Hjälp flygbranschen att utvecklas och förändras
Det sker en spännande utveckling inom flyget. För traditionella flygplan ökar möjligheterna att flyga på alternativa bränslen och på el. Vi ser också en ökad användning av obemannade flygplan - drönare - för både passagerar- och godstransporter. Tillsammans med den snabba utvecklingen inom automatisering och artificiell intelligens krävs därför mer välutbildad personal, som har en förståelse för både den nya tekniken och hur den kan användas med hänsyn till mänskliga behov.Planering av flygplan, drönare, personal och terminaler
Flyglogistik handlar framför allt om att transportera passagerare, bagage och gods på ett effektivt sätt – vilka rutter som ska trafikeras, hur flygplanen ska bemannas och biljetter prissättas, men också om hur terminaler, rullbanor och luftrum kan nyttjas optimalt. Hur man använder drönare för leveranser av paket direkt till kund, eller för att flyga passagerare genom en stad, är nya spännande logistikutmaningar.Matematik, industriell ekonomi och logistik ger grunden inför senare kurser inom air traffic management, flygplatslogistik, obemannad flygtrafik, optimering, simulering och hållbar utveckling. Avslutningsvis genomför du ett examensarbete som kan göras i samarbete med ett företag eller en myndighet.
Inom ramen för programmet får du också möjlighet att ansöka om ett drönarkort inom öppen kategori.
Lärarna på utbildningen forskar också inom flyg- och logistikområdet i en av de främsta forskargrupperna i Sverige inom bemannade och obemannade flygtransporter. Både forskning och undervisning på programmet görs i nära samverkan med bl.a. Norrköpings flygplats, Swedavia, SAS, Boeing, Luftfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen.