Får jag bostad till terminsstarten?

Bostadssituationen i Linköping och Norrköping är bättre än i många andra universitetsstäder, men det är ändå viktigt att du är ute i god tid. Här har du några tips på hur du kan hitta din nya bostad:

• Var aktiv och anmäl intresse för så många bostäder som möjligt hos studentbostadsföretagen.
  • Håll koll på hur populära de olika bostäderna är, då kan du avregistrera dig från de bostäder som är mycket populära och istället registrera dig för andra med lägre poäng eller färre sökande.
  • Glöm inte bort att det finns helt vanliga bostäder, kontakta andra hyresvärdar för att se hur du kan registrera dig.
  • Var öppen för olika bostadslösningar, till exempel dela lägenhet med några andra studenter.

Foto: Anna Nilsen

Studentbostäder i Linköping

På det kommunala bolaget Studentbostäder kan du registrera dig från den dagen du fyller 17 år. Du behöver inte invänta ditt antagningsbesked för att få registrera dig och börja samla köpoäng, men du måste vara antagen på LiU och ha fyllt 18 år för att få göra intresseanmälningar på bostäder. Nyantagna studenter från utanför Linköpings kommun har förtur till korridorsrum.

Studentbostäder

Stångåstaden är det kommunala bostadsbolaget i Linköping. Via dem kan du registrera dig i den allmänna bostadskön där du inte behöver vara student för att söka.

Stångåstaden

Colonia är ett nytt studentbostadsprojekt just intill Campus Valla. Du kan ställa dig i kö hos hyresbolaget ByggVesta från 16 års ålder, men behöver ha fyllt 18 år samt vara antagen till LiU för att kunna intresseanmäla dig på bostäder.

Colonia - Live to Grow

Linköpings kommun samlar alla privata hyresvärdar i kommunen på sin hemsida. Många mindre bolag har inget kösystem utan hyr ut enligt principen "först till kvarn" när de har lediga lägenheter. Hos kommunen finns också information om hyresvärdar som erbjuder studentboende.

Linköpings kommun - information om studentboende

Linköpings kommun - hyresvärdar

Studentbostäder i Norrköping

Kommunala Studentbo erbjuder studentbostäder med förtur till antagna studenter vid Campus Norrköping, och särskilt för studenter som kommer från andra kommuner utanför pendlingsavstånd. Du kan registrera dig och samla köpoäng innan du blivit antagen, men för att kunna intresseanmäla och teckna avtal på bostäder måste du kunna uppvisa antagningsbevis från LiU.

Studentbo

Hyresbostäder är kommunens allmänna bostadsbolag, där du kan ställa dig i kö tillsammans med andra invånare i Norrköping. Via dem kan du bland annat söka särskilda lägenheter i projektet "Unga Hem", där bara personer under 24 år får teckna hyresavtal.

Hyresbostäder

Norrköpings kommun har samlat information om privata hyresvärdar i kommunen. Många mindre bolag har inget kösystem utan hyr ut enligt principen "först till kvarn" när de har lediga lägenheter.

Norrköpings kommun - hyresvärdar

Övriga länkar för dig som söker bostad

KOMBO är en hyresgästförening för studenter vid LiU. På deras hemsida finns bra tips om att söka bostad i Linköping och Norrköping, och bostadsförmedling med lediga rum och lägenheter för studenter. Hos KOMBO kan du också få hjälp med att hitta ett tillfälligt boende om du inte lyckats få tag på en bostad när studiestarten närmar sig.

KOMBO

Anslagstavlan - LiUs eget köp- och säljforum för både bostäder och annat.

Linköpings universitet - Anslagstavlan

Om boende - en webbplats som drivs av Boverket och Konsumentverket. Här finns mycket information och svar på många vanliga frågor om bostäder och att flytta.

OmBoende

Studentbostadskö i Stockholm - för dig som studerar på campus Lidingö.

Stockholms studentbostäder

Glöm inte att anmäla flytt

Du som ska studera vid ett universitet eller högskola måste vara folkbokförd på din studieort.

Skatteverkets grundregel är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover flest nätter. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller och hur du går tillväga.

Klicka här för att komma till Skatteverkets sida för flyttanmälan.

Korridorsboende på 1 minut

Hur är det egentligen att bo i korridor? Häng med till studenten Linnéa Fällström.