Denna masterprofil erbjuder möjlighet till fördjupning inom materialvetenskap och nanofysik, två områden som ligger i framkant av teknikutvecklingen. Det är en mångsidig utbildning som spänner från experimentell framställning till teoretisk modellering och ger en bred förståelse för de komplexa samband som styr materialens egenskaper.

Genom den här masterprofilen förvärvar du en gedigen utbildning som ger dig de nödvändiga verktygen för att bli en framstående materialfysiker. Profilen ger insikter inom de fyra grundpelarna inom materialvetenskap:

  • Experiment
  • Egenskaper
  • Struktur
  • Teori

Kurserna sträcker sig från teoretiska koncept till praktiska färdigheter, vilket ger dig en mångsidig utbildning för att utforska olika aspekter av materialvetenskap och nanoteknik. Du får möjlighet att specialisera dig inom områden som elektronik, optik, materialframställning och analys, samt den senaste forskningen inom nanoteknik, utifrån dina intressen och karriärmål.

För att förstå och utforska nanostrukturer och material på atomär nivå kommer du att använda avancerad utrustning som elektronmikroskopi för att studera nanostrukturer, diffraktion för att bestämma kristallstrukturer, och olika spektroskopier för att analysera materialens egenskaper. Detta ger dig en praktisk hands-on-erfarenhet för din framtida karriär. Du kommer att vara en del av en dynamisk inlärningsmiljö som håller jämna steg med samhällsutvecklingen och den senaste forskningen.

Karriärmöjligheter

Genom denna profil blir du delaktig i att utveckla framtida teknologier och bidra till samhällets hållbara utveckling. Efter att ha fullföljt masterprofilen öppnas dörrar för en mängd karriärmöjligheter inom akademi, industri och offentlig sektor, både nationellt och internationellt. Företag som Volvo, ABB, SKF, SAAB, Sandvik och många andra inom olika branscher är alltid på jakt efter materialinriktade fysiker. Dessutom finns det spännande möjligheter inom medicin, bioteknologi, elektronik, fotonik, kommunikation samt inom energi- och miljösektorn.

Materialvetenskap är ett nationellt prioriterat forskningsområde, vilket öppnar upp för doktorandtjänster vid universitet och högskolor över hela världen, och du kan delta i banbrytande forskning vid anläggningar som MAX IV och ESS. Profilen är flexibel och låter dig skräddarsy din utbildning efter dina intressen och mål, vilket håller dig i framkant av branschens utveckling.

Utbildning där denna masterprofil kan väljas