Anton läste civilekonomprogrammet och tog examen 2018. Idag jobbar han på Pareto Securities som investment banker, är Equity partner och har en tillfällig plats i styrelsen. Han har alltid haft ett stort intresse för aktier, och under studierna blev det lättare att knyta an utbildningen till börsnoterade bolag.

Vad arbetar du med idag och vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Efter att ha avslutat mina studier på Linköpings universitet så gick jag över till fulltidstjänst som aktieanalytiker inom teknik, media och telekom på Pareto Securities. Då tog min finanskarriär raketfart. Jag fick mycket ansvar direkt och fick resa runt för att träffa förvaltare. Jag kan än idag komma ihåg känslan när jag stod ensam i hissen mitt i centrala London med vetskapen om att förvaltarna på andra sidan bordet som förvaltar flera hundra miljarder kronor hade avsatt en timme för att träffa mig, en då 24-årig kille. Jag måste erkänna att det var väldigt nervöst, men samtidigt var det otroligt stimulerande. Våren därpå fick jag reda på att jag hade blivit nominerad och vunnit Financial Hearings pris för bästa aktieanalytiker i Sverige med mindre än åtta års erfarenhet. Jag var otroligt stolt samtidigt som jag såg att det var ett kvitto för hårt jobb faciliterat av mitt genuina intresse för aktier.Anton Wester, alumn från CivilekonomprogrammetAnton Wester

Efter drygt två år så var det tid att byta inriktning till "investment banking equity capital markets". Idag har jag jobbat två år som investment banker, är equity partner och har en tillfällig plats i styrelsen. Det är otroligt svårt att summera mitt jobb med några få meningar, men i korta drag så hjälper jag ägare och bolag i större kapitaltransaktioner samt hur man positionerar bolaget. Detta för att åstadkomma den optimala transaktionsstrukturen för nya för såväl som gamla ägare vid en transaktion (börsnotering och riktad emission, företrädesemission). Utöver det ovan nämnda så pitchar jag även in Pareto Securities som finansiell rådgivare för diverse transaktioner. Ett typiskt exempel där jag pitchar in Pareto Securities som finansiell rådgivare är när ett bolag meddelar oss att de har påbörjat en process om att utvärdera finansiella rådgivare, då bolaget och dess ägare vill börsnotera bolaget. Pitching är otroligt stimulerande då man med väldigt begränsad information ska bygga ett trovärdigt investeringscase och dela sin syn om hur aktiemarknaden kommer värdera bolaget.

Det roligaste med mitt yrke är att jag hjälper bolag under deras tillväxtresa, samt hjälper små bolag att ta stora kliv. Ett roligt exempel på detta är att jag nyligen hjälpte ett bolag ta in 600 MSEK samtidigt som bolaget rapporterade försäljning på 100 MSEK. Dessa typer av transaktioner förändrar bolagen från grunden och resulterar oftast i otroligt glada ägare och entreprenörer.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt arbete?

Det främsta avtrycket min utbildning har haft på mig är att det har förstärkt ett intresse som initierades innan jag började civilekonomiprogrammet. Jag har alltid haft ett stort intresse för aktier, men under studierna så blev det lättare att knyta an utbildningen till börsnoterade bolag. Ett bra exempel på detta är kursen i företagsvärdering och finansiering, där man analyserade noterade bolag och deras kurspotential. Det komiska i det hela är att jag än idag kommer ihåg vilket bolag jag analyserade.

Jag skulle vilja påstå att jag har haft en väldigt stor nytta av min utbildning. Jag påbörjade min karriär som aktieanalytiker på Redeye samtidigt som jag studerade. Läraren inom företagsvärdering och finansiell analys hade alltid dörren öppen för mig, och om hade jag några frågor så visste jag vem jag kunde vända mig till. Som "lead equity research analyst" på Redeye tog jag ett stort steg framåt, genom att jag då även kunde applicera den litterära kunskapen i den verkliga världen.

Andra kurser värda att nämna som också har varit av väldigt stor nytta är accounting-kurserna. Där lär man sig de tre finansiella stegen så bra att man till och med hade kunnat bli väckt mitt i natten och kunnat rabbla stegen utantill - resultaträkning, balansräkning och kassaflöde. Detta i kombination med att man lärde sig att förenkla komplexa sammanhang för att göra det kommersialiserbart. Jag anser att den finansiella kunskapen och problemlösningstänket jag fick här var en röd tråd under min tid som student på Linköpings universitet och är något som återspeglar min vardag än idag.

Var du på en utlandstermin och hur var det?

Jag studerade på SGH Warsaw School of Economics. Denna tid och skola var väldigt annorlunda jämfört med Linköpings universitet, men otroligt lärorikt. Jag läste ungefär tio kurser samtidigt vilket kan jämföras med att man endast läser en kurs i tagen på Linköpings universitet. Lärarna där var väldigt duktiga, och min lärare för kursen "Banking" satt till och med i styrelsen för Riksbanken i Polen.

Det var även otroligt kul att vara, i princip, den enda svensken på universitet. Jag umgicks väldigt mycket med en större grupp tyskar, som gjorde att jag var tvungen att plocka fram mina tyskakunskaper, vilka jag hade lagt på hyllan efter gymnasiet. Prisbilden var också mycket tilltalande. Jag rekommenderar verkligen alla att söka till SGH Warsaw School of Economics om man vill kombinera högkvalitativa studier med mycket utflykter och events.

Om du blickar tillbaka på dina studier, är det något speciellt du tänker på då?

Det som slår mig är att vi hade en otroligt bra sammanhållning på civilekonomprogrammet. Det var otroligt lätt att prata med samtliga och alla var väldigt hjälpsamma. Mycket av den gemensamheten skapades via initiativ som Nolle-P, ELIN och kravaller.

Jag måste erkänna att jag inte var superaktiv i föreningslivet. Jag satt dock i styrelsen som "Head of Financial Analysis" för Börsgruppen, och hostade här även podcasten "Vargen i Valla". Utöver det spelade jag fotboll tillsammans med ett gäng ekonomer, vilket var väldigt roligt.

För att sammanfatta så spenderade jag fyra otroligt roliga och lärorika år på Linköpings Universitet. De viktigaste punkterna jag vill lyfta från min utbildning är de otroligt duktiga lärarna som hjälpte mig att fördjupa mig i mitt nyfunna intresse för bolagsvärdering, samt alla vänner som jag lärde känna, som jag än idag är träffar regelbundet. Att jag idag rekommenderar min lillebror att börja läsa på Linköpings universitet konkluderar min argumentation om varför en ekonomiintresserad borde söka till Linköpings universitet.

Linköpings universitet är väldigt duktiga på företagsvärdering och jag har mycket att tacka dem för!


Mer om utbildningen