Namn: Lucas Andersson
Jobb: Supply Chain Trainee på Lidl Sverige
Utbildning: Kandidatprogram i flygtransport och logistik

Porträtt av en ung man som ler mot kameran

Vad arbetar du med idag?

Jag arbetar som Supply Chain Trainee på Lidl Sverige, vilket innebär att jag får möjligheten att under 18 månader arbeta med flera olika roller på företaget för att lära mig hur dess försörjningskedja fungerar. Dessa roller inkluderar bland annat varuplanering, kampanjplanering, varuförsörjning, distribution och butikslayout. Det slutgiltiga målet med programmet är sedan att jag får kliva in i en roll inom supply chain på Lidl baserat på mina färdigheter och vad som passar mig bäst. 

Hur såg din väg ut fram till ditt nuvarande jobb?

Min väg till anställning hos Lidl startade med att jag efter mina studier på Flygtransport och logistik läste ett masterprogram inom logistik och transport på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Efter avslutad masterexamen var mitt mål sedan att jobba med internationell logistik och jag ville då söka mig till ett stort företag med internationell verksamhet, där valet sedan föll på Lidl.
 

Vad var det som fick dig att välja att läsa Flygtransport och logistik?

Mitt intresse har alltid legat i att bidra med att göra skillnad på min arbetsplats och jag insåg hur stor påverkan logistiken har inom nästan alla organisationer och arbetsplatser, vare sig det rör sig informationsflöden eller fysiska rörelser av gods. När jag läste om Flygtransport och logistik tilltalade det mig då jag såg att det var en utbildning som var bred inom ett ämne som många branscher har ett behov av samtidigt som det gav en spets inom flygbranschen, vilket är en bransch som jag finner väldigt intressant.      
 

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen var att det erbjöds både praktiska och teoretiska moment, vilket var en bra mix som var väldigt stimulerande och bidrog till lärorika kurser. Vi lärde oss att kombinera kvantitativa och kvalitativa metoder för att lösa problem och detta är något som jag anser är nyttigt inför arbetslivet där det är viktigt att kunna framföra argument med data och goda skriftliga underlag. Att utbildningen sedan leder till möjligheter både inom flygbranschen och inom en rad andra branscher ser jag som mycket positivt. Logistik finns näst intill vart vi än vänder oss i samhället, till exempel inom flyget, vården och detaljhandeln för att nämna några områden med olika inriktning. Detta gör att möjligheten till att byta bransch är stor samtidigt som det finns goda möjligheter att bli expert inom ditt område om så önskas.  
 

Till vem skulle du rekommendera att läsa Flygtransport och logistik?

Jag skulle främst rekommendera FTL till de personer som känner att de brinner lite extra för flygbranschen, men även till de som tycker att flygbranschen verkar intressant samtidigt som de kan tänka sig att jobba med logistik, verksamhetsutveckling och planering inom andra branscher eller organisationer.   
 

Vilket är ditt bästa minne från studietiden?

Det finns många minnesvärda stunder, bland annat att få vara med och anordna och planera mottagningen för de nya logistikstudenterna. Det finns även många goda minnen från tuffa tentaperioder och laborationer tillsammans med klasskompisar, vilket kanske inte var det roligaste i stunden men som vi idag kan se tillbaka på och få oss ett gott skratt av. 
 

Hur var det att plugga vid Campus Norrköping?

Det är ett väldigt fint campus med ett extremt bra läge till det mesta i Norrköping. Storleken på campuset bidrar till en stark och nära sammanhållning bland studenterna och de olika föreningarna på campus, och det finns allt som oftast möjligheter att hitta på aktiviteter vid sidan av studierna. Samtidigt finns det även bra förbindelser till Linköping och många av mina klasskompisar pendlade därifrån till Norrköping under studietiden. Detta gör det även möjligt att ta del av mycket av det studentliv som finns i Linköping om så önskas.  
 

Har du något tips till blivande studenter?

Mina främsta tips till blivande studenter är först och främst att njuta av studietiden så mycket som möjligt då det är en tid som jag upplevde gick extremt fort. Mitt andra tips är att plugga tillsammans och hjälpa varandra att lösa de utmaningar som uppstår. Genom att göra detta kommer studietiden att bli mycket roligare. Sist men inte minst vill jag uppmana till att inte tveka till att involvera er i de olika föreningarna som finns eller till att ta steget och åka på utbytestermin eller liknande, våga ta steget, det blir roligt! 
 

Flygtransport och logistik