Flyget har en självklar roll i ett välutvecklat transportsystem, för en grundläggande tillgänglighet och regional utveckling. Just nu pågår en omställning mot ett mer hållbart flygande, med elektrifiering och ökad användning av biobränslen i såväl flygplan som markfordon. Dessutom ger den snabba teknikutvecklingen inom automatisering och artificiell intelligens helt nya möjligheter, genom förarlösa luftfarkoster och fjärrstyrd flygledning. Flyget kommer fortsatt att vara ett viktigt transportmedel och den avancerade tekniken kräver en mer välutbildad personal.
Planering av flygplan, personal och terminaler
Flyglogistik handlar framför allt om att transportera passagerare, bagage och gods på ett effektivt sätt – vilka rutter som ska trafikeras, hur flygplanen ska bemannas och biljetter prissättas, men också om hur terminaler, rullbanor och luftrum kan nyttjas optimalt. Matematik, industriell ekonomi och logistik ger grunden inför senare kurser inom air traffic management, flygplatslogistik, obemannad flygtrafik, optimering, simulering och hållbar utveckling. Avslutningsvis genomför du ett examensarbete som kan göras i samarbete med ett företag eller en myndighet.
Jobb inom och utanför flygbranschen
Flygtransport och logistik är ett unikt program för flygintresserade, i en av Sveriges bästa studentstäder. Efter examen är du direkt kvalificerad för jobb som kräver både analytisk förmåga och spetskunskaper. Du kan jobba med marknadsanalyser, prissättning, planering av nya terminaler, eller tilldelning av gater. Dessutom kan du vara med och forma flygets framtid, exempelvis hur förarlösa farkoster ska samsas med traditionellt flyg, eller hur elflygplan ska laddas. Jobbmöjligheter finns även på annat håll inom transportbranschen, men du kan också bli logistiker inom industri, servicenäring eller offentlig verksamhet. Självklart kan du välja att studera vidare på masternivå, antingen i Sverige eller utomlands.