Finansiellt beslutsfattande: Kan vi lita på pengar? Kan allt köpas för pengar?
18 september, 17.30-18.45
I tider av hög inflation och ekonomisk osäkerhet, påverkas våra beslut inte bara av siffror och prognoser, utan även av våra känslor och psykologiska tendenser. Hur påverkar olika faktorer vårt finansiella välmående? Hur tänker vi kring pengar och moral? Ska man få köpa en njure? Är det okej att investera i vapenindustrin? Vi gästas av biträdande professor Arvid Erlandsson, expert på moralpsykologi och etiska investeringar och Kinga Barrafrem, docent i nationalekonomi och expert på beteendeekonomi och finansiellt beslutsfattande.
Politiskt beslutsfattande: Kan vi lita på politiker? Vad påverkar politiska beslut?
16 oktober, 17.30-18.45
När det råder politisk turbulens och förändrat debattklimat blir frågan vad som påverkar politiker och politiska beslut allt viktigare. Hur har politiskt beslutsfattande förändrats över tid? Finns det en konflikt mellan stad och landsbygd? Vilka intressekonflikter finns och hur hanterar man dem? Hur formas allmänhetens relation och tillit till politik? Vi diskuterar med Gissur Erlingsson, professor i statsvetenskap och forskningsledare vid Centrum för kommunstrategiska studier, och Lars Stjernkvist, mångårig politiker på såväl lokal som nationell nivå.
Akademiskt beslutsfattande: Kan vi lita på forskning? Varför behövs universitet?
13 november, 17.30-18.45
I tider av kunskapsturbulens och ifrågasättande av vetenskapens nytta blir frågor om akademisk frihet och hur den påverkar akademikers beslut viktiga. Hur påverkar forskningsetik och akademikers drivkrafter tillförlitligheten i vetenskapligt arbete? Kan man lita på forskning? Dessa och andra frågor kopplat till universitetens roll och betydelse i olika sammanhang diskuteras i samtal med Lars Lindblom, biträdande professor i filosofi, och Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid LiU.
Beslutsfattande i kris och krig: Kan vi lita på att rätt beslut fattas under svåra förhållanden?
12 februari, 17.30-18.45
I tider av krig och kris blir frågor om hur man effektivt kan kommunicera folkhälsoinsatser, hur knappa resurser fördelas och hur man balanserar olika värden (som frihet kontra smittspridning) centrala. Vilka lärdomar har vi fått från covid-19-pandemin för beslutsfattande i framtida krissituationer? Här belyser vi de unika psykologiska och strategiska utmaningar som ledare står inför i kriser, såsom militära konflikter och pandemier. Under vårt samtal intervjuas och deltar Jenny Knuthammar, tjänsteförrättande länsråd och försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Östergötland, och Erik Gustavsson, universitetslektor i tillämpad etik och expert inom området etik vid kris och krig.
AI och beslutsfattande: När kan vi lita på AI för att fatta våra beslut? Kommer robotarna bestämma att människorasen ska dö?
12 mars, 17.30-18.45
I en värld som gör snabba tekniska framsteg hamnar existentiella frågor och funderingar på vad det är som gör oss människor till människor i fokus. Samtidigt är AI ett viktigt hjälpmedel för inlärning och beslutsfattande. Var är AI-forskningen i dag och hur används den? Ska vi vara rädda för AI, som vissa är? När är den mänskliga intelligensen överlägsen AI, och kan det komma att ändras? Fattar AI bättre beslut än människor och vad är då “fri vilja”? Dessa frågor diskuteras med professor Tom Ziemke, och biträdande professor Linnéa Stenliden - båda experter på AI och dess tillämpning.
Beslutsfattande och klimatet: Kan vi lita på att det finns en framtid? Kan människor samarbeta?
23 april, 17.30-18.45
Hur påverkar beslutsfattande på olika nivåer vår planets framtid? Denna diskussion handlar om det komplexa sambandet mellan vetenskap, politik och ekonomi i kampen mot klimatförändringar och ställer den kritiska frågan: Kan man lita på att det finns en framtida värld? Deltar gör Victoria Wibeck, professor i miljövetenskap, och Ola Uhrqvist, universitetslektor i pedagogik.