden bland studenter. Köp en begagnad cykel – så tar sig de flesta LiU-studenter runt oavsett campus. Billigt, hälsosamt och miljövänligt! Som student på LiU åker du också gratis med campusbussen mellan våra tre campus i Linköping och Norrköping.

Mat & hushåll

Matkostnader varierar stort beroende på vad du äter. Att laga mat hemma och ta med matlåda till campus kan spara många kronor jämfört med att köpa lunch varje dag på någon av restaurangerna. Alla våra campus har studentkök med mikrovågsugnar där du kan värma medhavd mat.

Rabatter

Som student får du tillgång till mängder av studentrabatter på allt från kläder till banktjänster. Dessutom reser du ofta till rabatterat pris med både tåg, buss och flyg. Se till att kolla om dina favoritställen erbjuder studentrabatt.

Studiemedel

När du studerar på LiU har du rätt till studiemedel via CSN, i form av bidrag, lån och eventuella tilläggslån. Läs mer på CSNs hemsida om aktuella belopp och hur du ansöker.

Vanliga frågor om studentekonomi

Kostar det något att läsa på LiU?

 Nej, om du är medborgare i Sverige eller ett annat EU/EES-land (eller Schweiz) kostar det ingenting att studera på universitet och högskola i Sverige. Däremot kan du få betala för kurslitteratur och annat material eller utrustning du behöver för att kunna genomföra studierna, till exempel en dator.

Medborgare i länder utanför EU/EES och Schweiz betalar anmälnings- och studieavgifter för utbildning på svenska lärosäten.

Måste jag köpa all kurslitteratur?

Kurslitteratur kan kosta olika mycket beroende på vilken kurs och vilken utbildning du går. Ibland behöver du använda litteraturen mycket, och ibland används den som referenslitteratur som du kanske bara behöver lära dig vissa delar av eller fördjupa dig ytterligare. Ofta går det att få tag i begagnade böcker via Campusbokhandeln, faddrar och andra studenter som gått kursen tidigare, eller via köp- och säljgrupper på sociala medier. Du kan också låna kurslitteratur på universitetsbiblioteket.

Kan jag jobba medan jag studerar?

Om du vill jobba extra under din studietid behöver du tänka på ett par saker. Dels behöver du fundera på om du har tid att ha ett jobb vid sidan av. Heltidsstudier på universitet är beräknade att ta 40 timmar i veckan i anspråk, men kan vara fördelat olika mellan lärarledd tid och självstudier beroende på vad du läser.

För att få fullt stöd från CSN får du också bara tjäna en viss summa per termin. Dina möjligheter att få bostadsbidrag påverkas också av vilken inkomst du har.

Många studenter väljer ändå att jobba extra, betalt eller ideellt, för att skaffa erfarenheter inför framtiden och dryga ut kassan lite, eller kanske för att ta mindre studielån. En del arbetsplatser har dessutom särskilda roller anpassade för studentmedarbetare. Ett bra tips är att vänta någon termin innan du söker extrajobb, så hinner du känna på hur stor arbetsbördan är på dina kurser.

Dryga ut studentkassan

3 studentrabatter du inte får missa

Inte bara nudlar

Förutom att du kan få studentbonusar i mataffärer, har många fika- och lunchställen bra rabatter för dig som student. På alla campus finns det till exempel studentcaféer med CSN-bidragsvänliga priser.


Låt produktiviteten flöda

Som student på LiU får du tillgång till alla de vanligaste Officeprogrammen som du kan installera på din dator helt kostnadsfritt. Word, Excel, Powerpoint, OneNote och OneDrive m.m. ger dig verktygen för att hålla full kontroll över dina studier.


Ring en vän

Många mobiloperatörer erbjuder studentpriser, väl värda när du har många nya vänner att kontakta och behöver surfen till gps. Har du just flyttat hemifrån och upptäckt hur dyrt det är att betala för wi-fi, tipsar vi också om att kolla efter studentrabatter hos din internetleverantör.


Fler ekonomismarta tips för dig som student

Fynda begagnat

Hitta begagnade möbler och inredning till studentlyan genom den studentdrivna butiken:

LiU Student Secondhand.


Rabatter

Hitta fler möjligheter att få del av rabatter och rabattkort för studenter:

Var ansöker jag om rabatter och erbjudanden för studenter? (CSN)

Spartips och stipendier

Hitta fler fakta, information om stipendier och spartips för studietiden:

Din ekonomi som student (studera.nu)


Mer om livet som student på LiU