Pierre läste masterprogrammet i nationalekonomi då han ville fördjupa sina kunskaper inom finans. Idag arbetar han som finansanalytiker på Länsförsäkringar Östgöta och har tillsammans med sitt team ansvar för att förvalta försäkringsbolagets tillgångar.

Vad arbetar du med idag och vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Pierre Andreasson, alumn från masterprogrammet i nationalekonomi

Vi är ett litet team om tre personer som ansvarar för att förvalta försäkringsbolagets tillgångar. Min arbetsdag innefattar bland annat aktiehandel, genomförande av ESG-analyser och ALM-studier, registrering av transaktioner samt framställning av interna och externa rapporter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag uppskattar variationen och utmaningarna som mitt jobb ger mig. Jag har frihet under ansvar och har möjlighet att påverka mitt dagliga arbete i stor utsträckning.

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

Eftersom vi är ett litet team krävs det att man kan vara både specialist och generalist inom vårt område. Vi måste till exempel kunna tolka och tillämpa regelverk från myndigheter gällande bland annat kapitalkrav och hållbarhet, samt utveckla och använda metoder och modeller för aktiehandel.

Hur såg din väg in i arbetslivet ut?

Min väg in i arbetslivet var inte helt rak. Jag trivdes mycket bra i universitetsvärlden och övervägde att fortsätta med doktorandstudier. I stället tog jag en kortare anställning i Stockholm innan jag återvände till Linköping och Länsförsäkringar Östgöta.

Varför valde du just din utbildning?

Jag började med att läsa Politices kandidat på LiU eftersom jag var intresserad av nationalekonomi. Att fortsätta med masterutbildningen var ett naturligt steg eftersom jag ville fördjupa mina kunskaper inom finans.

Vad tyckte du om utbildningen?

Jag tycker att utbildningen var väldigt bra! Den var både rolig och utmanande, samtidigt som det fanns en stark sammanhållning både mellan studenter och mellan studenter och lärare. Alla som har anställts på kapitalförvaltningen på Länsförsäkringar Östgöta sedan år 2000 har läst finansinriktningen på LiU, vilket jag ser som ett starkt betyg till utbildningen.

Vad var det bästa med utbildningen?

Jag uppskattade särskilt de två sista terminerna när jag fick specialisera mig och tillämpa mina kunskaper i större utsträckning.

Hur såg ditt studentliv ut?

Jag är född och uppvuxen i Linköping, så jag hade inte samma behov av studentlivet som många andra. Men jag deltog givetvis i en del studentaktiviteter. Utbildningen var dock krävande, så det var viktigt att hitta en balans mellan studier och studentliv.

Vad är ditt tips till andra som funderar på att läsa masterprogrammet i nationalekonomi?

Om du är intresserad av finans och/eller makroekonomi och vill vara väl förberedd inför ditt framtida arbetsliv, så är detta utbildningen för dig! Under den fria terminen har du även möjlighet att specialisera dig ytterligare. Kanske lockar en kombination av finans och programmering dig – här har du möjligheten att läsa kurser som inte ingår i programmet.

Mer om programmet