Tekniken med GPS-övervakning av betesdjur har enorm potential för att på ett effektivare sätt övervaka postion och hälsostatus hos djuren. Därtill ger det möjlighet att på stora betesmarker effektivare kunna göra tillsyn av djur samt övervaka ifall de rymt från betesmarken.

Kor som betar på långt håll
Foto: Pexels

Beskrivning

Digital övervakning av betesdjur med hjälp av sensorer på betesdjuren och i betesmarken som sedan är kopplat till en webbaserad dashboard och app i mobiltelefonen. Genom att fästa en GPS-tag på ett halsband som djuret bär på under betessäsongen är det möjligt att följa djurets aktivitet på en webbaserad dashboard eller via en app (android). Dashboarden är kopplat till ett abonnemang där flera användare kan läggas till. I dashboarden markeras hagarna och larm fås från systemet om ett djur rymt utanför hagen. Taggarna kan återanvändas till nästkommande betessäsong, men ett batteribyte behöver ske innan ny betessäsong.

Tekniken bygger på samma teknik som utvecklats för parkvakter i noshöringingreservat i Kenya. Plattformen utvecklas varefter tekniken utvecklas och många olika typer av sensorer samt hårdvara ska i framtiden kunna knytas till samma dashboard och app.

GPS-tagarna säljs i första hand som kompletta paket med taggar och halsband. Utöver det tillkommer abonnemang för den webbaserade dashboarden och app för androidtelefoner. Man kan även köpa till live view för djurets senaste positionering. Åtelkamera samt batteri kan köpas till för att monteras vid t.ex. en grind och övervaka att den är stängd. Prisbilden för ett komplett startpaket om tio taggar samt ett årsabonnemang är ca 24 000 kr.

Tekniken med GPS-övervakning av betesdjur har enorm potential för att kunna nyttjas och hjälpa lantbrukarna på ett effektivare sätt övervaka position och hälsostatus hos djuren. Därtill ger det möjlighet att på stora betesmarker effektivare kunna göra tillsyn av djuren samt övervaka ifall de rymt från betesmarken. Tekniken är idag relativt ny och genomslag på marknaden har inte skett i bred skala.

Källa

Kontaktperson

Sofie Johansson från Gård och Djurhälsan
Foto: Ebba Nordqvist

Gård & Djurhälsan

Sofie Johansson, Koordinator AO, Djurhälsa och Djurvälfärd

E-post: sofie.johansson@gardochdjurhalsan.se
Telefon: 013- 24 48 49

Gardochdjurhalsan.se

Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering