Vad har du för jobb och vad arbetar du med?
− Jag fick upp ögonen för Accenture 2022 och fick en praktikplats, eller internship, hos dem sommaren 2022. Då fick jag testa på konsultrollen och under mitt sista år på masterprogrammet jobbade jag extra på Accenture som studentambassadör. Efter examen fick jag jobb på företagets Strategy & Consulting’s avdelning Data & AI. Efter att till en början ha ett bredare fokus på data- och AI-strategi, har jag nu gått över till att främst fokusera på Responsible AI. Jag har varit väldigt intresserad av de etiska och mänskliga aspekterna inom AI, men det var först under praktiken som jag insåg att detta var ett växande och konkret arbetsområde.
Vilka är dina arbetsuppgifter?
− Det som är specifikt för min specialisering är att det är ett område som har fått stor uppmärksamhet de senaste åren till följd av utvecklingen inom bland annat generativ AI. Det är en teknik som ger möjlighet att generera text, bild, ljud och video. Parallellt med utvecklingen har ett helt nytt digitalt landskap vuxit fram, AI kan exempelvis ta fram diskriminerande innehåll eller verklighetsfrånvända svar. Här har brister kopplat till transparens och säkerhet uppenbarat sig. Riskerna inom AI har påskyndat behovet av reglering och i EU trädde världens första AI-reglering i kraft 2024 med syfte att säkerställa att AI-system på den europeiska marknaden uppfyller en viss standard; bland annat att de är säkra och respekterar mänskliga rättigheter.
− Det vi på Accenture hjälper våra kunder med, kan vara att formulera etiska principer för användning och utveckling av AI eller att etablera riskhanteringssystem. Längden på uppdragen kan variera, alltifrån ett väldigt strategiskt projekt på några veckor, till ett längre under flera månader. Många av Accentures kunder är stora global företag, vilket gör att man oftast känner till företaget sedan innan.
Vad är det bästa med mitt jobb?
− Det roligaste med att vara konsult är variationen och flexibiliteten. Jag gillar att kunna variera mina uppdrag och ha möjlighet att lära mig av olika verksamheter och industrier. Det är också väldigt kul att träffa nya människor och jag har fått många goda vänner på både Accenture och ute på kunduppdrag. Accenture är ett företag som varje år anställer många nyexaminerade, vilket gör det lätt att träffa likasinnade som också kommer direkt från universitetet.
Vad finns det för utmaningar och vilka förmågor krävs som konsult?
− En av de främsta utmaningarna med konsultyrket är att snabbt sätta sig in i nya uppdrag och verksamheter. Varje företag har sina egna arbetssätt och unika förutsättningar, vilket kräver både flexibilitet och god anpassningsförmåga. Som konsult finns även förväntan att man ska hålla sig uppdaterad om trender och nya teknologier. Jag tycker att det är väldigt roligt att sätta mig in i ny information, men det kan vara svårt att hinna med ibland. Särskilt när AI är en teknologi som har utvecklats otroligt snabbt under de senaste åren.
Hur var din utbildning och studentlivet på LiU?
− Anledningen till att jag valde en master efter min kandidat i systemvetenskap var för att jag, framför allt, tyckte att det var väldigt roligt att studera men också att jag kände att jag hade mer att lära. Dessutom så insåg jag att de mest intressanta jobben ofta hade en masterexamen som krav. Det som lockade mig särskilt med ITM var just gränslandet mellan IT och management, eftersom jag trivs i samspelet mellan teknik, människa och verksamhetsutveckling.
− Utbildningen var en bra påbyggnad på kandidatexamen och jag fick möjlighet att fördjupa mig inom flera olika områden. Att programmet samlar studenter från olika bakgrunder bidrog till en realistisk förberedelse inför arbetslivet. I grupparbeten samarbetade vi ofta i konstellationer med personer från ekonomi, systemvetenskap, Human Resources och kognitionsvetenskap. En annan aspekt som jag uppskattade var flexibiliteten och hur det gick att anpassa efter egna intressen. Jag genomförde praktikkursen på ett företag i Stockholm och under tredje terminen gjorde jag en utbytestermin hos University of Copenhagen. Den sista terminen fullföljde jag från Stockholm eftersom jag återvände till företaget jag hade haft praktik hos för att skriva min masteruppsats.
− Helt klart så var det bästa med utbildningen praktikkursen, att få möjlighet att kliva rakt ut i arbetslivet och förstå vad man kan arbeta med. Innan den kursen hade jag uppfattningen av att AI var för avancerat för mig, särskilt då jag inte hade läst några specifika kurser inom AI eller maskininlärning. Det var också väldigt intressant att höra och reflektera tillsammans med alla klasskamrater som gjorde praktik på andra företag.
− Jag flyttade till Linköping 2018 för att påbörja kandidatexamen. Under kandidaten så var jag väldigt aktiv i studentlivet och involverade mig i diverse sektionsarbete. Under masterprogrammet så var jag inte lika aktiv i det studiesociala, men fick flera goda vänner från ITM som jag fortfarande umgås med. Då jag genomförde stora delar av mastern från Stockholm och Köpenhamn så hade jag svårt att vara en aktiv student i Linköping, men kände att jag hade fått ut det mesta av studentlivet vid den tiden. Jag har hela tiden trivts väldigt bra på LiU!
Har du några tips till framtida masterstudenter?
− Om man inte känner sig klar med studierna efter sin kandidatutbildning så kan jag starkt rekommendera till att söka ITM. Innehåller är perfekt om man intresserar sig för samspelet mellan teknik, människa och verksamhet. Programmet erbjuder även en flexibilitet som gör att man kan styra innehåll och upplägg utifrån egna intressen och preferenser!