Namn: Richard Wiik
Examen: Kognitionsvetenskap, kandidat 2013, master 2016
Jobb: MTO specialist på Semcon

Vad jobbar du med?

Jag arbetar som MTO specialist hos Semcon, vilket just nu innebär att jag arbetar med säkerhet kopplat till produktutveckling. Det kretsar huvudsakligen kring automationssäkerhet, riskanalyser och människa-automation interaktion.

Kan du berätta om ditt jobb? Vad gör du?

Två olika projekt upptar min tid, det ena är ett utvecklingsprojekt tillsammans med Husqvarna, där jag är en del av ett team som utvecklar nästa generations automower, det andra är ett forskningsprojekt med fokus på automationssäkerhet.

Mycket av mitt arbete är i linjen av att lista ut en god argumentation för produkter och processer, där att genomföra riskanalyser är en del av arbetet, en mer typisk kognitionsvetaruppgift. Det finns dock ett kunskapsgap mellan tekniken och säkerhetsargumentationen, vilket i praktiken innebär är forskning och utveckling går hand i hand, och min roll behöver hålla en nära relation med både projektledning så väl som teknisk expertis.

Så vad gör jag? Tillsammans med Husqvarna försöker jag lista ut hur säkerhetsargumentationen för en produkt eller process blir god nog. Detta innebär att jag bedriver ett riskidentifierings- och bedömningsarbete, som sedan leder till många dialoger, diskussioner och annat gott tillsammans med berörda parter, där vi tillsammans försöker hitta en utvecklingsprocess, tekniska lösning och business case som går ihop.

Exempel: Företag X vill utveckla en produkt som tillhandahåller tjänsten att autonomt köra väskor från flygplan till och från uppackningsplatsen för bagage. Tjänsten vill Företag X tillhandahålla först inom EU, sen vidare ut i världen. Hur sker en sådan process idag? Vilka EU krav, krav från flygplatser med mera gäller? Vilka interaktioner och risker finns med människor i den tänkta kedjan? Vad tror Företag X flygplatser kan anpassa för att underlätta denna tjänst, och vad måste Företag X lösa tekniskt/processmässigt? Det kommer bli krav på utvecklingsprocessen av både hårdvara och mjukvara, hur ska Företag X göra för att undvika dubbelarbete när de vidareutveckla tjänsten eller använda samma mjukvara i andra tekniska produkter?

Det blir många frågor med få svar, högt och lågt. Därför är det skönt att varva det med forskningsprojektet som är närmare det mer traditionella kognitionsvetarskrået: utvärdering och utveckling av modeller, automation-människa interaktion och så vidare.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

En arbetsvecka ser ofta väldigt olika ut beroende på vilken fas i arbetet de projekt jag jobbar är i. Det som sker varje vecka är att är en salig blandning av att sitta och tänka, representera de roller jag har i olika projekt och ge input och driva mitt ansvarsområde framåt. Det innebär workshops för riskidentifiering och mitigering, dokumentering och metodutveckling.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Variationen och gemenskapen mot både team och Semcon som företag. Det är olika kompetenser som samsas både fysiskt och projektmässigt, och jag har funnit det utvecklande. Semcon har även varit bra från en mänsklig approach i en värld där företagskulturer inte alltid är så.

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

Att lära sig nog om tillräckligt. Kognitionsvetare får ofta beröm för att ha en god helhetsförståelse, och det tror jag verkligen stämmer. För detta jobb krävs det både att förstå människor och deras perspektiv, men även de tekniska aspekterna. Ibland känner man sig otroligt malplacerad när det rullas fram avancerad teknik och utvecklingsprocesser till höger och vänster, men det gäller att vara ödmjuk och tydlig med vad jag kan och vill lära mig mer av.

Är det något speciellt som du har med dig från din utbildning som du har nytta av i ditt nuvarande arbete?

Tidigare jobbade jag på Ringhals på något mer av en ”tänkarposition” - en ytterst lättapplicerad plats för en kognitionsvetare att praktisera sina hårt förvärvade universitetspoäng. Idag har jag tagit ett steg närmare verkligheten, och därmed kan det tyckas ett steg bort från de teorier och modeller jag så gillar. Det gäller som mest då att applicera det man lärt sig, vilket jag tycker verkligen är möjligt. Medförda modeller, MTO- och riskhanteringskurser, interaktionsdesign men framförallt metodutvecklingsaspekterna från det Kognitionsvetenskapliga programmet stärker mig i min roll och gör mig trygg.

Varför valde du den utbildningen och Linköpings universitet?

Det var en slump, nästan. Jag strök mina fyra första val - ljusdesign, historielärare, bilddesign och högskoleingenjör tror jag det var - och tittade på mitt femte val, kognitionsvetenskap. Det hade jag bara valt för en kompis ville jag skulle söka i alla fall ett program i Linköping. Jag tittade lite noggrannare och tänkte att datorer och människor gillar jag ju, så det här ska väl passa. Inte visste jag att vi skulle sitta och programmera hur mycket som helst, men det var ju skitkul.

Vad tyckte du om utbildningen?

Segstartat, men belönande! Jag tror att jag uppfattade tvärvetenskapliga aspekterna svåra att pussla ihop, det vill säga att programmet är brett, men det var det gillade som mest mot slutet. Det ger både möjlighet att hitta man själv är intresserad av, samtidigt som det ger en förståelse för olika discipliner och stärker din förmåga att bemöta en utmaning med ett åtråvärt helhetstänk!
Utbildningen har ett otroligt gott rykte om sig på arbetsmarknaden, det är viktigt vi håller uppe denna goa standard!

Hur såg ditt studentliv ut?

Det var mycket eget ansvar, och när motivation tröt och studentlivet utanför studierna kallade hjälpte det mycket att vi pluggade ihop en hel del och tog tag i saker tillsammans. Vi satt ofta i bibblan, hos någon kompis, studentfiket Java eller i datasalarna och körde på. Utöver studierna tog jag såklart tillvara på studielivet i övrigt. På det seriösa planet var jag engagerad i sektionen KogVet som viceordförande och sedan ordförande, ett förtroende uppdrag jag fann både kul och givande! Det är nog även en bra ”bra att ha” på mitt CV har det visat sig. Såklart hanns det även med att festa, de sociala aspekterna båda i och utanför Java värdesätter jag mycket!

Har du något tips till andra som vill läsa på LiU?

Kognitionsvetenskap är en toppenutbildning, och om du vill till LiU, men inte riktigt vet vad du vill läsa, är det definitivt där du skall börja. Det du gör där kommer oavsett riktning du tar i livet vara något du kommer ha nytta av. Är du redan såld på LiU och kognitionsvetenskap så får jag bara gratta dig på ett bra val. Blir det LiU, men något annat program så kan jag inte garantera programmets kvalité, men jag kan garantera att du kommer ha en kanontid på LiU.

Vad är ditt bästa minne från studietiden?

Det finns en massa goa minnen att välja på! Ett specifikt tillfälle var när programansvarig gav positiv feedback på det interaktionsdesignjobb jag och flera vänner arbetat hårt och slitigt med under ett par månader. Över sikt värderar jag tiden under masterutbildningen där jag och ett gäng som hängt med från kandidaten jämnt studerade ihop i ”masterrummet”. Trevligt, härligt och väldigt, väldigt lärorikt!

 


Utbildning