Civilingenjörsprogram i teknisk fysik och elektroteknik, 300 hp

För att leda utvecklingen i teknikens framkant och lösa riktigt svåra problem krävs avancerad kunskap. Den här utbildningen bygger broar mellan den fysiska och den digitala världen och gör dig redo att möta framtidens utmaningar. 

Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik

HT 2021, Helfart, Linköping

Stängd för sen anmälan

Kombinationen av de klassiska områdena teknisk fysik och elektroteknik, tillsammans med en mycket gedigen matematisk grund, ger dig en kompetens som är användbar inom många yrkesområden. Programmet är ett av våra mest krävande men ger dig ett försprång när det gäller förmågan att lösa komplexa tekniska problem. 

Stark matematikgrund

De första tre åren har ett stort fokus på matematiken eftersom den blir ditt viktigaste verktyg. Du behöver få en djup förståelse för ämnet och lära dig hur du kan använda matematiken i olika sammanhang. Du studerar också grunderna i fysik, elektroteknik och programmering och övar dig i att omsätta teoretiska kunskaper i praktiskt ingenjörsarbete. Du får perspektiv på teknikens utveckling samt ingenjörens roll och ansvar i samhället. Kurser i industriell ekonomi och entreprenörskap ger insikter i hur tekniken kan realiseras och användas.

Du kan välja mellan 13 masterprofiler

Programmets 13 masterprofiler (se länk här nedan) erbjuder många valmöjligheter. Här omsätter du matematiken i modeller för att beskriva och analysera fenomen och mekanismer, och du utvecklar algoritmer för att lösa olika typer av problem. Du kan studera så vitt skilda saker som autonoma farkoster, datorseende, finansiella beslut och medicinska bilder. Här kombineras också klassiska kunskapsområden i nya, spännande utvecklingsfält, exempelvis analys av stora datamängder i tekniska och fysikaliska system och kommunikation baserad på modern optik och kvantmekaniska system. 

Alla vägar ligger öppna

Det fantastiska med det här programmet är att du kan bli nästan vad som helst. Du kan ta dig an tuffa utmaningar och axla ett stort ansvar. Många av våra studenter hamnar snabbt i ledande roller som utvecklingsingenjörer, systemutvecklare, tekniska specialister eller chefer i teknikföretag. Andra arbetar som projektledare, egna företagare eller forskare vid universitet eller forskningsinstitut. 

Det här läser duVisa/dölj innehåll

MeritvärdeVisa/dölj innehåll

Antagningsstatistik för tidigare år finns på Universitets- och högskolerådets webbplats.

MasterprofilerVisa/dölj innehåll

Efter utbildningenVisa/dölj innehåll

Som civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik kan du jobba som ledande specialist och utvecklare inom ditt område och har möjlighet att vara med om att ta fram nya produkter och tjänster i teknikens framkant. Du kan arbeta i team, ofta som projektledare, eller starta eget företag. Teknisk fysik och elektroteknik är en teoritung utbildning vilket gör att många efter examen väljer att gå vidare till en forskarkarriär på universitet eller i industrin. Samtidigt har du en bredd och behärskar ett stort område, och ett djup som innebär att du som specialist kan lösa krävande problem.

Arbetsområden

Som civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik har du möjlighet att jobba på ett stort antal positioner inom området, till exempel:

  • Produktutvecklare, skapa nya produkter som kanske inte existerar idag, men som kommer vara del av vår vardag inom tio år.
  • Systemutvecklare, modellera styr- och övervakningssystem för olika typer av fordon.
  • Arbeta med energi- eller miljöfrågor, skapa algoritmer för att optimera energiförbrukning vid pappersbruk.
  • Biofysiker, använda fysiken för att förstå hur biologiskt material som proteiner och celler är uppbyggda.
  • Studera hur elementarpartiklar, som elektroner och kvarkar, samverkar för att bygga upp vår värld.

Arbetsmarknad

Civilingenjörer i teknisk fysik och elektroteknik är efterfrågade både som specialister och generalister, du har möjlighet att söka jobb inom många olika arbetsområden. Du kan därför räkna med att få ett kvalificerat jobb efter examen.

  • Utvecklingschef, ABB
  • Kvalitetsingenjör, Tetra Pak
  • Forskare, Stanford
  • Forskningsingenjör, Sensorfusion

Röster om utbildningenVisa/dölj innehåll

”Jag sökte något krävande för att inte bli uttråkad”

Studenten Christian Gustavsson berättar om varför han valde civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik, vad han vill jobba med när han är klar, samt hur det är att plugga i Linköping.

ArtiklarVisa/dölj innehåll

UtlandsstudierVisa/dölj innehåll

Liknande programVisa/dölj innehåll