Sofia Thunberg är doktorand i kognitionsvetenskap och forskar om AI och robotar. Efter att ha läst kognitionsvetenskapliga programmet vid Linköpings universitet bestämde hon sig för att börja forska.
– Jag är intresserad av intention och medvetenhet hos robotar. Hur gör roboten för att visa människor vad den vill? Om roboten är med en människa i ett rum och den vill visa att den sett människan. Hur gör den då? För att roboten ska kunna kommunicera sådant krävs en AI som förstår hur roboten uppfattas, berättar hon.
Den avhandling hon nu arbetar med handlar bland annat om sällskapsrobotar i vården.
– Det finns en ganska låg acceptans för robotar i samhället. En del är oroliga för att de ska ta våra jobb. Många tycker att det vore konstigt om en robot höll en människa i handen på dödsbädden. I vården finns det ett motstånd mot att robotar ska komma för nära människor. Jag vill utmana den tanken lite.
Vid sidan av arbetet med avhandlingen leder hon Sveriges landslag i servicerobotik. Varje år är laget med i en internationell tävling där en robot ska röra sig in i en lägenhet och lösa vardagliga uppgifter. Det är en State-of-the-art-tävling där forskarna som deltar försöka flytta gränser för vad AI och robotar kan göra.
– Här handlar det om en robot som rör sig i en verklig miljö. För att den ska klara det måste den ha artificiell intelligens. Den måste kunna prata och förstå vad folk säger till den. Roboten måste ha både ansikts- och objektigenkänning och så måste den kunna navigera.
Sofia Thunberg säger att artificiell intelligens är ett område som utvecklas fort nu. Men det återstår fortfarande stora upptäckter att göra inom AI-forskningen.
– AI:n vi har idag är ofta väldigt specifik. Den är bra på att utföra särskilda arbetsuppgifter som ansikts- och objektigenkänning. Men mer allmänna saker, som att navigera och röra sig i okända miljöer, är fortfarande svårt.