Lana Kadir arbetar som utredare på Socialstyrelsen där hon granskar och bedömer behörigheter för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige. Med en bakgrund inom både samhällsvetenskap och kommunal vård har Lana hittat en roll där hon känner att hon kan bidra till samhället. Hennes resa från att vara student på Samhälls- och kulturanalysprogrammet till enhetschef och nu utredare har gett henne en bred erfarenhet och en stark känsla av meningsfullhet.

Porträttbild av kvinna med kort mörkt hår och ljuslila skjorta

Utredare på Socialstyrelsen

Lana jobbar idag som utredare på Socialstyrelsen, Sveriges centrala kunskapsmyndighet för vård och omsorg. I sin nuvarande roll ansvarar hon för att utreda behörigheter för hälso- och sjukvårdspersonal i landet. Detta omfattar 22 olika legitimationer och en skyddad yrkestitel, vilket innebär att hon dagligen arbetar med att säkerställa att rätt person har rätt kompetens för att bedriva vård i Sverige.

– Mitt arbete går ut på att se till att hälso- och sjukvårdspersonal har de kvalifikationer som krävs för att utöva sina yrken, förklarar Lana och fortsätter: Det är ett administrativt arbete, men det känns otroligt viktigt eftersom det i slutänden handlar om att skydda både vårdpersonal och patienter.

Meningsfullt arbete på myndighet

Att arbeta för Socialstyrelsen ger Lana en känsla av meningsfullhet och samhällsengagemang. Hon beskriver hur hennes arbete inte bara handlar om regler och administration, utan att det är en del av en större demokratisk process där man genom myndighetsutövning bidrar till samhällets välfärd.

– Jag tycker om att jag bidrar till det demokratiska samhället genom mitt arbete på en statlig myndighet. Det är givande att känna att det jag gör varje dag har en positiv inverkan på vård och omsorg i Sverige, säger Lana.

Förutom den samhällsmässiga betydelsen uppskattar Lana flexibiliteten i det administrativa arbetet. Det ger henne stor frihet under eget ansvar, vilket passar bra med hennes livsstil och personliga behov.

Utmaningar i det byråkratiska arbetet

Trots många positiva sidor finns det också utmaningar i Lanas arbete. Det krävs noggrannhet och en god känsla för detaljer, eftersom hon hanterar frågor som rör både förvaltningsrätt och behörighetsregler. Byråkratiska processer kan ibland bli krångliga, och det kräver tålamod att navigera i ett område där regler och lagstiftning spelar en central roll.

– En stor del av mitt arbete handlar om förvaltningsrätt, vilket är ett relativt nytt område för mig. Det kan ibland kännas byråkratiskt, och det gäller att vara noggrann och se till att allt går rätt till enligt reglerna, berättar hon.

Vägen in i arbetslivet

Lanas karriär började redan under studietiden på Samhälls- och kulturanalysprogrammet (SKA) där hon kombinerade studier med arbete inom vården. Den erfarenheten ledde till att hon direkt efter examen fick en tjänst som enhetschef inom kommunal vård och omsorg. Efter fyra år i den rollen kände hon dock att det var dags för en förändring, och sökte sig till Socialstyrelsen.

– Jag arbetade mycket inom vården under mina studier, och det hjälpte mig att få en fast tjänst som enhetschef direkt efter examen. Men efter fyra år som chef ville jag pröva något nytt, och det var då jag sökte mig till Socialstyrelsen, förklarar Lana.

Utbildningen som lade grunden

Lanas val att studera Samhälls- och kulturanalysprogrammet var en förändring i sig.

– Jag började med en teknisk utbildning men kände att samhällsvetenskap passade mig bättre. SKA-programmet var unikt och erbjöd möjlighet att praktisera och knyta viktiga kontakter inför arbetslivet, berättar Lana.

Hon beskriver utbildningen som både kreativ och inspirerande, där eget ansvar varvades med stimulerande föreläsningar. Den stora variationen av kursinnehåll och den praktiska erfarenheten från praktikperioden gav Lana verktygen hon behövde för att ta sig in i arbetslivet.

Ett aktivt studentliv

Under sin studietid var Lana även starkt engagerad i studentlivet. Hon tog på sig flera ledande roller, inklusive festeristgeneral och ordförande i SKA-sektionens styrelse. Hon var även personalansvarig på kårhuset och arbetsmiljöansvarig inom studentkåren.

– Studentlivet var en stor del av min utbildning. Genom att engagera mig i olika studentföreningar lärde jag mig mycket om ledarskap och ansvar, vilket också hjälpte mig i karriären, säger hon.

Tips till framtida studenter

Lana betonar vikten av att engagera sig i studentföreningar och andra aktiviteter under studietiden. Det är inte bara ett sätt att lära känna sig själv bättre, utan också ett utmärkt sätt att förbättra sitt CV och knyta värdefulla kontakter inför framtiden.

– Mitt tips till andra som funderar på att läsa mitt program är att våga engagera sig. Genom att delta aktivt i studentlivet får du inte bara nya erfarenheter, utan du bygger också upp ett starkare CV som kan öppna dörrar i arbetslivet, avslutar Lana.


Läs mer om programmet