Masterprogrammet i nationalekonomi utrustar dig med de verktyg och perspektiv som krävs för att analysera, förstå och utreda ekonomiska frågor inom mikroekonomi, makroekonomi och finansiell ekonomi. 

Nationalekonomi, masterprogram

HT 2024 / Helfart / Linköping

Stängd för sen anmälan
Studiestart HT 2024
Studieort Linköping
Studietakt Helfart
Nivå Avancerad nivå
Undervisningsform Campusförlagd
Undervisningsspråk Svenska
Anmälningskod LIU-90011

Förkunskapskrav

  • Kandidatexamen 180 hp i huvudområdet nationalekonomi eller motsvarande
  • Godkänd svenska och engelska motsvarande grundläggande behörighet på grundnivå

Urvalsgrupper

Urval sker utifrån akademiska poäng (urvalsgrupp APAV)

Examen

Ekonomie masterexamen eller Filosofie masterexamen med huvudområde Nationalekonomi

Studieavgift

177600 kr - OBS! Studieavgifter gäller bara för studenter utanför EU/EES och Schweiz.

Utbildnings- och programplan

Studierna gör dig eftertraktad på en bred arbetsmarknad för ekonomer och samhällsvetare. Utbildningen förbereder dig för analytiska, beslutsfattande, kunskapsförmedlande, rådgivande och utredande arbetsuppgifter inom såväl offentlig som privat verksamhet. En viktig målsättning med programmet är att förbereda för såväl ett yrkesliv som för högre studier. Du får bland annat möjligheten att:

  • Fördjupa dig mot olika områden inom ekonomisk analys med särskilt fokus på samhällsekonomi, psykologi och policy.
  • Fördjupa dig mot finansiell ekonomi med särskilt fokus på investeringsteori och riskhantering samt få praktisk träning i portföljförvaltning, portföljutvärdering, bearbetning och analys av finansiella data.
  • Fördjupa dig i vetenskaplig metod för primära data som exempelvis enkätstudier, labbexperient och fältexperiment.
  • Fördjupa dig i vetenskaplig metod för sekundära data som exempelvis tidsserie och paneldata
  • Läsa flera avancerade kurser i ekonometri där du tränas till att självständigt genomföra kvalificerade statistiska studier inom mikro-, makro och finansiell ekonomi med hjälp av den för frågeställningen mest relevanta metoden.

Mer om inriktningarna

Samhällsekonomi, psykologi och policy

Inriktningen mot samhällsekonomi, psykologi och policy, som du kan välja under din tredje termin, är en fördjupning mot studier av teorier, analysmetoder och tillämpningar inom främst samhällsekonomi och public policy. Inriktningen fokuserar på nationalekonomi som ett brett samhällsvetenskapligt ämne och har ett övergripande samhällsvetenskapligt fokus på välfärd, offentlig organisation och tillämpad mikroekonomi.

Inriktningen är framtagen för att svara mot den offentliga sektorns olika behov. Kännetecknande för våra kurser är att vi i hög grad arbetar med verklighetsnära projekt. I vårt ”policy-labb” får du utföra såväl experiment som enkätstudier för att utvärdera policyer. Du kommer också få kunskaper och praktisk övning i att arbeta med evidensbaserad policy.
Inriktningen är förankrad i den forskning som bedrivs vid avdelningen för nationalekonomi inom tillämpad mikroekonomi. Flertalet av lärarna har också vana att arbeta med offentliga utredningsuppdrag och utvärderingar. Vid avdelningen för nationalekonomi bedrivs världsledande forskning och arbete inom områden som:

  • Beteendeekonomi
  • Ekonomi, diskriminering och utsatthet
  • Arbetsmarknadsekonomi
  • Offentlig ekonomi
  • Hälsoekonomi
  • Ekonomi och Etik
  • Transportekonomi och politik

Finansiell ekonomi

Inriktning mot Finansiell ekonomi, som du kan välja under din tredje termin, är en fördjupning mot studier av teorier, analysmetoder och tillämpningar inom främst investering, riskhantering och tillgångsvärdering.

Inriktningen i finansiell ekonomi är framtagna i samarbete med företrädare från den svenska finansmarknaden för att svara mot finansbranschens olika behov. Kännetecknande för våra kurser är att vi i hög grad arbetar med verklighetsnära projekt. I våra finanslaboratorier får du under verklighetsnära förhållanden träning i portföljoptimering, portföljförvaltning och portföljutvärdering; samt i att med ekonometriska verktyg bearbeta och analysera finansiell data. Den praktiska träningen kan exempelvis ta sin utgångspunkt i investeringsprocesser som tar hänsyn till kundbehov, marknadsförhållanden och andra institutionella restriktioner. I finanslaboratoriet får studenter tillgång till samma realtidsdata, programvara och databaser som yrkesverksamma finansiella ekonomer. Flera av våra lärare har erfarenhet av att arbeta på/mot den svenska finansmarknaden.
Inriktningen i finansiell ekonomi är väl förankrad i den forskning som bedrivs vid avdelningen för nationalekonomi inom tillämpad makroekonomi. Vid avdelningen för nationalekonomi bedrivs världsledande forskning och arbete inom områden som:

  • Makrofinans
  • Finansiell ekonometri
  • Riskhantering
  • Finansiell matematik
  • Bostadsekonomi
  • Hållbarhet inom finansiell ekonomi
  • Företags- och aktievärdering
  • Finansiella bubblor och kriser
  • Beteendefinans
  • Finansiella derivatinstrument

För att läsa den finansiella inriktningen krävs förkunskaper i finansiell ekonomi. Fattas dessa förkunskaper kan dessa läsas in under masterutbildningens fria termin (termin 2).


Det här läser du

Programplan nationalekonomi master

Programmet inleds med en termin som är gemensam för alla studenter och som ger grundläggande kunskaper i mikroekonomi, makroekonomi, spelteori och ekonometri på avancerad nivå. Termin 2 ger dig möjlighet att nischa dig och själv skapa en personligt utformad utbildning genom att läsa valfria kurser inom valfritt ämne, alternativt genomföra praktik med fokus på utredningsverksamhet. Den fria terminen ger också tillfälle att studera vid ett annat lärosäte i Sverige eller i utlandet. Inför termin 3 erbjuds två inriktningsprofiler.  Var och en av dessa syftar till att erbjuda en utbildning för väldefinierade uppgifter på arbetsmarknaden och syftar till att överbrygga gapet mellan teori och praktik.

Karriär och framtid

Studenter som tidigare läst nationalekonomi på avancerad nivå i Linköping arbetar bland annat med utrednings- och analysarbete hos statliga myndigheter och departement, Riksbanken, Statistiska Centralbyrån, myndigheter, kommuner, privata konsultbolag, utrednings- och intresseorganisationer. Typiska arbetsuppgifter är att ta fram, förbereda och föredra beslutsunderlag, skriva rapporter samt att göra makro- och omvärldsanalyser och ge råd i ekonomiska frågor. Många studenter går vidare till chefsuppdrag och andra beslutsfattande roller i såväl offentliga som privata organisationer. Ambitionen för inriktningen på samhällsekonomi, psykologi och policy är att utveckla framtidens ledare inom offentlig verksamhet och odla helhetstänkande nationalekonomer som aktivt kan bidra till att forma ett förbättrat samhälle.

Studenter som valt att fördjupa sig i finansiell ekonomi har i hög utsträckning fått jobb inom till exempel banker, försäkringsbolag, fondförvaltare, hedgefonder, konsultbolag, treasuryavdelningar på större privata företag, Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen. Typiska arbetsuppgifter är att genomföra finansiella analyser, makroanalyser, skriva rapporter, ge ekonomisk rådgivning, förvalta kapital, eller bedriva riskhantering.

Röster om utbildningen

Nyheter

Sätt spets på din utbildning