Sofia hade läst lite tyska på universitetet och tyckte att det var väldigt roligt med språk. Det fick guida hennes val, och möjligheten att få läsa tyska i kombination med en ekonomisk utbildning kändes som ett bra val då Sofia visste att hon skulle kunna använda utbildningen väldigt brett samtidigt som språkkunskaperna är en spetskompetens. Idag jobbar hon som konsult på Business Sweden i Berlin.

Var jobbar du?Porträttfoto av ung blond kvinnaSofia Svensson, alumn, Internationella civilekonomprogrammet

Jag jobbar på Business Sweden i Berlin. Business Sweden är ett bolag som till hälften ägs av svenska staten och till hälften ägs av det privata näringslivet. Vi agerar som ett konsultbolag där vi hjälper svenska företag att etablera sig utomlands och hjälper utländska aktörer att investera i Sverige. Just nu finns Business Sweden i ungefär 40 städer världen över och vi finns i de allra flesta stora handelsområdena.

Vad gör du på jobbet?

Jag jobbar som konsult, vilket innebär att jag jobbar brett med att hjälpa svenska bolag med det som de är i behov av. Det kan vara allt ifrån små start-ups som har begränsad kunskap om Tyskland och om hur marknaden ser ut här i Tyskland, gällande hur konkurrensen ser ut och vilka lagar som de behöver förhålla sig till. Det kan också vara större, redan etablerade bolag som vill hitta nya kunder, företag att förvärva eller hitta sätt att öka sin försäljning. Vi jobbar också med business promotion, vilket innebär att vi i princip marknadsför Sverige i utlandet, genom att hålla ibland annat webbinarier, handelsdagar och event där vi bjuder in stora bolag att tala om olika aktuella ämnen. Mitt jobb är alltså väldigt varierat och anpassat efter varje projekt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det absolut bästa är att få jobba så varierat och att man får insyn i många olika branscher. Vi jobbar med alla typer av bolag, stora som små som jobbar med allt från retail, Digitech, energi, industritillverkning, mobility och mycket mer! Jag lär mig väldigt mycket om hur Tyskland fungerar som land eftersom alla företag har olika behov som jag behöver sätta mig in i. Det är extra kul att orientera bolag på en marknad de inte känner sig helt hemma i och bidra med kunskap och genom det utveckla bolagen på deras internationella resa.

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

Jag ställs inför olika utmaningar varje dag, och ofta är det kopplat till att arbetet är så brett. Om ett företag vill ha hjälp att analysera en bransch som jag inte har mycket kunskap om, gäller det att snabbt förstå var jag kan hitta information så att jag kan erbjuda relevant hjälp. Man måste hålla fler projekt i gång samtidigt vilket kan vara utmanande. Man får acceptera att man inte kan vara expert på alla branscher på samma gång.

Hur såg din väg in i arbetslivet ut?

Jag tog examen 2020 och min väg in i arbetslivet var ganska krokig, framförallt på grund av pandemin. Jag började med att fortsätta studera och läsa en separat kurs, innan jag började jobba som handläggare på en a-kassa. Där tog jag mig tiden att fundera på vad det var jag egentligen ville göra, och sökte och fick en tjänst som inköpstrainee på Lidl i Sverige. Där fick jag jobba med sortimentsutveckling inom mejeriprodukter. Jag tyckte väldigt mycket om den rollen, men i och med att jag alltid hade haft span på Business Sweden och gärna ville jobba utomlands så sökte jag den här tjänsten i Berlin och blev erbjuden jobbet. Nu har jag jobbat här sedan september 2021.

Berätta lite om din bakgrund - Varför valde du just din utbildning?

Jag visste inte vad jag ville plugga, men jag hade läst lite tyska på universitetet innan och tyckte det var väldigt roligt med språk. Det fick guida mitt val, och möjligheten att få läsa tyska i kombination med en ekonomisk utbildning kändes som ett bra val då jag visste att jag skulle kunna använda utbildningen väldigt brett samtidigt som språkkunskaperna är en spetskompetens.

Hur har språkinriktningen hjälpt dig i arbetslivet?

Den har hjälpt mig väldigt mycket och jag använder det tyska språket dagligen! På Lidl var det meriterande att kunna tyska och det var till stor hjälp i rollen som inköpare. På Business Sweden var det en förutsättning för att få tjänsten, du måste ha språket i det land där du vill jobba. Utöver det kan man säga att min utbildning var en fullträff för det här jobbet, bra baskunskap inom ekonomi och en inriktning på strategi vilket är värdefullt för företag som vill expandera. Språkinriktningen har gjort att jag har kunnat söka mer nischade jobb och att jag har stått ut i ansökningsprocesserna!

Vad tyckte du om utbildningen?

För mig känns det som att utbildningen var skräddarsydd för mitt jobb, så jag ser tillbaka på den som otroligt värdefull då den har gett mig möjligheten att jobba med det jag vill. På ett generellt plan uppskattade jag möjligheten att få plugga utomlands två terminer, en stor variation i kurserna och att man fått med sig en bra grundförståelse för ekonomi. Dessutom får man mycket annat med sig bara av att befinna sig i olika sammanhang som student. Man lär sig att samarbeta med olika typer av människor, hur man agerar professionellt i olika sammanhang och hur man strukturerar upp sitt arbete. Jag är jättenöjd!

Vad var det bästa med utbildningen?

Bland det absolut bästa var det studiesociala. På LiU finns en fantastisk sammanhållning och det händer mycket. Det gör att studierna blir roligare och lättare att ta sig igenom när det är tuffa perioder. På utbildningen var bland det bästa att man inte var tvungen att avgränsa sig till ett spår när man skulle göra sin master, jag läste både strategi och finans. Det fanns en stor flexibilitet under utbytesterminerna och det sista året.

Hur såg ditt studentliv ut?

Det var full rulle hela tiden. Jag engagerade mig mycket och tyckte att det mesta som erbjöds var väldigt roligt. Det finns något för alla på LiU och man kommer i kontakt med många studentföreningar redan under mottagningen. Det finns en stor bredd på aktiviteter och några exempel är att jag var med och lagade mat i ett matutskott, planerade studentevent och satt med i valberedningen. Aktiviteterna erbjöd ett bra sätt att umgås med vänner och motivation till plugget!

Vad är ditt tips till andra som funderar på att läsa civilekonomprogrammet?

Mitt generella tips är att välja de kurser som man tycker är roligast och att inte tänka för mycket på vad som ser bra ut på ett CV eller vad alla andra gör. Välj kurser som du tror att du kommer få mest nytta av. Om du går språkinriktning, försök att hänga i och se hur du kan få nytta av språket senare i arbetslivet! Det är en bra merit och kan ge större möjligheter i framtiden.



Mer om programmet