Biblioteket online Som student eller anställd vid LiU har du tillgång till bibliotekets e-resurser dygnet runt. Här hittar du information om hur du får tillgång till artiklar, e-böcker och databaser.
Läshinder Studenter med läs- och skrivsvårigheter på grund av dyslexi, synnedsättning, rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning kan få hjälp att låna böcker på anpassade medier. Kontaktpersoner för läshinder finns på varje bibliotek. Läshinder
Biblioteksservice till distansstudenter Som distansstudent vid LiU har du tillgång till det digitala biblioteket med e-böcker, e-tidskrifter och databaser. Du kan låna tryckta böcker och få dem hemskickade.
DigiMaker DigiMaker är bibliotekets kombinerade Digital Lab och Makerspace. Vi erbjuder bland annat utrustning relaterad till digitalt berättande, virtual reality (VR), 3D-skrivare/CAD, simulerade klassrum och digital humaniora.
Bibliotekets undervisning Bibliotekets undervisning omfattar informationssökning, källkritik, vetenskaplig publicering, referenshantering och akademisk hederlighet. Vi erbjuder undervisning för studenter och doktorander vid LiU samt för externa elev- och studentgrupper.
Boka handledning Ta hjälp av en bibliotekarie för att förbättra din sökteknik eller komma igång med referenshanteringsprogram när du ska skriva uppsats eller examensjobb. Boka handledning i informationssökning, EndNote eller Zotero här.
Boka dragning för forskare Som forskare vid LiU kan du boka tillfällen med biblioteket. Boka dragning, föreläsning eller workshop här.
Referenshantering och referensstilar Att ange referenser i en text är viktigt för att läsaren ska veta vilka källor som arbetet bygger på samt kunna hitta dessa. Vanliga referensstilar är APA, Harvard, Oxford och Vancouver. Här får du hjälp med format och referenshantering.
EndNote Med referenshanteringsprogrammet EndNote kan du spara och hantera dina referenser och sedan infoga dem i dokument i ett ordbehandlingsprogram.
Zotero Referenshanteringsprogrammet Zotero används för att spara och hantera referenser. Det blir enkelt att infoga referenser i löpande text och litteraturförteckningar via ett ordbehandlingsprogram. Boka en introduktion i Zotero för att komma igång.
Vetenskapliga publikationer Vilka typer av vetenskapliga publikationer som är vanligast att publicera sig i som forskare varierar från disciplin till disciplin. Här kan du läsa om olika publikationstyper såsom vetenskapliga artiklar, avhandlingar och rapporter.
Plagiering och upphovsrätt I akademiska sammanhang är det viktigt att ha en grundläggande förståelse kring plagiering och upphovsrätt. Här reder vi ut grunderna.
Verktyg mot plagiering Ouriginal (Urkund) kan användas av lärare vid LiU för plagieringskontroll av studentarbeten. Med hjälp av självstudieguiden NoPlagiat kan studenter lära sig att referera korrekt i akademiska texter.
Forskningsstöd Universitetsbiblioteket erbjuder användbara resurser genom hela forskningsprocessen, alltifrån tillgång till akademisk litteratur till rådgivning i publiceringsfrågor vilket kan öka spridningen av forskningen vid LiU.
Ämnesguider I bibliotekets ämnesguider hittar du tips på databaser och andra resurser inom ett specifikt ämnesområde.