Fältförsök är idag en klassisk jordbruksvetenskap och grunden för professionellt jordbruk. Med hjälp av fältförsök kan forskare visa att deras teorier tål verkligheten, samt var och när de fungerar.

Tobias Heintze från Hushållningssällskapet

Fältförsök har en lång historia, redan mellan 1814 till 1932 drev Skogs- och Lantbruksakademin och senare staten försök på Experimentfältet vid nuvarande Stockholm universitet. Men när storstaden växte flyttades försöken till den då nya Lantbrukshögskolan 1932, som sedan 1977 går under namnet Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Vad gäller tekniken vid fältförsök så har utvecklingen tagit stora kliv framåt. I dag används speciella försökströskor, på engelska plot combine harvesters. Dessa urskiljer sig inte bara med sin storlek, utan har även ett tröskverk som prioriterar kärnkvalitet och minsta möjliga spill i förhållande till effektivitet. 

Tobias Heintze från Hushållningssällskapet
Foto: Ebba Nordqvist

Den självgående maskinen

Bakom Vreta Kloster kyrka ligger Klostergården, där mötte vi upp försöksteknikern Tobias Heintze från Hushållningssällskapet som fick förklara hur parcellsåmaskinen fungerar. 

- Det är en speciell maskin, just nu finns det bara två av den här typen i Sverige, noterar han.

Parcellsåmaskinen används under fältförsökens såddperiod och som med GPS-styrningen kan lägga ut raka linjer att följa på fältet. 

 

- Den här maskinen behöver ju inte sitta på någon traktor vilket faktiskt är det vanligaste. Vi ville  ha det så att man kan lasta maskinen på en trailer, köra ut åtta mil och så, och sedan åka hem igen. Dessutom blir maskinen lite lättare, så vi orsakar inte packning hos lantbrukaren vi är ute och sår hos, säger Tobias Heintze.

Från små påsar, ner i trattar och ut i jorden 

När man sår parceller så har man påsar som är packade i portioner med olika sorter, gödning etc. Dessa tar personen som sitter i den bakre delen hand om och stoppar ner i de olika trattarna. Genom dem ramlar utsädet ut i ett cellhjul, som fungerar som en utmatningsdel. På så sätt matas utsädet ut på en jämn yta som man ställt in själv, oftast en yta på 12 eller 24 meter. Vidare tar sig utsädet ut genom billarna, bara med hjälp av gravitationskraft, och läggs i jorden.

- Det som är speciellt med denna är att man kan lägga gödning samtidigt som man sår, något som inte är särskilt vanligt på försöksmaskiner.

Man kan även välja att antingen lägga samma giva och gödslingsmedel i hela försöket, eller också lägga ett speciellt gödslingsmedel för just en specifik ruta och för nästa ruta byta ut till något annat gödslingsmedel, mängd eller dylikt.

Lär mer om Hushållningssällskapets verksamhet här: Hushållningssällskapet.se

Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering och Agtech Sweden