09 februari 2015

Tjuvskytte av utrotningshotade djur, som noshörningar och elefanter, måste stoppas innan det är för sent. Tolv svenska företag, Vinnova, Linköpings universitet, Stimson Center och internationella partners, bygger en ny guldstandard för skydd av utrotningshotade djur och naturresurser.

Smarta savanner illustrationNu startas projektet Smarta savanner, en svensk kraftsamling för att rädda noshörningar och elefanter, finansierat av Vinnova och företag som Axis, Fibersystem, Flexenclosure, FLIR, GPS Perimeterlarm, HiQ, Kolmårdens djurpark, Mowanamedia, SAAB, Termisk Systemteknik och Superfly.

- Djur- och miljöskyddsorganisationer gör ett otroligt arbete för att möta de utmaningar som den nuvarande krisen för med sig. Ensam är dock inte stark och vårt bidrag till kampen är att samla ett brett konsortium av teknik och säkerhetsaktörer från de statliga, privata och akademiska sfärerna, säger Johan Bergenäs, Stimson Center och Linköpings universitet, som tillsammans med professor Fredrik Gustafsson, Linköpings universitet, leder projektet.

Startar i Kenya

I projektet, som startar i naturreservatet Ngulia i Kenya, används beprövad teknik och träning som passar parkvakter – smarta telefoner, nyutvecklad mjukvara, sensorer och radar. Tekniken provkörs också i Kolmårdens djurpark innan den levereras till slutanvändarna.

Fredrik Gustafsson, professor Foto: Göran Billeson- En liten smart telefon med välutvecklad mjukvara kan göra stor nytta för att förhindra den pågående slakten av noshörningar och elefanter. När väl den plattformen är på plats bygger vi på med radar och sensorer. Vi kommer att till största delen utnyttja standardhårdvara men genom den innovativa programvaran vi utvecklar ger vi parkvakterna kostnadseffektiva och hållbara verktyg för både viltvård och bekämpning av tjuvskytte, säger professor Fredrik Gustafsson.

Ett kilo noshörningshorn på den svarta marknaden kan säljas till ett pris runt 65.000 amerikanska dollar. Den illegala handeln med djur och växter uppskattas vara större är den illegala handeln med vapen, diamanter, guld och olja.

2014 var ännu ett katastrofår för noshörningar och elefanter som snabbt går mot utrotning. FNs generalsekreterare, regeringar och oberoende analyser visar på samband mellan tjuvskytte, illegal handel, transnationella kriminella grupper och finansiering av terrorism.

Eftersom djur och natur är centrala delar i Afrikas möjlighet att attrahera turister är tjuvskytte också en fråga om socio-ekonomisk utveckling för många länder, inklusive Kenya. 15 procent av landets BNP är beroende på turismen.

Testat i Kolmården

Wildlife Security startades som ett initiativ inom det strategiska forskningscentrumet Security Link vid Linköpings universitet, initierat av professor Fredrik Gustafsson, Linköpings universitet och Johan Bergenäs, Stimson Center. Arbetet att skydda de utrotningshotade djuren har pågått under hela 2014 och projektet är upptaget i Clinton Global Initiative.  I slutet av förra året slöts ett samförståndsavtal med den Kenyanska myndigheten Kenya Wildlife Service.  Tekniktester i Kolmårdens djurpark har genomförts. Mjukvaran utvecklas av Linköpings universitet och företaget iHub i Kenya.

- Parkvakterna börjar i dagarna arbeta med de nya produkterna i fält. Om allt fortskrider som vi tänkt kan vi även ha en radar och en del sensorer på plats i parken någon gång efter sommaren, säger Fredrik Gustafsson.

Projektet ska sedan kunna skalas upp och replikeras i andra parker och länder.

Film om projektets uppbyggnadsfas

Video

 

Publicerad 2015-02-09 (Uppdaterad 2015-07-31)


Om forskarna

Mer forskning i fokus