Medicinsk humaniora och bioetik
Brister och bristningar i svensk förlossningsvård
På senare år har uppmärksamhet riktats mot brister och utmaningar i vården, särskilt inom mödra- och förlossningsvården. Ett exempel är den intensifierade diskussionen kring förlossningsbristningar, de stora konsekvenser dessa skador har på drabbade kvinnors fysiska och psykiska livskvalité samt brister i bemötande från vården. Jenny Gleisner, biträdande universitetslektor i Tema teknik och social förändring, och Lisa Guntram universitetslektor i Tema teknik och social förändring berättar om ett pågående forskningsprojekt.
Vem ska leva och vem ska dö?
Under pandemin har det blivit tydligt att samhällets resurser är begränsade. Hälso- och sjukvårdssystem runtom i världen har varit under hård press. Det har föranlett diskussioner om hur vårdens resurser bör fördelas när inte alla kan få den vård de behöver. Erik Gustavsson, universitetslektor i tillämpad etik, och Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, resonerar i frågan utifrån ett etiskt perspektiv.
Läkarroll i förändring - Desirée Enlund
Vad händer med läkarrollen när välfärdens struktur förändras? Arbetsmarknaden för läkare har förändrats de senaste åren med en ökad andel digitala läkartjänster. Vad händer med läkaryrket när det fragmentiseras till mindre "gig" som kan utföras när och var som helst? Desirée Enlund, biträdande universitetslektor i kulturgeografi föreläser.
Varför ska läkarstudenter läsa skönlitteratur? - Anja Rydén Gramner
Sedan 1970-talet har krav på bättre utbildning i etik och "mjuka värden" ökat, och ett av flera försök att förbättra läkarutbildningen är att införa skönlitteratur och diskussioner i smågrupper som obligatoriska delar i etik- och yrkesrollutbildningen. Vad vill man uppnå i detalj? Och fungerar det? Anja Rydén Gramner, postdoktor i pedagogik, föreläser.
Tonårstjejer, influencers och representationer av psykisk hälsa
Vad har intima berättelser om psykiska problem på Youtube för betydelse? Vilka representationer av psykisk hälsa och ohälsa förmedlas av influencers som enligt tonårstjejer återkommande berör dessa ämnen i sina videos? Judith Lind, universitetslektor i Tema barn, och Anette Wickström, biträdande professor i Tema barn, berättar om forskningsprojektet Apps and downs där de kombinerar analyser av Youtube-videos med intervjuer med tonårstjejer.
Historisk och samhällsvetenskaplig forskning om medicin - vad ska vi ha den till?
Att den medicinska forskningen kan rädda liv vet vi. Men samhällsvetenskaplig och historisk forskning om medicin – vad ska vi ha den till? Maria Björkman, universitetslektor i historia och Jelmer Brüggemann, universitetslektor i Tema teknik och social förändring, samtalar om nyttan av medicinsk humaniora utifrån det stora forskningsprojekt de båda varit delaktiga i: ”Prostatan – det ständiga gisslet?”
Läkarroll i förändring - Emmanuel Bäckryd
Vad är egentligen en bra läkare? En fråga som blir brännande i patient-läkarrelationen. Ämnet analyseras ur ett dygtetiskt perspektiv och relateras till den kliniska vardagen. Emmanuel Bäckryd, överläkare och docent i smärtmedicin föreläser.
Varför ska läkarstudenter läsa skönlitteratur? - Petra Gelhaus
För att bli läkare krävs mycket kunskap. Inlärning av biomedicinska fakta tar stor plats och hur man testar inlärningen är välbeprövat. I motsats till många andra yrken som baserar sig på naturvetenskap sker dock läkaryrket i stor utsträckning med människor och kräver särskilt ansvar, bra bemötande och professionell attityd. Petra Gelhaus, överläkare och docent i medicinsk filosofi, berättar om sina erfarenheter av att låta läkarstudenter läsa skönlitteratur.
Människans gränsytor och ansvar
Det fossilfria samhällets (o)lika villkor - Veronica Brodén Gyberg och Johan Gärdebo
Veronica Brodén Gyberg, biträdande universitetslektor i Tema miljöförändring, och Johan Gärdebo, postdoktor i Tema miljöförändring, funderar över hur en rättvis klimatomställning kan se ut. det finns både vinnare och förlorare i den fossilfria omställningen och deras projekt belyser Lysekil, Luleå och Slite.
Människor och maskiner
- Jesper Olsson
Jesper Olsson, professor i litteraturvetenskap föreläser om hur litteraturens former färgats av algoritmer och utforskat språket som ett slags artificiell intelligens. Litteratur av detta slag utmanar våra invanda föreställningar och uppmuntrar oss att tänka framtiden som mer än bara en oundviklig förlängning av nuet. Samtidigt uppmuntrar den, genom att utforska och leka med ny teknologi, till andra sätt att tänka, känna och se på världen.
Människor och maskiner
- Michael Godhe
Michael Godhe, docent i kultur och mediegestaltning föreläser om hur ett kluster av robotar, androider, datorer och AI har representerats inom science fiction. Litteratur av detta slag utmanar våra invanda föreställningar och uppmuntrar oss att tänka på framtiden som mer än bara en oundviklig förlängning av nuet. Samtidigt uppmuntrar den, genom att utforska och leka med ny teknologi, till andra sätt att tänka, känna och se på världen.
Människans geologiska spår
- Anna Storm
Anna Storm, professor i teknik och social förändring berättar om radioaktiva ämnen som geologiska spår. Idag kämpar individer och samhällen för att mildra effekterna av detta och andra mänskliga spår som visat sig hota vår livsmiljö, som koldioxidutsläppen till atmosfären. Vilket ansvar kan vi lägga på andra levande varelser och fysiska miljöer att till exempel förvara vårt farliga avfall?
Människans geologiska spår - Daniel Andersson
Daniel Andersson, postdoktor i Tema miljöförändring berättar om integrerade bedömningsmodeller från ett sociologiskt perspektiv och om hur dessa modellers relevans kan förstås i ljuset av antropocen.
AI in Society - Hannah Pelikan och Ericka Johnson
Föreläsningen är på engelska.
Hantverk och slöjd för en föränderlig värld - Frida Berntsson
Hantverk och slöjd för en föränderlig värld - Erik Sigurdson
Asyl - ansvar, risker och konsekvenser - Anna Lundberg
Asyl - ansvar, risker och konsekvenser - Elin Palm
Digitalisering - den ljusnande framtid är vår?
Smarta städer och digitalisering - Malin Granath
Digitaliseringen av städer lovar mer effektiv resursanvändning och ett smidigare vardagsliv. Men den smarta stadens förtjänster har även vissa baksidor. Huruvida fördelarna överväger nackdelarna är oklart. Ska alla städer bli smarta?
Smarta städer och digitalisering - Darcy Parks
Digitalisering för samverkan och trygghet i socialt utsatta områden - Sofie Pilemalm
Otrygghet, kriminalitet och uppgivenhet påverkar mångas vardag i utsatta områden – samtidigt kämpar polis och räddningstjänst med resursbrist. I ett nytt projekt ges boende kunskap och stöd att själva hjälpa till att vända den negativa trenden och öka tryggheten.
När roboten blir bidragshandläggare - Ida Lindgren
I takt med ökade krav på snabb hantering och ökad kvalitet digitaliseras fler offentliga tjänster. Vad gör digitaliseringen med oss som medborgare och vad gör den för oss? Och hur påverkas de som arbetar inom offentlig förvaltning av digitaliseringen? Vilka värden skapas, och för vem?
När roboten blir bidragshandläggare - Daniel Toll
Förändring och digitalisering, varför är det så svårt? - Johanna Sefyrin
själva, utan också påverkar bland annat sociala, ekonomiska och politiska regler och olika strukturer.
Förändring och digitalisering, varför är det så svårt? - Göran Goldkuhl
Digitalisering, vad är det vi talar om? - Ulf Melin
Efter mer än ett decennium fortsätter digitalisering som fenomen att vara i högsta grad aktuellt. Men vad menar vi med digitalisering? Vad är nytt i förhållande till tidigare utvecklingsfåror?
Digitalisering, vad är det vi talar om? - Ulf Melin om Fredrik Söderströms forskning
Politisk förändring i en orolig värld
Migrationens positiva och dynamiska aspekter - Khalid Khayati
Migrationens positiva och dynamiska aspekter - Peo Hansen
Klarar vi de globala miljöutmaningarna? - Björn-Ola Linnér
Vart leder FN:s hållbarhetsmål? - Lars Niklasson
Donald Trump och den internationella ordningen - Per Jansson
Förutsättningarna för utveckling och välfärd - Josefina Syssner
Lokal attraktionskraft - Albin Olausson Algotson
Den lokala politikens digitala utmaningar - Elin Wihlborg
Digitaliseringens omvandling - Mariana S Gustafsson
Borde vi ha färre kommuner och regioner i Sverige? - Bo Persson
Borde vi ha färre kommuner och regioner i Sverige? - Gissur Erlingsson
Valet 2018: Svårförutsägbara faktorer - Mikael Rundqvist
Valet 2018: Hur gick det? - Richard Öhrvall
Olika sorters historia
Ungdomar möter historia
I slott och koja. Hur skapas Östergötlands kulturarv?
Föreläsningar av Madeleine Larsson och David Ludvigsson.
Den ojämlika dödligheten
Sårade soldater. Livet efter stormaktens tid
Föreläsningar av Björn Grip och Erik Petersson.
Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal
Guds straff eller naturfenomen?
Föreläsningar med Annika Sandén och Sofia Gustavsson.
Linköping under 1950- och 60-talen
Ett tidlöst tema i modern tappning
Tjänstemannarevolutionen - Ken Bjerregaard
Religionens roll i Sverige och världen
Islamiska staten och den kommande apokalypsen - Fredrik Gregorius
Är det viktigt att studera Bibeln i dagens samhälle? - Carl-Magnus Carlstein