Egen lya, korridor eller kollektiv? Bostadssituationen i Linköping och Norrköping är bättre än i många andra städer, men tänk på att vara ute i god tid. Här får du tips på hur och var du hittar ditt nya hem!

I Linköping och Norrköping finns det många studentbostäder och många olika områden där studenter bor, pluggar och hänger. Hitta ditt nya hem med hjälp av våra tips!

5 tips för att få bostad

LiU har inga egna bostäder men vi vill gärna tipsa dig om hur du hittar ditt nya hem. 

1. Börja leta bostad tidigt

Om du ska flytta för att börja studera, har du bättre förutsättningar att hitta en bostad om du börjar leta tidigt. Ställa dig i bostadskö kan du göra redan innan antagningsbeskedet, och så fort du blivit antagen är det dags att aktivt söka efter en bostad.

2. Ställ dig i kö hos flera bostadsbolag

Var aktiv och anmäl intresse för så många bostäder som möjligt hos studentbostadsföretagen. Ställ dig i kö för både studentbostäder och "vanliga" bostäder, så ökar du dina chanser att få ett erbjudande. Du kanske inte hittar din drömbostad direkt, men det är oftast lättare att byta bostad senare om du redan har en bostad och en hyresvärd som kan ge referenser.

3. Håll koll på poängen

Håll koll på hur populära olika bostäder är, då kan du avregistrera dig från de bostäder som är mycket populära och istället registrera dig för andra med lägre poäng eller färre sökande.

4. Var öppen för olika bostadslösningar

Var öppen för olika bostadslösningar, till exempel att dela lägenhet med några andra studenter. Det krävs ofta färre köpoäng för att få större lägenheter, och är man några som delar blir det billigare än att ha en egen mindre lägenhet. Att dela pastapaket och soffa kan också ge vänner för livet! Kolla in Colonias kompislägenheter eller googla efter möjligheter att dela bostad i din ort, så hittar du flera olika lösningar för att hitta en inneboende, ett kollektiv, eller ett rum i en privat bostad.

5. Tänk lite längre

Det finns flera kringliggande orter med bra pendlingsförbindelser till Linköping och Norrköping, där det kan vara lättare att få bostad. Kom också ihåg att söka bostäder i båda städerna, oavsett vilket campus du ska studera på. LiU-studenter åker Campusbussen gratis mellan våra campus, och Östgötapendeln går regelbundet mellan våra olika städer.

Bo i Motala

Bo i Mjölby

Bo i Söderköping

Bo i Finspång

Läs mer om Campusbussen

Bild på studentbostadFrån Colonia är det nära till Vallaskogen. Foto Teres Wramell

Kommer jag få bostad?

Hur är det egentligen att vara student vid LiU? Fyra av våra studenter från olika utbildningar diskuterar och berättar om sin vardag på våra olika campus. I detta klipp diskuteras bostadsfrågan.

Bo i Linköping, Norrköping eller Stockholm

Linköping

Studentbostäder i Linköping

Studentbostäder är ett kommunalt bolag där du kan du registrera dig från den dagen du fyller 17 år. Du behöver inte invänta ditt antagningsbesked för att få registrera dig och börja samla köpoäng, men du måste vara antagen på LiU och ha fyllt 18 år för att få göra intresseanmälningar på bostäder. Nyantagna studenter från utanför Linköpings kommun har förtur till korridorsrum.

Studentbostäder

Stångåstaden är det kommunala bostadsbolaget i Linköping. Via dem kan du registrera dig i den allmänna bostadskön där du inte behöver vara student för att söka.

Stångåstaden

Heimstaden erbjuder studentbostäder i området Ryds allé i närheten av universitetet. Du måste ha fyllt 18 år, studera i Linköping och kunna intyga att du är student om du blir erbjuden en studentbostad.

Heimstaden 

Colonia är ett nytt studentbostadsprojekt just intill Campus Valla. Du kan ställa dig i kö hos hyresbolaget ByggVesta från 16 års ålder, men behöver ha fyllt 18 år samt vara antagen till LiU för att kunna intresseanmäla dig på bostäder.  

Colonia - Live to Grow

K2A Fastigheter är ett företag som bygger studentbostäder i flera universitetsstäder. I Linköping ligger studentbostäderna i Vallastaden i anslutning till Campus Valla. Du kan stå i kö från det att du fyllt 16 år, men behöver läsa minst 15 hp på ett universitet eller högskola för att kunna erbjudas en studentbostad.

K2A Fastigheter

Privata hyresvärdar i Linköping

Linköpings kommun samlar alla privata hyresvärdar i kommunen på sin hemsida. Många mindre bolag har inget kösystem utan hyr ut enligt principen "först till kvarn" när de har lediga lägenheter. Hos kommunen finns också information om hyresvärdar som erbjuder studentboende. 

Linköpings kommun - information om studentboende

Linköpings kommun - hyresvärdar

Norrköping

Studentbostäder i Norrköping

Kommunala Studentbo erbjuder studentbostäder med förtur till antagna studenter vid Campus Norrköping, och bostadgaranti för studenter som kommer från andra kommuner utanför pendlingsavstånd. Du kan registrera dig och samla köpoäng innan du blivit antagen, men för att kunna intresseanmäla och teckna avtal på bostäder måste du kunna uppvisa antagningsbevis från LiU. 

Studentbo

Hyresbostäder är kommunens allmänna bostadsbolag, där du kan ställa dig i kö tillsammans med andra invånare i Norrköping. Via dem kan du bland annat söka särskilda lägenheter i projektet "Unga Hem", där bara personer under 24 år får teckna hyresavtal. 

Hyresbostäder

Bostadsgaranti i Norrköping

Inför höstterminen erbjuder Studentbo bostadsgaranti för dig som blivit antagen till en utbildning vid Campus Norrköping.

Studentbo har bostadsgaranti för dig som blivit antagen till en utbildning med studieort Norrköping och som bor lite längre bort från staden. Det innebär att du tryggt och enkelt kan tacka Ja när du blir erbjuden studieplats i Norrköping.

Studentbo erbjuder studentbostäder med närhet till centrum och Campus Norrköping och du kan välja mellan egen lägenhet, korridorsboende och co-living.

Läs mer om villkor för Bostadsgaranti och hur du ansöker om boende på Studentbos hemsida

Privata hyresvärdar i Norrköping

Norrköpings kommun har samlat information om privata hyresvärdar i kommunen. Många mindre bolag har inget kösystem utan hyr ut enligt principen "först till kvarn" när de har lediga lägenheter.

Norrköpings kommun - hyresvärdar

Stockholm

Studentbostäder i Stockholm

Studentbostadskö i Stockholm - för dig som studerar på campus Lidingö. 

Stockholms studentbostäder

Tillfälligt boende

Hitta ett tillfälligt boende

KOMBO är en hyresgästförening för studenter vid LiU. På deras hemsida finns bra tips om att söka bostad i Linköping och Norrköping, och bostadsförmedling med lediga rum och lägenheter för studenter. Hos KOMBO kan du också få hjälp med att hitta ett tillfälligt boende om du inte lyckats få tag på en bostad när studiestarten närmar sig.

KOMBO

Om du inte har hittat något boende till terminsstarten, eller om du läser på distans och ska besöka campus en kortare period, kan vandrarhem eller hotell vara ett alternativ. På kommunernas egna hemsidor hittar du olika kortsiktiga bostadslösningar i alla prisklasser.

Visit Linköping

Visit Norrköping

Olika studentboenden

Glöm inte att anmäla flytt

Glöm inte att anmäla flytt

Du som ska studera vid universitetet måste vara folkbokförd där du bor.

Skatteverkets grundregel är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover flest nätter. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller och hur du går tillväga. 

Klicka här för att komma till Skatteverkets sida för flyttanmälan.

Glöm inte heller att eftersända din post om du har flyttat.

Anmäl eftersändning hos adressändring.se


Ett universitet - flera städer