Plagiering
Att plagiera innebär att presentera någon annans material som sitt eget. När studenter plagierar sker det ofta genom att man:
- Använder en annan författares text och endast byter ut några få ord mot synonymer, ändrar ordföljd eller böjning av ord. Detta är plagiering oavsett om referens anges eller inte.
- Använder en annan författares arbete och presenterar det som sitt eget.
- Kopierar ett stycke ur en text på internet utan att markera att det handlar om ett citat eller referera till källan.
- Använder en annan författares text och med egna ord uttrycker hur man förstår innehållet men utan att ange referens.
- Använder hela eller delar av en text man skrivit i ett annat sammanhang i ett nytt arbete utan att hänvisa till originaltexten. Detta kallas för självplagiering.
Genom att referera på ett korrekt sätt till sina källor när man skriver uppsats och andra texter under sin utbildning undviker man som student att plagiera.
Vad händer om man som student plagierar?
Plagiering är en allvarlig förseelse mot god akademisk sed och kan i värsta fall resultera i tidsbestämd avstängning från studierna genom beslut av LiU:s disciplinnämnd.
En avstängd student får inte delta vid föreläsningar, laborationer, seminarier, examinationer, handledning, inlämningsuppgifter samt får heller inte tillgång till LiU:s datasalar. Avstängningen kan också påverka utbetalning av studiemedel.
Verktyg för textjämförelse
Linköpings universitet kan använda verktyget Ouriginal för att kontrollera om ett inlämnat studentarbete innehåller plagiat. Inskickade texter kontrolleras mot material från internet, samt mot förlags- och studentmaterial.
Kontroll av arbeten på en högre vetenskaplig nivå och avhandlingar görs med Similarity Check, som kontrollerar mot tidskrifts- och konferensartiklar, böcker och kapitel i böcker. Sådana kontroller görs enbart åt forskare vid LiU.
Självstudieguiden NoPlagiat
Biblioteket ger råd till studenter om hur de citerar och refererar på ett korrekt sätt och därmed undviker att plagiera. För att öka kunskaperna kring upphovsrätt och hur man refererar har biblioteket skapat en självstudieguide för LiU-studenter som heter NoPlagiat.
Kursansvariga vid Linköpings universitet kan infoga NoPlagiat på sina kurssidor i lärplattformen Lisam och, om de så önskar, använda den som ett obligatoriskt moment.