Moa har alltid velat jobba med människor på ett eller annat sätt och hon funderade på att läsa till både lärare, jurist och psykolog. Det som gjorde att Moa fastnade för HR var bredden inom utbildningen. Nu jobbar hon som rekryteringsspecialist på kompetensförsörjningsenheten på Region Jönköping.

Vad gör du på ditt jobb?Porträttfoto av ung leende mörkhårig kvinnaMoa Yngve, alumn, HR-programmet

Jag jobbar som rekryteringsspecialist på kompetensförsörjningsenheten där jag tillsammans med mina kollegor arbetar med att stötta chefer i region Jönköpings län med att attrahera och rekrytera medarbetare till regionens olika verksamheter. Vi stöttar operativt i rekryteringar av nyckelpersoner, där vi är med i hela processen från kravprofil till intervjuer av kandidater. Mitt jobb innehåller också mycket arbete i team, där vi arbetar med olika utvecklingsfrågor. Ett exempel på det är att vi jobbar med arbetsgivarvarumärken, hur och var vi vill synas och hur vi på bästa sätt når ut till den målgrupp som är prioriterad hos oss.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det roligaste med jobbet är att man får vara med och driva många roliga och intressanta frågor. Jag gillar att vara kreativ och hitta nya lösningar på de utmaningar som finns, och i bästa fall kunna komma med nya perspektiv och vägar framåt. Några sådana exempel är hur vi arbetar med arbetsprover, personlighetstester och kapacitetstester i rekryteringsprocessen samt hur vi kan använda oss av sociala medier för att marknadsföra oss som arbetsplats. Dessutom har jag fantastiska kollegor och väldigt roligt på jobbet!

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

Utmaningen ligger mycket i att HR, precis som alla andra har begränsade resurser och ibland efterfrågar chefer stöd som vi inte har möjlighet att möta. Känslan av att man ibland vill kunna göra mer än vad som ingår i ens uppdrag behöver man jobba med. Dessutom är resan från traditionell HR, som varit mycket administrativt stöd till att bli mer konsultativt stöd utmanande. Vi konkurrerar alltid med andra om de mest eftertraktade kandidaterna och det kan vara en utmaning att få tag på personal.

Hur såg din väg in i arbetslivet ut?

Jag började jobba snabbt efter min examen, först hade jag ett sommarjobb på regionen och sedan fick jag min fasta tjänst på kompetensförsörjningsenheten. När jag tog examen var arbetsmarknaden relativt balanserad och trots att HR är populärt och att det kan vara utmanande att hitta sitt första jobb så löser det sig alltid.

Berätta lite om din bakgrund. Varför valde du just din utbildning?

Jag har alltid velat jobba med människor på ett eller annat sätt och jag funderade på att läsa till både lärare, jurist och psykolog. Det som gjorde att jag fastnade för HR var bredden inom utbildningen. Programmet innehåller alla delar jag är intresserad av, både juridik, ekonomi och mycket beteendevetenskap och fokus på mänskliga kontakter. Nu när jag jobbar med HR har jag fått ännu fler insikter om vad HR innebär, och insett att möjligheterna i arbetslivet är väldigt många vilket är häftigt.

Vad tyckte du om utbildningen?

Jag har bara positiva minnen från min utbildning. Linköpings universitet är väldigt bra och det ligger bra till för många som kommer från andra städer. Utbildningen var bra uppbyggd, med mycket grupparbeten som gör att man får träning i att samverka, samarbeta och hantera olika personer och deras åsikter på ett bra sätt. Personerna i min klass kom från många olika bakgrunder och för mig som kom direkt från gymnasiet in i utbildningen gav det mycket nyttiga utbyten. Det kändes som att vi kunde lära mycket av varandra!

Vad var det bästa med utbildningen?

Det absolut bästa är att man kan samlas kring HR från många olika bakgrunder. Den gemensamma punken för människor som läser HR är oftast att man vill både förstå och jobba med människor på något sätt, och det lockar människor med olika bakgrund. Det gör att perspektiven på utbildningen är många och det var väldigt roligt!

Vad har du haft mest nytta av från din utbildning?

Jag skulle säga att man genom utbildningen får med sig ett förhållningssätt som är väldigt användbart. Trots att det låter simpelt, är människan är organisationens viktigaste resurs och att ha det förhållningssättet är ett både viktigt och användbart perspektiv att återkomma till i arbetslivet.

Hur såg ditt studentliv ut? Hur är Linköping som studentstad?

Linköping är en väldigt härlig studentstad och det händer grejer hela tiden. Studentlivet på LiU gör att man som nyinflyttad väldigt enkelt kan lära känna nya människor och bli engagerad i olika saker. Jag var med i en arbetsgrupp som planerade arbetsmarknadsdagen för HR-programmet vilket var väldigt kul. Jag skulle rekommendera att engagera sig om man har tid och lust, det finns något för alla!

Vad är ditt tips till andra som funderar på att läsa Kandidatprogrammet i Human Resources?

Baserat på mina erfarenheter skulle jag rekommendera att ha lite arbetslivserfarenhet med sig när man börjar läsa programmet, för att det kan ge en djupare förståelse för de frågor man jobbar med under utbildningen. Ett annat tips skulle vara att kontakta en student som läst programmet innan för att ställa frågor och eventuellt skugga en student under en dag för att få lite inblick i hur det är att plugga på universitetet. Det är ett väldigt roligt program som jag varmt rekommenderar att söka till!



Mer om programmet